Wij testten enkele gemberdrankjes en gaven ze een score op 10

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Gember is hot – letterlijk en figuurlijk. De pikante wortel bevat heel wat goeie stofjes en wordt genereus geconsumeerd. De makkelijkste manier om je dagelijkse portie gember in te nemen, is via een shot of drankje. Wij testten enkele Belgische flessen en gaven ze een score op 10.

Hoe gezond is gember?

Gember zou heel wat gezondheidsvoordelen hebben, al bespreek je die uiteraard best altijd met een arts. De exotische wortel heeft de reputatie om:

  • Je spijsvertering te bevorderen.
  • Je bloedcirculatie op gang te trekken.
  • Ontstekingsremmend te werken.
  • Je immuunsysteem te versterken.

Dat laatste werd trouwens onlangs bevestigd na Duits onderzoek. Een team van het Leibniz-Institut fĆ¼r Lebensmittel-Systembiologie an der Technischen UniversitƤt MĆ¼nchen zag dat het pikante bestanddeel van gember je witte bloedcellen in een toestand van verhoogde waakzaamheid brengen. Op die manier zou het je immuunsysteem dus kunnen stimuleren. De studie van het team is gepubliceerd in ‘Molecular Nutrition & Food Research’.

3 x gembermixen uitgetest

Ook Belgische producenten springen al een aantal jaar op de gemberkar. Wij testten drie alcoholvrije shots en concentraten voor je uit. Het verschil tussen die twee? Terwijl een shot bedoeld is om zo te consumeren, werd een concentraat ontworpen om aan te lengen. Die laatste zijn doorgaans veel geconcentreerder en een tikje meer gezoet.

1. Ginger Jack – shot

Wat zit erin?

  • 48% eigenhandig, koudgeperste gember.
  • Verse munt.
  • Vers limoen- en citroensap.
  • Ruwe, ongeraffineerde fairtrade rietsuiker.
  • Een subtiel ’top secret’ kruidenboeket.

Alle ingrediƫnten zijn 100% biologisch.

Hoe drink je het?

Ginger Jack is ontstaan om puur te drinken als ochtenshot of degustatiedrank doorheen de dag. Belangrijk: serveer het ijskoud, recht uit de fles, in een hoeveelheid van 3 tot 5 cl en liefst met een ijsblokje. Je kan best niet ad fundum ā€˜shottenā€™ en nipje per nipje naar binnen werken. Toch kan je Ginger Jack ook heerlijk mixen. Bijvoorbeeld met appelsap, sinaasappelsap, thee (met rum), tonic (met citroenschijf en muntblaadjes), kombucha, cocktails, tot – jawel – zĆ©lfs chocolademelk. Werkt ook prima als vervanger van suikerwater, ginger ale of siroopjes!

Meer recepten met of zonder alcohol vind je op gingerjack.be.

De smaaktest: 9,5/10

De smaak is zacht, zoet en uitgebalanceerd; perfect om te drinken als shot. Het leuke eraan is dat hij geen bezinksel heeft dus dat hij ook in een cocktail ‘smakelijk’ blijft. Als je hem aanlengt met bruiswater wordt de smaak iets subtieler dus giet gerust goed door. Prijs-kwaliteit vinden we deze het allerbest als shot doorheen de dag.

De prijs

ā‚¬ 23,95 voor 700 ml via gingerjack.be. Na opening kan je de fles tot 30 dagen koel bewaren.

Over Ginger Jack

Ginger Jack werd gelanceerd in 2020 door het ondernemersduo Jan Verhoeven en Frederic Bodson. De gemberdrank wordt ambachtelijk gemaakt in hun atelier in Lier. Ze hebben ook een fiere, pittige zus: Curcuma Jane, een drankje met koudgeperst gember- en kurkumasap.

2. NĀ°2 BRUT van GIMBER – concentraat

Wat zit erin?

  • 41% gember.
  • Water.
  • Citroentijm.
  • Rietsuiker.
  • Kruiden.
  • Yuzu.

Alle ingrediƫnten zijn 100% biologisch.

Hoe drink je het?

GIMBER NĀ°2 Brut is een concentraat en dus bedoeld om aan te lengen. Die hards drinken het als shot maar dat kan pittig binnenkomen. Doorgaans wordt het gedronken als thee of in een cock- of mocktail. Het suikergehalte is bij Brut helemaal niet zo slecht in een perfect serve (minder dan een glas melk). Er zit ook een pak minder suiker in dan andere alcoholische en niet-alcoholische dranken.

Meer recepten met of zonder alcohol (en voor in gerechtjes!) vind je op gimber.com.

De smaaktest: 9/10

Deze is de meest geconcentreerde (en strafste) van de drie maar dan ook niet bedoeld als shot. Als je er wat bruis- of theewater aan toevoegt (of eender welke andere mix), is de smaak echt optimaal. Het leuke aan GIMBER is dat je er ook lekker mee kan koken Ć©n dat je er weinig van nodighebt.

De prijs

ā‚¬ 25,95 voor 700 ml via gimber.com. Na opening kan je de fles tot 30 dagen koel bewaren.

Over GIMBER

GIMBER is marktleider qua gemberconcentraten. De GIMBER-familie bevat inmiddels heel wat telgen. Zo heb je de GIMBER NĀ°1 ORIGINAL (biologisch concentraat gemaakt van kwalitatieve gember, citroen, kruiden en specerijen), GIMBER NĀ°2 BRUT (biologisch concentraat van gember met citrustoetsen van citroentijm en yuzu, met de helft minder suiker en meer gember) en GIMBER SĀ°1 SWEET LILLY (een exotisch en biologisch gemberconcentraat op basis van passievrucht, kurkuma en ananas). Sinds kort hebben ze ook Ready.To.Drink blikjes met bruiswater!

3. Het Gember Elixir van GILI – concentraat

Wat zit erin?

  • Aziatische, met de hand koudgeperste gember.
  • Italiaanse citroenen.
  • Europese honing.

Bevat 0% geraffineerde suikers, 0% voedselafval en 0% additieven. Voedingswaarden per 100 gram: 55 kcal, 0,1 gram onverzadigd vet, 12 gram koolhydraten waarvan 10,7 gram suikers, 1 gram eiwit.

Hoe drink je het?

Hun slogan ‘SHOT. MIX. COOK’ vertelt het al: GILI drink je op verschillende manieren. Als shot, in je thee, als limonade met bruiswater, of met ginger beer, limoen en munt... de mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer recepten met of zonder alcohol vind je op gilidrinks.com.

De prijs

ā‚¬ 24,95 voor 700 ml via gilidrinks.com. Na opening kan je de fles tot 60 dagen koel bewaren.

De smaaktest: 8/10

Qua smaak vinden we deze nĆ©t iets minder dan de andere twee maar het komt zeker in de buurt! De citroentoets smaakt bij deze wat harder door en in combinatie met bruiswater proeft-ie net iets subtieler dan de andere twee. Er blijft ook snel ‘bezinksel’ liggen in het glas – goed schudden en snel opdrinken is dus de boodschap. Wel extra veel hartjes voor het innovatieve en circulaire concept van GILI. Ze zorgen voor 0% voedselafval en alleen al hierom verdienen ze een plus.

Over GILI

GILI werd in 2018 opgericht door GaĆ«lle en Enzo. Naast elixirs maken ze ook sprankelende gembersoda’s en zero waste gember-citroen kruiden thee van hun fruitpulp (hiervoor recycleren ze gedroogde gembervezels en citroenpulp). Proef ook eens hun Curcuma en Wasabi Elixir!

Ook uitgetest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content