© Getty Images.

Vegan november: 6 x plant-based comfortfood om deze maand te proberen

November staat bij ons traditiegetrouw gelijk aan ā€˜vegan maandā€™. Onder de noemer ā€˜Try Veganā€™ spoort BE Vegan vzw dan zoveel mogelijk mensen aan om Ć©Ć©n maand lang volledig plantaardig te eten. Dat ā€˜zonder vleesā€™ absoluut niet gelijk staat aan saai en grijs ā€“ of in dit geval beter: ‘groen’, bewijzen deze makkelijke, maar hartverwarmende veganistische recepten.

1. Vegan butternut lasagne

Ook de comfortfood aller comfortfoods lasagne, kan vegan. Zorg er gewoon voor dat de lasagne vellen zonder ei gemaakt werden en ga in de plaats van vlees voor een paar extra groenten. Dit recept met rode paprika, champignons en butternut pompoen kan ons alvast over de streep trekken op een donkere novemberavond.

vegan comfort food lasagne met pompoen
© Getty Images.

Wat je nodig hebt:

  • 8 vellen lasagne, zonder ei
  • 400 g bruine linzen uit blik
  • 1 ui, versnipperd
  • 1,5 tl lookpoeder
  • 195 g champignons
  • Ā½ flespompoen (butternut)
  • 1 kg tomatenpassata
  • 50 g paneermeel of fijn gemalen broodkruim
  • 1 rode paprika
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 el olijfolie
  • 3 el ProvenƧaalse kruiden
  • peper en zout

Voor de bechamelsaus:

  • 2 el olijfolie
  • 75 g bloem
  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • Nootmuskaat
  • peper en zout

Zo begin je eraan:

Voorbereiding (20 min)

  • Snij de ajuin fijn.
  • Snij de pompoenhelft in schijfjes van maximum 1 cm dik en halveer in maantjes.
  • Snij de champignons en paprika in stukjes.
  • Meng het paneermeel met een lepel ProvenƧaalse kruiden, peper en zout.

Bereiding (45 min)

  • Warm een lepel olijfolie op in een pot, voeg de ajuin en look toe en bak op een middellaag vuur tot ze glazig worden. Voeg de fin plakken gesneden champignons en paprika toe. Roerbak even gaar.
  • Voeg de pompoen en linzen toe aan de pot en roer door. Giet er vervolgens de tomatenpassata bij en kruid goed met peper, zout en het bouillonblokje.
  • Laat het geheel 30 minuten pruttelen met een deksel op de pot.
  • Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  • Zet intussen een tweede pot op het vuur. Maak een roux met de olijfolie en bloem. Voeg al roerend en beetje per beetje de sojamelk toe en laat inkoken. Kruid de bechamelsaus met nootmuskaat, peper en zout.
  • Neem je ovenschaal en bedek de bodem met een laagje groentensaus. Leg daarboven een laag lasagnevellen, vervolgens een laagje bechamelsaus en dan weer lasagnevellen. Herhaal dit en eindig met een laagje witte saus.
  • Verdeel het paneermeel over de lasagneschotel en sprenkel er lichtjes een klein beetje olijfolie over.
  • Laat de lasagne 30 tot 40 minuten garen in de oven.

Naar een recept van Try Vegan. Meer recepten op tryvegan.be.

2. Gevulde courgette met walnoten

Gevulde courgettes zijn een persoonlijke favoriet voor de winter. Laat het gehakt aan de kant staan en werk voor de gelegenheid met ricotta en met een pesto op basis van walnoten. Leuke extra aan dit recept: ook het vruchtvlees van de uitgeholde courgettes wordt gebruikt, zo gaat er niks verloren.

vegan comfort food stuffed courgetten met pesto van walnoten

Wat je nodig hebt:

  • 4 middelgrote courgettes
  • 60 tot 120 g paneermeel
  • olijfolie, om erbij te serveren

Voor de ricotta:

  • 120 g amandelen, minstens 2 uur en idealiter een nacht geweekt
  • 1 kleine biologische citroen (het sap en een plukje geraspte schil)
  • 1 volle tl zout
  • 1 tl gele of lichtgekleurde miso
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1 tl appelciderazijn
  • 4 volle el edelgistvlokken
  • snuifje peper
  • 60 tot 125 ml plantaardige melk

Voor de pesto:

  • 150 g walnoten
  • 4 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
  • ongeveer 60 g verse basilicum
  • 2 biologische citroenen (het sap van 2 en de geraspte schil van 1)
  • 125 tot 150 ml olijfolie
  • 6 tot 8 volle el edelgistvlokken
  • snuifje chilivlokken
  • zout en peper
  • snuifje geraspte nootmuskaat
  • snuifje cayennepeper

Zo begin je eraan:

  • Maak eerst de ricotta.
  • Giet en spoel de amandelen goed af, hak ze grof en doe ze in een blender.
  • Voeg het sap en de geraspte schil van de citroen, het zout, de misopasta, oregano, knoflook, azijn, edelgistvlokken en peper toe.
  • Voeg geleidelijk de melk toe, begin met de kleinste hoeveelheid en pureer tot het mengsel een gladdere textuur begint te krijgen.
  • Het ricottamengsel moet binden en moet textuur hebben, maar alle noten moeten gemalen zijn. Laat de ricotta iets opstijven in de koelkast.
  • Maal alle ingrediĆ«nten voor de pesto in een schone blender tot een pasta of een grof mengsel.
  • Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 Ā°C.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel voorzichtig de zaadlijsten uit het midden. Leg de zaadlijsten opzij. Leg de courgettes met de snijkant naar boven op een bakplaat, bestrooi ze met een snuf zout en schuif de bakplaat in de oven.
  • Rooster de courgettes ongeveer 5 minuten, alleen om ze te garen.
  • Hak het binnenste van de courgettes fijn.
  • Voeg ongeveer 6 tot 8 eetlepels pesto, het paneermeel en 2 eetlepels ricotta toe. Meng goed en breng indien nodig op smaak.
  • Haal de courgettes uit de oven en vul ze met het pesto-ricotta-mengsel, zo vol als je wilt.
  • Schuif de bakplaat terug in de oven, bak de courgettes 10 tot 12 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is.
  • Schep extra pesto en ricotta op de courgettes, bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie, zodat ze wat minder droog zijn en serveer.

Naar een recept van Try Vegan. Meer recepten op tryvegan.be.

3. Geroosterd zuurdesembrood met hummus

Vegan lunchen? Kan snel en makkelijk met deze geroosterde plakken zuurdesembrood en zelfgemaakte hummus. Kerstomaatjes, een vegan omelet met spinazie en rucola maken het af.

hummus met vegan omelet

Wat je nodig hebt:

Voor de hummus:

  • 1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels olijfolie (plus extra om te garneren)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout naar smaak

Voor de rest:

  • kaasachtige tofu en spinazie scramble
  • kerstomaatjes
  • rucola
  • een scheutje balsamico-azijn
  • Oosterse specerijen als gerookt paprikapoeder, kurkuma, za’atar, komijn of ras el hanout. 

Zo begin je eraan:

  • Gebruik voor de bereiding van je homemade hummus kikkererwten uit blik. Laat deze uitlekken en spoel ze daarna nog eens met koud water.
  • Doe een flinke scheut vloeibare tahini (sesampasta), een paar eetlepels aquafaba (kikkererwtenwater), het sap 1 grote citroen, een paar geroosterde teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zeezout in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa.
  • Voeg vervolgens de kikkererwten toe en meng opnieuw tot een romige massa.

Tips:

  • Tahin toevoegen geeft de hummus een rijke, noot-achtige smaak, maar als je het niet lekker vindt, kun je het ook weglaten of vervangen door iets anders zoals Griekse yoghurt bijvoorbeeld.
  • Extra romige hummus krijg je door de kikkererwten een paar minuten in heet water te koken voor je ze in de blender doet.

Naar een recept van @plantbased.traveler/@vegans_power.

4. Vegan pasta carbonara

Een heerlijk smeuĆÆge pasta carbonara kan het hoogtepunt van je winter zijn. Ook zonder spek en met champignons smaakt deze klassieker prima op een mistige dag. Met paprikapoeder voeg je alsnog een gerookt aroma aan je pasta toe, dankzij een lepel miso of ā€“ sojasaus zorg je voor een rijkelijke umami-smaak.

veganistische pasta carbonara met champignons
© Getty Images

Wat je nodig hebt:

  • 200 g pasta naar keuze (spaghetti of linguine werkt goed)
  • 200 g champignons, in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 200 ml ongezoete plantaardige room
  • 2 eetlepels voedingsgist (voor een hartige ‘kaassmaak’)
  • 1 theelepel sojasaus (optioneel, voor extra umami)
  • Ā½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel miso pasta
  • zout en peper naar smaak
  • verse peterselie, fijngehakt
  • eventueel plantaardige parmezaanse kaas voor extra smaak

Zo begin je eraan:

  • Bewaar na het koken van de pasta een kopje van het kookwater, giet de rest af, en zet de pasta apart.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak deze 5-7 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de plantaardige room, voedingsgist, gerookt paprikapoeder en eventueel de sojasaus en misopasta toe aan de pan met champignons.
  • Roer goed door en laat de saus 3-5 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken kunnen mengen en de saus iets indikt.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat kookwater van de pasta toe om de saus wat dunner te maken als hij te dik is.
  • Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met saus en meng alles goed, zodat de pasta bedekt is met de romige saus.
  • Schep de pasta carbonara op borden, garneer met verse peterselie en plantaardige Parmezaanse kaas indien gewenst.

5. Gepofte zoete aardappel met spinazie

Geen groente waar wij in de wintermaanden harder naar uitkijken dan naar zoete aardappel: heerlijk voedzaam, makkelijk te bereiden en nog eens superlekker ook. Tip: ga voor een gerecht in de oven, want die laatste maakt je zoete aardappel heerlijk zacht en zoet. Met kikkererwten en spinazie zorg je voor een hartige en kruidige smaak.

gepofte zoete aardappel met kikkererwten en spinazie

Wat je nodig hebt:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 100 g verse spinazie
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1-2 eetlepels water (om de tahin te verdunnen)
  • Optioneel: verse peterselie of koriander voor garnering

Zo begin je eraan:

  • Verwarm de oven voor op 200Ā°C. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en wikkel ze in aluminiumfolie (of leg ze zonder folie op een bakplaat).
  • Bak ze 45-60 minuten in de oven, of tot ze zacht en volledig gaar zijn als je erin prikt met een vork.
  • Meng de kikkererwten in een kom met 1 eetlepel olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, zout en peper.
  • Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 20-25 minuten in de oven naast de zoete aardappels, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spinazie toe en roerbak deze tot hij geslonken is. Breng op smaak met een snuifje zout en een scheutje citroensap voor extra frisheid.
  • Meng de tahin met het citroensap en een beetje water tot een gladde, romige saus. Voeg extra water toe als je een dunnere consistentie wilt.
  • Haal de zoete aardappels uit de oven en snijd ze doormidden. Vul de aardappels met de geroosterde kikkererwten en de gebakken spinazie. Besprenkel met de tahin-dressing en garneer eventueel met verse peterselie of koriander.

Tips:

  • Voeg avocado of een handje pompoenpitten toe voor extra smaak en textuur.Knapperige kikkererwten: Zorg ervoor dat de kikkererwten goed droog zijn voordat je ze kruidt, zodat ze extra knapperig worden in de oven.

Naar een recept van @vegan_veganfood.

6. Curry met boerenkool, kikkererwten en wortel

Nog zo’n heerlijk makkelijk en gezond vegan recept om je aan op te warmen in de winter is een rode curry met kokosmelk. Wij opteren hier voor een versie met boerenkool, wortel en paprika, maar eigenlijk kun je in een curry zo goed als alle groenten met elkaar combineren. Leef je dus lekker uit en kies voor de groenten die jij lekker vindt samen.

rode curry met kokosmelk, boerenkool en kikkererwten
© Getty Images.

Dit heb je nodig:

  • 1 eetlepel kokosolie of olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember (ongeveer 2 cm), geraspt
  • 2 eetlepels rode currypasta (controleer of hij vegan is)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 2 middelgrote wortels, in dunne plakjes gesneden
  • 100 g boerenkool (kale), zonder harde stelen en grof gehakt
  • 1 eetlepel sojasaus of tamari (voor een glutenvrije versie)
  • 1 eetlepel limoensap
  • zout en peper naar smaak
  • verse koriander en limoenpartjes, voor garnering
  • eventueel gekookte rijst of noedels om erbij te serveren

Zo begin je eraan:

  • Verhit de kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui toe en bak deze ongeveer 5 minuten, tot hij glazig is.
  • Voeg de knoflook en geraspte gember toe en bak nog 1-2 minuten tot het lekker begint te ruiken.
  • Voeg de rode currypasta toe en roer goed door.
  • Bak de currypasta 1-2 minuten mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Giet de kokosmelk in de pan en roer goed, zodat de currypasta goed mengt met de kokosmelk.
  • Voeg dan de plakjes wortel en paprika toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten beginnen te garen.
  • Voeg de boerenkool toe en roer door. Laat de curry nog 5 minuten sudderen, tot de boerenkool zacht is.
  • Voeg de sojasaus en limoensap toe, en breng op smaak met zout en peper.
  • Proef de curry en voeg indien nodig extra limoensap, sojasaus, zout of peper toe voor de perfecte smaakbalans.
  • Serveer de rode curry in kommen, gegarneerd met verse koriander en limoenpartjes. Lekker met gekookte rijst of noedels erbij.

Naar een recept van @happyskinkitchen.

Meer food:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content