5x Zuid-Koreaanse recepten om je vingers bij af te likken
Van K-pop tot K-beauty: Zuid-Korea is vandaag dé smaakmaker. Ook in de keuken. Met haar kleverige bao buns, knapperige kip of kruidige desserts is K-cuisine niet alleen hip, maar ook overheerlijk.
1. Bouillonsoepje van venusschelpen
4 pers. – 20 min.
Dit heb je nodig:
- 1 kg venusschelpen
- 1 vel kombu* van 10 op 10 cm
- 2 teentjes knoflook, dun gesneden
- 1 groene jalapeñopeper, in dunne plakjes
- 1 rode chilipeper, in dunne plakjes
- 2 lente-uitjes, in schuine plakjes • zout
Zo maak je het:
- Maak de venusschelpen schoon onder koud stromend water. Leg de kombu in 800 milliliter water. Breng het water aan de kook en laat het 3 minuten sudderen. Verwijder de kombu.
- Schep de schelpen, de look, de jalapeño en de chilipeper in de kombubouillon, zet het deksel op de pan en laat de schelpen in ongeveer 5 minuten opengaan.
- Verdeel de bouillon met de schelpen over kommetjes en werk ze af met de schuine plakjes lente-ui. Je jogaetang is klaar!
* Kombu is net zoals nori gemaakt van gedroogd zeewier en heeft die typische umamismaak die we zo lekker vinden in de Aziatische keuken. Het is de basis van dashi. Je koopt het bij de gespecialiseerde Aziatische supermarkt en vindt het ook terug in het rayon van de Aziatische producten bij de grotere supermarkten.
2. Bimbimbap
4 pers. – 40 min.
Dit heb je nodig:
- 200 g witte rondkorrelrijst
- 150 g shiitakes • 2 wortels, in julienne
- 1 groene courgette, in plakjesµ
- 200 g spinazie
- 150 g sojascheuten
- 4 eieren
- 10 radijzen (verschillende soorten, zoals gewone radijsjes en watermeloenradijsjes) • arachideolie • peper en zout
Voor het sausje:
- 4 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
- 3 à 4 el rijstazijn
- 1 el fijne suiker
- 1 tl sesamolie
- 1 tl rijstsiroop of honing
Zo maak je het:
- Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking. Meng alle ingrediënten voor het sausje.
- Bak de shiitakes in olie goudbruin. Kruid ze met peper en zout. Schep ze uit de pan. Bak nu de wortels zo’n 2 minuten. Kruid ze met peper en zout. Bak op dezelfde manier de courgette, de spinazie en sojascheuten.
- Verhit olie in een pan en bak 4 spiegeleieren. Snij de radijzen in dunne plakjes.
- Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden. Voeg de gebakken groenten toe en leg er een spiegelei bij. Serveer de rijst met het sausje.
- Bibimbap betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Hussel daarom alle groenten met het eitje voor het serveren door elkaar.
3. Koreaanse dumplings met snelle kimchi
Voor ongeveer 30 stuks – 1 uur – 1 nacht marineren
Dit heb je nodig:
Voor de kimchi:
- 500 g Chinese kool
- 2 el rijstmeel
- 25 g fijne suiker
- 2 el paprikapoeder
- 1 el chilipoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine sjalot, gepeld
- 2 cm gember, geraspt
- 1 tl vissaus
- 30 ml appelazijn
- 80 g zout
Voor de dumplings:
- 30 g glasnoedels
- 80 g tofu
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 150 g varkensgehakt
- 150 g kimchi
- 3 el sojasaus
- 2 el gochugaru
- 1 el sesamolie
- 1 el zwarte sesamzaadjes, voor de afwerking
- handvol groene cress, voor de afwerking (optioneel)
- 30 dumplingvelletjes
Voor de chiliolie:
- 2 tl sesamolie
- 1 el plantaardige olie
- 1 tl chilipoeder
- snuifje zout
Zo maak je het:
- Snij de kool in brede repen en leg ze in een kom. Breng 1 liter water aan de kook, voeg het zout toe en laat het 1 minuut doorkoken. Giet het water over de kool en laat het 30 minuten staan. Schep de kool af en toe om. Giet de koolreepjes af, spoel ze onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Verwarm al roerend het rijstmeel met 70 milliliter water tot het mengsel indikt. Laat de suiker erin oplossen. Giet het mengsel in een blender en voeg het paprika- en chilipoeder, de look, de sjalot, de gember, de vissaus, en het azijn toe en mix alles glad. Meng de marinade door de kool.
- Schep de kimchi in een goed afsluitbare pot en laat hem minstens 3 uur, het liefst een nacht, in de koelkast marineren.
- Maak de glasnoedels klaar zoals vermeld op de verpakking en snij ze vervolgens fijn. Dep de tofu met keukenpapier droog en hak hem fijn. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de kimchi en hak hem fijn. Meng alle ingrediënten voor de dumplings (mandu) – behalve de zwarte sesamzaadjes, de cress en de deegvelletjes – goed onder elkaar. Kruid de vulling af met wat zout.
- Neem een deegvelletje en maak de randen nat met water. Schep wat vulling in het midden van het deeg en vouw het dubbel. Duw de randen goed aan. Doe hetzelfde met de rest van de ingrediënten. Stoom de mandu in een stoommandje in 10 minuten gaar.
- Meng alle ingrediënten voor het sausje. Leg de mandu op een bord, werk ze af met de zwarte sesamzaadjes en de cress en serveer ze met het sausje.
4. Bao bun met knapperige kip
4 pers – 30 min.
Dit heb je nodig:
- 2 kipfilets
- 80 g maïszetmeel
- 1 el witte sesamzaadjes
- 2 minikomkommers
- 8 kleine bao buns (kant-en-klaar, uit de diepvriezer)
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- plantaardige olie
- peper en zout
Voor de saus:
- 40 ml sojasaus
- 40 g suiker
- 2 el appelazijn
- 1 el gochujang*
- 1 el tomatenketchup
- 2 teentjes knoflook, geperst
Zo maak je het:
- Breng alle ingrediënten voor het sausje op een zacht vuur aan de kook. Laat het zo’n 3 minuten sudderen. Snij de kipfilets in hapklare reepjes en kruid ze met peper en zout.
- Wentel elk stukje kip in het maïszetmeel en bak ze in olie goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin. Snij de komkommers met een dunschiller in de lengte in dunne plakjes.
- Bestrijk de kip met het sausje en bestrooi hem met de sesamzaadjes. Verwarm de bao buns zoals vermeld op de verpakking. Vul elke bao bun met komkommer, kip en rode ui. Druppel er nog wat saus over en serveer ze.
* Gochujang is een gefermenteerde chilipasta die onmisbaar is in de Koreaanse keuken. Je kunt het makkelijk vinden in Aziatische supermarkten.
5. Gepocheerde peertjes op Koreaanse wijze
4 pers. – 45 min.
Dit heb je nodig:
- 2 Koreaanse peren
- 350 g fijne suiker
- 2 zakjes groene thee
- 2 kaneelstokjes
- 1 el peperkorrels
- 5 cm gemberwortel, in plakjes
- 2 el pijnboompitten
- enkele shisoblaadjes, voor de afwerking (optioneel)
Zo maak je het:
- Snij de peren in 4 partjes en verwijder het klokhuis. Breng 1 liter water met de suiker, de theezakjes, de kaneel, de peperkorrels en de gember op een hoog vuur aan de kook. Verwijder de theezakjes, zet het vuur zachter en leg de peren in het vocht. Laat ze 35 minuten afgedekt pocheren.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Schep de peren uit het vocht en laat het vocht tot een siroop inkoken. Voeg eventueel nog wat extra suiker toe.
- Leg telkens 2 partjes peer in elk bord. Lepel de siroop over de peertjes, bestrooi ze met de pijnboompitten en werk ze eventueel af met een shisoblaadje.
* Koreaanse peren zijn groot en rond en lijken een beetje op appels. Ze smaken friszoet en sappig. Je koopt ze bij de Aziatische supermarkt.
Meer lezen
Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier