In 10 stappen naar een lang en gezond leven

Er zijn heel wat manieren om aan je gezondheid te werken... Van het mediterraans tot het paleo- of koolhydraatarm dieet. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In ‘Natuurlijk! Langer gezond’, lees je hoe je in 10 stappen naar een lang en gezond leven gaat.

1. Voed jezelf goed

Een gezond leven start met gezonde voeding. Kies voor natuurlijke voeding en kook zelf. Kies bovendien voor complexe koolhydraten, eet niet te veel rood vlees en eet voldoende groeten en fruit.

2. Overvoer je niet

Een heerlijke barbecue of een uitgebreide maaltijd bij vrienden... Het is verleidelijk om je propvol te eten om daarna in de sofa te ploffen. Een goede regel: eet tot je voor 80% verzadigd bent. De Japanners, die gemiddeld lang leven, hebben er zelfs een term voor: Hara Hachi bu. Een goede regel om vanaf nu na te leven.

3. Verteer goed

En dat begint met goed te kauwen, door goed te kauwen wordt je eten kleiner gemaakt, waardoor het makkelijker verteert. Bovendien krijgen je hersenen sneller het signaal dat je verzadigd bent. Drink daarnaast voldoende water voor een goede spijsvertering.

4. Blus smeulende vuurtjes

Je merkt er meestal niets van, maar ze doen je geen goed: chronische laaggradige ontstekingen. Je wordt er sneller oud door en ze kunnen aardig wat welvaartsziekten veroorzaken. Ze zijn betrokken bij diabetes type 2, hart- en vaatziekten, die ziekte van alzheimer en oogaandoeningen. Daarnaast kun je je er moe door voelen of gewrichtsklachten door krijgen. Zorg daarom voor een goede darmflora, eet volwaardig en houd je gebit gezond. Op deze website vind je welke voedingsmiddelen ontstekingen afremmen of net bevorderen. Daarnaast is het belangrijk je vetzuurbalans onder controle te houden, dat doe je door veel omega-3-vetzuren (in vette vis, noten en lijnzaad) te eten, en omega-6-vetzuren (in zonnebloemolie, maïsolie, boter, palmvet en vlees) te vermijden.

5. Ruim je rommel op

We komen dagelijks in aanraking met gifstoffen uit ons milieu, maar ook binnen ons eigen lichaam worden gifstoffen geproduceerd (door bijvoorbeeld parasieten en bacteriën). Deze ‘rommel’ moet goed worden opgeruimd en daar zijn vooral onze lever en nieren bij betrokken. Beperk daarom koffie, alcohol, sigarettenrook en kunstmatige E-nummers. Gebruik zo weinig mogelijk paracetemol en andere pijnstillers. Het is bovendien belangrijk je volledige medicijngebruik te bekijken, hiervoor kun je raad vragen aan je arts. Vermijd daarnaast bakken, braden, roosteren en frituren – hierbij komen schadelijke stoffen vrij. Kruiden die wél goed zijn voor je lever: kurkuma, mariadistel, paardenbloem, zwarte peper en gember. Vergeet daarnaast nooit om voldoende water te drinken.

6. Houd je hormonen in balans

Je hormonen zijn belangrijker dan je denkt. De beste manier om ze in balans te krijgen, is door jezelf goed te voeden. Daarnaast zijn krachttraining en bepaalde voedingsmiddelen goed om je hormonen gezond te houden. Meer lees je erover in het boek.

7. Beweeg meer – zit minder

Voldoende beweging is écht essentieel als je graag gezond oud wilt worden. Hier lees je nog eens hoeveel de WHO aanraadt. Zoek daarom een sport die bij je past en probeer zoveel mogelijk stappen te zetten in je dagdagelijks leven. Misschien kun je eens een wandelvergadering voorstellen aan collega’s?

8. Ontstress!

Chronische stress kun je maar beter meteen aanpakken. De lijst met negatieve effecten die stresshormonen zoals cortisol veroorzaken, is eindeloos. Bovendien vergroot je de kans op een burn-out aanzienlijk. Zorg daarom voor beweging, mediteer, verminder digitale prikkels en bouw tijd in voor jezelf. 

9. Houd je brein gezond

Ook om je brein gezond te houden, is het belangrijk gezond te eten. Houd je bloedsuiker stabiel en zorg voor een gezonde darmflora. Daarnaast is beweging belangrijk. Extra tip: doe eens aan hersengymnastiek, maak een puzzel van 1000 stukjes, vul kruiswoordraadsels in, doe een cursus of leer een muziekinstrument spelen.

10. Zorg goed voor jezelf

Deze stap is écht heel belangrijk. Zoek een levensdoel, werk niet te vaak over, maak tijd vrij voor je vrienden en familie, ontmoet nieuwe mensen, slaap voldoende,... Zorg kortom goed voor jezelf en luister naar je lichaam. Je zult er gelukkiger van worden én langer leven.

 

Wil je meer lezen over de tips of de bijbehorende recepten proberen? Je vindt ze in ‘Natuurlijk! Langer gezond’ van Anne Marie Reuzenaar (Kosmos Uitgevers.)

 

 

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content