4 experts over diëten vandaag: Is gezonde voeding te duur?
Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. Zoals: hangt er een te groot prijskaartje aan een gezond leven?
Het prijskaartje van gezonde voeding
Van Laer: “Sciensano heeft net de resultaten van de preventiebarometer bekendgemaakt, een enquête die onder andere het eetgedrag van de Vlamingen bevraagt. Veel mensen gaven aan dat ze moeite hebben met de recente prijsstijging van groenten en fruit.”
De Meyer: “De voedingsinflatie bedroeg op een bepaald moment 18 procent. Maar duurzame voeding, zoals linzen en seizoensgroenten, kan ook net goedkoper zijn. We moeten er alleen mee leren te koken.”
Van Laer: “Het probleem is: je kunt in de supermarkt ook een pakje pasta kopen en een pot tomatensaus. Dat is goedkoper, sneller en je hebt ook je kinderen te eten gegeven.”
Sels: “Langs de andere kant: het percentage van ons inkomen dat we uitgeven aan voeding is nog nooit zo laag geweest. Er zijn natuurlijk andere zaken die in prijs gestegen zijn, en waar we meer aan uitgeven. Maar het toont toch aan dat het niet enkel over de prijs gaat, dat er een gedragsverandering speelt.”
Van Laer: “Het probleem is ook dat we allemaal zo weinig tijd hebben. Ik wil zeker niet terug naar het vrouw-aan-de-haardtijdperk. Maar toen hadden mensen wel nog tijd om naar de markt te gaan en om verse groenten te koken.”
Sels: “Er zijn wel meer hulpmiddelen dan vroeger. Tien jaar geleden vond je geen geraspte wortelen in de supermarkt. Nu zijn die er wel. Je betaalt er meer voor, maar het is een goede manier om groenten te eten.”
Van Laer: “Ik denk dat de overheid op dit gebied veel kan doen.”
De Meyer: “Daar ben ik het mee eens. Er is wel aandacht voor gezonde voeding, maar die staat niet in verhouding tot de maatschappelijke impact van een ongezond en niet-duurzaam voedingspatroon. Er is een veel groter beleidsplan nodig. Net zoals er al één is voor tabak.”
Van Laer: “Er zijn wel goede tendensen. Ik las dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat er vanaf 2025 in elk restaurant een kan water op tafel staat. Gratis. Dat zijn kleine dingen, maar ze kunnen wel een bewustzijn creëren.”
Meet the experts
Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.
Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.
Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten
Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.
Tekst: Evelien Roels.
Meer lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier