Vlaamse kost: 10 nostalgische restaurants en volkse eetcafés in Antwerpen
Van een degelijke spaghetti bolognaise tot een onglet à l’echalotte of kalfsniertjes: deze nonchalante brasseries en volkse restaurants in Antwerpen serveren naast een ongedwongen sfeer ook een authentieke en Vlaams getinte keuken.
1. Ciro’s
Voor liefhebbers voor authentieke ‘burgerkeuken’ zonder al te veel poespas is Ciro’s al generaties lang een begrip in Antwerpen. Eten bij Ciro’s is dan ook even terugkeren naar het Antwerpen van vroeger. Op de keurig met witte tafellakens overdekte tafels liggen de steakmessen en dubbelgevouwen servetten al voor je klaar. Ook de rest van het interieur is nostalgisch, de ambiance volks en de keuken traditioneel Frans-Belgisch.
Op het menu staan tal van heerlijk gewone, maar Bourgondische klassiekers: van een toast gerookte paling als voorgerecht tot kalfszweriken of een vol au-vent-de luxe als hoofdgerecht, tot crêpes Suzette of profiteroles als dessert. Neem het van ons aan: een bezoekje aan Ciro’s is altijd een goed idee.
Amerikalei 6, Antwerpen.
2. Bourla
In café-restaurant Bourla op amper een boogscheut van de Bourla Schouwburg, zijn het al Parijse bouillonvibes die de klok slaan. In een sfeervol art deco interieur met een authentieke parketvloer, een grote glazen spiegelwand, indrukwekkende lusters en een lange houten toog centraal in de zaak, is het bijzonder gezellig tafelen.
Ook de kaart is niks minder dan charmant: van een klassieke vitello tonnato of een rouille als voorgerecht tot ossentong in Madeirasaus of steak tartaar als main course en een glaasje Veuve Cliquot on the side.
Graanmarkt 7, Antwerpen.
3. Café Zurich
Restaurant Café Zurich op de Vlaamse Kaai is zo’n plek waar je je onmiddellijk thuisvoelt. Niet alleen dankzij het gezellig volkse interieur, maar ook dankzij de nonchalante gerechten op de kaart. Elke dag serveert de bistro een dagschotel. Een vaste kaart met klassiekers als huisgemaakte kaaskroketten en stoofvlees en een uitgebreid bord met suggesties vullen het menu aan.
Verlatstraat 2, Antwerpen.
4. Borze Café
In een doodlopend straatje in het hart van de stad ligt Borze Café verborgen, een voormalige bruine kroeg die recent tot betere bistro werd omgedoopt. Het authentieke interieur werd behouden, de originele gevel samen met het sierlijke letterlogo op het vensterraam gerestaureerd. Het menu, dat wordt net zoals in kleine Parijse volkszaken vakkundig op de spiegel neergekrabbeld.
Samen met Janus Lemaire, die onder meer al achter de potten stond bij van Wild Project en In De Roscam, verzorgt Michelle Woods van St. JOHN in Londen, er de nostalgische menukaart. Klassiekers zoals spaghetti bolognese en stoofvlees met frietjes worden aangevuld met meer experimentele gerechten met een Brits sausje eroverheen.
Borzestraat 30, Antwerpen.
5. Bistrot du Nord
Nonchalant en volks kan je het sterrenrestaurant van Michaël Rewers in Antwerpen Noord niet meteen noemen, maar authentiek des te meer. Het interieur wordt gesierd door een nostalgische tegelvloer, retrolambrisering en elegante spiegelwanden. Op de kaart bij Bistrot du Nord staan hoogstaande klassiekers die je instant een aantal decennia terugkatapulteren in de tijd.
Na een terrine van kippenlever en zwarte pens volgt eventueel een Bavette Black Angus met marchand de vin en merg of gegrilde kalfsnieren ‘Stroganoff’. Reserveren is een must. De deur wordt persoonlijk voor je opengedaan, het eten enkel opgediend door obers met witte handschoenen.
Lange Dijkstraat 36, Antwerpen.
6. Mampoko
Een avondje gezellig tafelen met vrienden kan bij Mampoko op de Amerikalei. Het voornamelijk houten interieur van het art nouveau hoekpand is uiterst charmant; rode leren zitbanken tegen de muur met kleine spiegels boven, wisselen elkaar af met kleinere tafels en stoelen en laaghangende bolvormige lusters. Op de kaart een reeks klassiekers als filet mignon met peperroom of champignonsaus of zeebaars met groentenstoemp, maar evenzeer een paar Thaise curries.
Amerikalei 8, Antwerpen.
7. Piétrain
Vleesliefhebbers moeten zeker eens halt houden bij Piétrain, het vleesrestaurant tegenover de oude Antwerpse slachthuizen. Eigenaar en bierspecialist Marc Winant garandeert een volkse sfeer en een gezellige avond. Sinds zijn overname focust de zaak vooral op streekgebonden producten, zoals filet d’Anvers, kalfsrol met hersensaus en paardengerookt vlees.
Lange Lobroekstraat 25, Antwerpen.
8. Patine
Met zijn oubollige aluminium terrasuitzet, met klimop begroeide nostalgische okergele tegelgevel en uitgebreide wijnkaart, zou de authentieke wijnbistro Patine er evengoed eentje in hartje Parijs kunnen zijn. Ideaal voor apero met vrienden op vrijdagavond. Maar ook voor een doordeweeks diner of zondagse brunch kan je er aanschuiven. Onze persoonlijke favoriet? De groentelasagne zonder pasta of de quiche met zalm, witlof en ajuincompote.
Leopold de Waelstraat 1, Antwerpen.
9. Au vieux port
Met Au Vieux Port haalde eigenaar Jan Boogaerts een stukje Parijs naar de oude Antwerpse havenbuurt, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Voor het voorwerk liet hij een gevel aanslepen uit Rijsel en uit een oude Parijse bank liet hij het schitterende interieur met veel spiegels, lampen en houten lambriseringen overkomen.
De kaart is zo beperkt én eenvoudig dat het bijna absurd overkomt, maar wie al eens bij Au vieux port geweest is, weet dat alle gerechten van topkwaliteit zijn. Hoewel de zaak geen sterren ambieert is de haute cuisinewereld toch voelbaar aanwezig.
Napelsstraat 130, Antwerpen.
10. De nieuwe Linde
Geen haute cuisine bij De nieuwe linde, maar wel een heerlijk ongedwongen sfeer en een gezapig interieur – nostalgische bordspelen en sanseveria’s incluis. Op de kaart van het buurtcafé staat voornamelijk drank, maar voor een deugddoende kom soep of een spaghetti bolognaise kan je er ook altijd terecht.
Pacificatiestraat 49, Antwerpen.
Meer nostalgische restaurants met een volkse keuken ontdekken? Lees dan zeker ook ‘Steak Met Stijn’ van Stijn Baert. Voor € 27,50 bij Ertsberg.
Meer adressen in Antwerpen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier