Moeten we leren luisteren naar ons lichaam?

4 experts over diëten vandaag: “We moeten opnieuw leren luisteren naar ons lichaam”

Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. Vandaag: is de hype van het moment – intuïtief eten – meer dan een trend van het moment?

Intuïtief & bewust eten

Somers: “We hebben nog nooit zoveel gedieet als vandaag en toch wordt de bevolking dikker. Het loopt duidelijk ergens fout. Mijn mening is dat we te hard op dat gewicht focussen. Mensen die gezond eten en toch geen gewicht verliezen, raken gedemotiveerd. Intuïtief eten is het tegenovergestelde van diëten. Het geeft mensen inzicht in hoe hun lichaam werkt en wat ze zelf kunnen doen om hun gezondheid te bevorderen, los van hun gewicht. Dat zorgt op lange termijn voor meer motivatie: als ik elke dag groenten en fruit eet, voel ik me beter.”

Van Laer: “Het lastige is dat een reep chocolade meer belonend werkt op ons brein dan een portie broccoli. Dat is evolutionair zo gegroeid – ooit hadden we suikers en vetten nodig om te overleven.”

Somers: “Daar willen we vanuit intuïtief eten mensen net van bewustmaken. Waarom zit ik hier nu in de zetel met chips? Eet ik uit gewoonte? Of ben ik misschien kwaad, verdrietig of gefrustreerd? Zou het niet beter zijn om eens goed uit te huilen, om een vriendin te bellen, om te gaan sporten of mediteren?”

Sels: “We moeten terug naar de kern en voelen wat honger is, wat verzadiging is. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het probleem is dat we te veel gestimuleerd worden om te eten. Waarom kiezen producenten van M&M’s voor verschillende kleurtjes? Omdat ze weten dat we dan meer eten. Dat heeft niks te maken met honger, dat is pure marketing. Ik weet niet of het voldoende is om te vertrouwen op je innerlijke stem om daartegen in te gaan. Ik denk dat het beter is om in te grijpen via het beleid, bijvoorbeeld door reclame voor kinderen te verbieden of door richtlijnen op te stellen. Bijvoorbeeld: één Belg op de twee eet niet elke dag fruit. Daar kun je aan werken.”

Van Laer: “Het is goed om je bewust te zijn van hoe je denkt. ‘Ik heb nog zo’n sappige appel, daar ga ik straks van genieten’ voelt helemaal anders dan ‘Ik mág die wafel niet eten, ik móét in de plaats die appel nemen’.”

Meet the experts

Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.

Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.

Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten

Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.

Tekst: Evelien Roels.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content