4 manieren om supersnel een gezonde maaltijd te fixen
We vinden gezond eten steeds belangrijker. Maar hoewel de wil zeker aanwezig is, loopt de praktische kant van de zaak nog wel eens spaak. Dat ondervond ook Steffi Vertriest toen ze enkele jaren geleden besloot gezonder te leven. De Antwerpse twintiger gooide haar levensstijl 180 graden om. Ze begon te sporten, optimaal te ontspannen en gezond te koken. Ze goot haar tips in het boek ‘De Gezonde Goesting‘ en nu is er het vervolg: De ‘Meer Gezonde Goesting’ bevat nog meer tips, recepten en oefeningen. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag verklapt ze enkele manieren om supersnel een gezonde maaltijd op tafel te toveren.
We vinden gezond eten steeds belangrijker. We staan steeds meer En de grootste spelbreker.. Dat is tijd! Een drukke agenda, een rijkelijk sociaal leven, sporten, kids,.. Het allemaal combineren blijft een uitdaging waardoor een gezonde maaltijd wel eens moet wijken voor een ongezonde hap. Op die momenten is het handig dat je weet wat je opties zijn! Hieronder 4 tips om supersnel een gezonde maaltijd uit je mouw te schudden.
1. Granola
Super lekker en super hip, maar ook vooral gezond en makkelijk. Granola kan je in grote hoeveelheden maken op een moment dat je daar tijd voor hebt. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten bij elkaar te doen en in de oven te zetten. Dummie-proof dus én je ontbijt voor de komende 3 weken is gefixt. De recepten voor granola zijn eindeloos. En in de ochtend moet je enkel nog wat (plantaardige) yoghurt en vers fruit uit de koelkast halen. Zelf aan de slag? Probeer deze homemade granola met yoghurt, limoen en gember.
2. Shake
Wie écht geen tijd heeft om zich ’s ochtends aan tafel te zetten kan zelf een gezonde shake samenstellen. Mits een kleine voorbereiding kan je in no-time je ontbijt meepakken on-the-go. Neem wat fruit (bv een banaan en een hand vol blauwe bessen) leng aan met amandeldrink, doe er 2 eetlepels haver bij voor extra vezels en blend het geheel. Experimenteer naar hartelust met verschillende fruitsoorten en/of bv kaneel of rauwe cacao. Tegenwoordig hebben heel wat kleinere blenders een drinkbeker waardoor je niet eens je shake moet over gieten. Nog meer tijd besparen? Snijd je fruit al op voorhand en bewaar het in aparte doosjes in de diepvries.
3. Groenten uit de oven
Niet tot in de winkel geraakt en al helemaal geen zin meer om aan het koken te gaan? Groentjes uit de oven zijn amper werk en vormen in een mum van tijd een heerlijk voedzame maaltijd. Probeer altijd wat groenten in huis te halen die relatief lang goed blijven. Ik denk aan wortels, paprika, courgettes maar ook aan zoete aardappel bijvoorbeeld. Pik er enkele uit en snijd ze in stukjes, doe er wat olijfolie of kokosolie over, kruid af met peper en zout (of go wild en doe er nog paprikakruiden, oregano, provencaalse kruiden etc bij). Leg alles op een bakpapiertje, gaar zo’n 20 minuutjes in de oven en klaar. Heb je ook nog verse kruiden in huis, werk hier dan mee af en je zal zien dat je in no-time een heerlijk gezond avondmaal hebt. Ideaal ook om je koelkast leeg te maken!
4. Left-over salads
Kook wat teveel bij tijd en stond en bewaar dit op een uitverkoren schap in je koelkast. Traditioneel staan daar bij mij overschotjes voorgekookte quinoa, gegaarde zoete aardappelblokjes en gegrilde groenten. Doe wat spinazie bladeren of sla in een kom, wat left-overs erover en je hebt zo een lekkere salade. Afwerken kan je makkelijk met olijfolie, balsamico of een snel bijeen gemengde honing-mosterd saus. Noten, pitten en zaden vormen de ideale crunchy topping en ook hier kan je als finishing touch verse kruiden gebruiken.
Meer tips? Je leest ze in ‘Méér gezonde goesting‘, vanaf 21 maart te koop. (24,99 euro) Of bekijk haar programma ‘De Gezonde Goesting’ vanaf 21 maart, elke woensdag om 11, 17 en 23 uur op njam!