Uitgetest: is zelf kombucha maken echt zo eenvoudig?
Fermenteren is hip. Reden? Het is gezond en je hebt er verbazend weinig kookkunsten voor nodig. Geldt dat ook voor kombucha, hét drankje waar onze darmflora (en immuunsysteem!) wel bij vaart? Onze redactrice ging zelf aan de zwam.
Dit heb je nodig
- 2 liter kraanwater
- 5 zakjes zwarte (biologische) thee
- 150 gram ongeraffineerde, biologische rietsuiker
- 100 ml kombucha van een vorige bereiding OF 50 ml bio appelazijn
- 1 kombucha-zwam (ofte: scoby)
- Een weckpot van 2 liter
- Neteldoek
- Elastiek
Zo maak je het
Stap 1: zet zoete thee
Ik breng – volgens het recept dat ik van de vorige scoby-mama kreeg – 500 ml water aan de kook en leg de 5 zakjes zwarte thee erin. Na zo’n 10 minuten is de thee goed ingetrokken. Nadat ik de zakjes heb verwijderd, los ik 150 gram rietsuiker op in het theewater. Zelf gebruikte ik rietsuikersiroop maar met losse rietsuiker lukt het toch net iets beter.
Stap 2: leng aan met koud water
Het gezoete theewater gaat in een grote weckpot waaraan ik 1,5 liter koud water toevoeg. Tip: controleer of het water niet warmer is dan 30°C.
Stap 3: voeg de kombucha-starter toe
Ik heb geluk, want kreeg van de vorige zwam-mama meteen een fles kombucha mee om te proeven. Hiervan giet ik 100 ml bij de zoete theemix. Heb je nog geen kombucha in huis dan werkt 50 ml biologische appelazijn even goed.
Stap 4: zwam-tijd!
Tijd voor de zwam (ziet er een beetje uit als een kipfilet)! Ik leg hem voorzichtig in de weckpot waarna-ie nét niet overloopt.
Stap 5: borrelen maar
Vervolgens leg ik een neteldoek over de open pot waarna ik hem vastzet met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank maar geen stof of vliegjes (en je voorkomt schimmelvorming). Ik zet de pot weg op mijn slaapkamer, want voor de fermantatie zoek je best naar een donkere plek op kamertemperatuur. De zwam doet nu 7 tot 10 dagen zijn werk. Na het fermentatieproces verwijder ik de zwam, zeef ik de kombucha en giet ik ‘m over in twee goed afsluitbare beugelflessen van een liter.
Stap 6: de nagisting
Nu volgt het tweede fermentatieproces waarbij druk wordt opgebouwd. De resterende zuurstof zal dus nog voor een nagisting zorgen. Na een dag of 2 is mijn kombucha klaar voor de test Door de siroop is-ie nét ietsje zoeter dan normaal maar verder zitten de kleur en smaak helemaal goed. Ik ben vertrokken!
Moet je verder weten
- Denk niet: mijn kombucha wordt wel heel zoet met al die suiker, is dat wel gezond? Het zit zo. Een zwam of scoby bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een fijn weefsel vormen. Het is een organisme op zich dat allerlei stoffen produceert maar hiervoor voeding nodig heeft. Enter: suiker. De zwam eet als het ware deze zoetigheid op tijdens het fermentatieproces. Van de hoeveelheid suiker die je toevoegt, blijft er dus eigenlijk nog maar heel weinig over in het uiteindelijke drankje. Dat verklaart de eerder zure smaak van kombucha.
- De ‘klassieke’ kombucha is al heerlijk op zich maar wie wil, kan gerust nog een smaakje toevoegen. Dit gebeurt tijdens het tweede fermentatieproces. Doe wat aardbeien, peren, kaneel, bosvruchten, perzik, citroen, vanille, hibiscus, rozenbottel, zoethout of een laagje vers fruitsap in een fles en giet de gefermenteerde drank hier overheen. Laat nog 4 à 5 dagen borrelen in een volledig afgesloten fles en donkere kamer. Doordat de fruitsuikers mee gefermenteerd worden, ontstaat er meteen ook wat extra prik. Vergeet de flessen niet elke dag te ‘verluchten’ om een ontploffing te vermijden.
- Een scoby is een levend organisme dat verder zal groeien. Ontstaat er een tweede schijf? Geef hem aan iemand die ook zelf kombucha wil maken!
- Nood aan een pauze? Vries je zwam in met een beetje vocht errond. Hoe lager de temperatuur, hoe trager de fermentatie.
- Geen bubbels? Het zou kunnen dat er niet voldoende suikers meer zijn om koolzuurgas te produceren. Voeg in dat geval per 750 ml een extra theelepel rietsuiker toe.
- Bewaar je kombucha steeds in de koelkast.
- Als je er niet regelmatig van drinkt, zet je de fles best af en toe eens open. Zo voorkom je overdruk (lees: een explosie).
Ook proberen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier