© Wout Hendrickx

Geen gedoe: 5 x snelle en makkelijke ovenschotels

Op doordeweekse avonden knallers van gerechten op tafel toveren? Kan! Deze heerlijke ovenschotels maak je in no time. En dat zonder ontplofte keuken achteraf.

1. Minimoussaka met komkommer

Voor 4 pers. • 15 min. + 30 min. in de oven

© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 8 plakken aubergine van ongeveer 1 cm dik
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g gemengd gehakt of lamsgehakt
  • handvol verse oreganoblaadjes
  • 1/2 kleine ­cour­gette, geraspt
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 30 g paneer­meel
  • 100 g ricotta
  • 80 g mozzarella, geraspt
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • Voor de salade
  • 2 minikomkommers
  • handvol groene kruiden of gemengde sla
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pers de look bij het gehakt. Meng er de oreganoblaadjes, geraspte courgette, feta en het paneermeel onder. Breng op smaak met de honing, peper en zout.

2. Leg de helft van de aubergineplakken in een met bakpapier beklede ovenschaal. Verdeel er een laag gehakt over en dek af met de andere aubergineplakken.

3. Bestrijk met wat olijfolie en verdeel er de ricotta en de mozarella over. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven.

4. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes. Hussel met de verse kruiden of sla, de azijn, olijfolie, peper en zout. Serveer bij de warme minimoussaka.

2. Ovengebakken zalm met groene groenten

Voor 4 pers. • 15 min. + 20 min. in de oven

© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 600 g hele zalmfilet of moten zalm
  • 1 grote paksoi
  • 200 g bimi (as­per­ge­broc­co­li)
  • 200 g groene asperge­punten
  • 1 chilipeper, fijngesneden
  • 2 lente-uitjes, in ringen
  • 50 ml sojasaus
  • 1 el gember, geraspt
  • 1 el sesamolie
  • 1 kl bruine suiker
  • sap van ½ citroen
  • 1 elgeroosterde sesamzaadjes
  • handvol shisoblaadjes ­(optioneel)
  • olijfolie
  • peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de sojasaus met de gember, chilipeper, lente-uitjes, citroensap, sesamolie, suiker en een scheutje olijfolie in een ovenschaal. Leg er de vis in en wentel goed door de saus. Laat 5 minuten rusten. Schep de vis even uit de schaal.

2. Snijd de paksoi in de lengte door en leg ze, samen met de bimi en de aspergepunten, in de schaal en hussel door de marinade. Leg er de vis terug op, dek af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven.

3. Zet de grill van de oven aan en laat nog 5 minuten verder garen. Werk de schaal af met de sesamzaadjes en de shiso-blaadjes.

3. ‘One pot’ kip florentine met pasta

Voor 4 pers. • 30 min.

© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 4 kleine kipfilets of 6 kippenboutjes
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g babyspinazie
  • 150 ml droge witte wijn
  • 2 à 3 el mosterd
  • 500 ml kippenbouillon
  • 300 g verse linguine
  • 200 ml room
  • 2 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • bindmiddel voor witte saus
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Kruid de kipfilets of kippenboutjes met peper en zout en bak ze in een diepe pan met olijfolie rondom goudbruin en gaar. Schep uit de pan en dek af met aluminiumfolie.

2. Pers de look en bak zacht in dezelfde pan, met extra olijfolie. Blus met de wijn en voeg de mosterd toe. Schraap de aanbaksels los en laat de wijn voor de helft inkoken.

3. Voeg de bouillon en de room toe en breng opnieuw aan de kook. Leg er de pasta in, voeg de spinazie in delen toe en laat rustig slinken. Bind de saus eventueel met enkele eetlepels bindmiddelvoor witte saus. Leg de kip terug in de saus en serveer met geraspte kaas.

4. Broodsalade met halloumi

Voor 4 pers. • 10 min. + 25 min. in de oven

© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 1 kleine rode ui
  • 200 g kleine ­broccoliroosjes
  • 8 teentjes look, onge­peld
  • 1 klein stokbroodje
  • handvol muntblaadjes
  • handvol dille
  • handvol basilicum
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 250 g halloumi
  • ½ tl ­chilipoeder
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de ui en snijd in ringen. Snijd het stokbrood in dunne sneetjes. Dep de halloumi goed droog en snijd in blokjes of plakjes.

2. Hussel alles samen met de looktenen, broccoliroosjes, chilipoeder en een scheut olijfolie in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Schep alles om en zet opnieuw 10 minuten in de oven.

3. Schep er net voor het serveren de munt, dille, basilicum, balsamicoazijn en extra olijfolie onder. Serveer meteen.

5. Appelgalette

Voor 4 pers. • 20 min. + 30 min. in de oven

© Wout Hendrickx

Dit heb je nodig:

  • 4 rode appelen
  • sap van ½ citroen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el citroentijmblaadjes + extra om af te werken
  • 2 el kandijsuiker + extra voor de randen
  • 2 tl maiszetmeel
  • 1 el confituur naar keuze
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 1 ei

Zo maak je het:

1. Halveer de appelen, verwijder het klokhuis en snijd de helften in dunne plakjes. Hussel ze om met het citroensap, kaneelpoeder, gemberpoeder, citroentijmblaadjes, suiker en maiszetmeel.

2. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de confituur, maar laat ongeveer 2 cm rand vrij. Verdeel er de appelplakjes mooi op.

3. Plooi de rand naar binnen, of maak er een mooi patroontje van. Klop het ei los, bestrijk er de rand mee en bestrooi die met de extra kandijsuiker. Zet de galette ongeveer 30 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin ziet. Werk voor het serveren af met de extra citroentijm.

Meer food

Door Sonja Peeters. Beeld: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content