4 experts over diëten vandaag: “We moeten af van het idee dat dik altijd ongezond is”
Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. Wat vinden zij van termen als bodypositivity – of is het body neutrality?
Bodyposititivity: ja, maar...
Sels: “Bodypositivity gaat over positief zijn, over benadrukken hoe goed je in je vel zit, ook met overgewicht. Maar: geef tien mensen met overgewicht een knop waarmee ze meteen wat kilo’s verliezen en ik weet zeker dat het merendeel erop drukt.”
Somers: “Toch is het een belangrijke term. Bodypositivity gaat ook over respect voor alle lichamen, over het loslaten van waardeoordelen op basis van het uiterlijk. De Amerikaanse zangeres Lizzo is op dit gebied een fantastisch rolmodel. Eindelijk zien we een dikke vrouw in de media die gelukkig is en energiek op een podium staat.”
Van Laer: “We moeten daar toch niet te veel in meegaan, vind ik. Ik was onlangs in de bioscoop. Naast mij zaten jonge meisjes met enorm overgewicht en met een XL-bak nacho’s op schoot. Ik vond het geweldig om te zien dat ze complexloos croptops droegen. Daarin hebben ze overschot van gelijk. Maar we kunnen toch ook niet ontkennen dat overgewicht gewoon niet gezond is?”
Sels: “Daarover is de wetenschap zeer duidelijk: overgewicht verhoogt de kans op ziektes. Na roken is het de grootste oorzaak van kanker. Dat kunnen en mogen we niet negeren. Langs de andere kant: we weten niet wat die meisjes de rest van de week eten. Voor hetzelfde geld hebben ze een heel gezond eetpatroon en was die bak nacho’s een uitzondering.”
Somers: “We moeten af van het idee: iemand is dik en dus ongezond. Het is veel complexer dan dat.”
We kunnen van ‘dik’ geen neutraal woord maken zolang wij blijven zeggen dat dikke mensen moeten afvallen. Daardoor bevestigen we net: dik is slecht.
Tina Somers
Sels: “Tegenwoordig gaat het vaker over body neutrality. Vergelijk het met de boeken van Roald Dahl waarin sensitivityreaders beladen woorden wilden schrappen. Body neutrality wil het woord ‘dik’ neutraal maken, zodat het louter nog een omschrijving is, zonder dat er een waarde aanhangt. Net zoals je zou zeggen: iemand is groot of iemand heeft bruin haar.”
Somers: “We kunnen van ‘dik’ geen neutraal woord maken zolang wij blijven zeggen dat dikke mensen moeten afvallen. Daardoor bevestigen we net: dik is slecht. We moeten dat ombuigen naar: we moeten goed leren te zorgen voor onszelf. Vergeet niet dat slechts 20 procent van ons gewicht wordt bepaald door onze levensstijl.”
Sels: “Maar dat is wel het enige stuk dat we kunnen beïnvloeden. Als ik obesitas in mijn DNA heb, kan ik dat niet veranderen. Ik kan er wel voor zorgen dat er in mijn auto een flesje water staat in plaats van frisdrank.”
Somers: “Dan nog. Als mensen op die manier redeneren – ‘ik heb aanleg voor obesitas dus ik moet echt gezond leven’ – gaan ze zichzelf nog meer druk opleggen. Dat geeft stress en chronische stress is óók niet goed voor ons lichaam.”
Van Laer: “Daar komt het thema zelfzorg ter sprake. Dat zou er al van bij de kleuters moeten ingepompt worden. Het mentale aspect is heel vaak gelinkt aan eetgedrag: wie zich mentaal niet goed voelt, zal sneller emo-eten, aankomen en zich daardoor nog minder goed voelen.”
Meet the experts
Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.
Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.
Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten
Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.
Tekst: Evelien Roels.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier