luxury

Cava of champagne: waarom is er een prijsverschil en is dat ook de moeite waard?

Na de gehypte cava en gin-tonic, genieten we dit jaar weer massaal van een ‘coupeke’ champagne. Zelfs al hangt aan die laatste een hoger prijskaartje vast. Hoe dat komt en of dat prijsverschil terecht is: onze culi-journaliste zocht het voor je uit.

Post-corona laat de Belg zich weer massaal verleiden door een écht ‘coupeke’ champagne. Dat blijkt uit cijfermateriaal dat databureau Worldometer samen met Comité du Champagne tussen 2019 en 2022 verzameld heeft. Terwijl de verkoop van cava daalde met 20 procent, steeg die van champagne met ruim 12 procent. Iets dat ook restaurants en wijnhandelaars in de praktijk zien terugkomen: “We verkopen in het restaurant evenveel champagne als het alternatief en in de winkel doet tot mijn eigen grote verrassing champagne het zelfs beter dan cava”, zo klinkt het bij Tom De Praetere van wijnwinkel en restaurant Convento in Leuven.

Dat we ons weer massaal laten begeesteren door bubbels uit de champagnestreek moet iets met ons verlangen naar affordable luxury te maken hebben, én met onze Bourgondische roots. “De Belg is een bourgondiër en laat geen kans onbenut om het leven te vieren, liefst met een product van dichtbij dat ons toch een licht gevoel van luxe geeft”.

Meer lezen over de ‘comeback van champagne’? Lees dan ook: ‘Bubbels met kerst: waarom de magie van een ‘coupeke’ weer massaal kan verleiden’.

Cava of champagne? Een écht ‘coupeke’ is uniek

Dat aan dat ‘licht gevoel van luxe’ gemiddeld een iets hoger prijskaartje vasthangt blijkt geen probleem. Een prijsverschil dat volgens kenners trouwens wel ergens vandaan komt én absoluut de moeite waard is. “Dat champagne duurder is dan de meeste mousserende wijnen is niet onlogisch aangezien het productieproces ook veel langer is. Door corona, een minder goed oogstjaar en stijgende productiekosten ten gevolge van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de champagneprijzen enorm gestegen”, zegt champagneambassadrice Kristel Balcaen.

Champagne heeft eigenlijk geen concurrentie. Het terroir met een kalkrijke bodem en een koel klimaat levert mousserende wijnen op met een magnifieke aciditeit

Koen Hebbrecht

Ook voor de unieke samenstelling van échte champagne betaal je extra. “Echte champagne evenaren zal geen enkele andere mousserende wijn doen. Champagne heeft eigenlijk geen concurrentie. Het terroir met een kalkrijke bodem en een koel klimaat levert mousserende wijnen op met een magnifieke aciditeit”, vertelt Koen Hebbrecht van Octopus Sparkling Wines in Gent, groothandel in champagnes. “En zelfs al heb je gelijkaardige groeicondities, zoals op sommige plekken in België en het Verenigd Koninkrijk, dan nog heb je niet de expertise of de hoeveelheid reservewijnen die Champagne heeft.”

Champagne in beweging: avontuurlijke coupes

“Voor een keldermeester is dat een schatkist om mee te spelen”, voegt Balcaen toe. “Intussen kennen nog andere mousserende wijnen de méthode traditionnelle, maar ze hebben niet dat unieke terroir en die typische druiven. Wat chardonnay daar doet in een bodem gecombineerd uit kalk is ronduit fenomenaal”, voegt Ieven toe. “Dat is trouwens ook opvallend”, lacht De Praetere.

“Bij geen enkele andere mousserende wijn wordt zo gevraagd naar de verhouding van de druiven. Bij cava of prosecco vraagt nooit iemand welke druiven erin zitten. Het zijn ook louter aperitiefdranken of dranken om open te knallen op middernacht. Niks mis mee natuurlijk, maar eigenlijk hoef je ze onderling niet te vergelijken. Het zijn andere producten.”

Eigenlijk hoef je cava en champagne onderling niet te vergelijken. Het zijn andere producten

Tom De Praetere.

Wat champagne ook zo boeiend maakt, is dat het blijft evolueren. “Er gebeurt in Champagne echt iets”, vertelt Hebbrecht. “Naast conventioneel gemaakte champagnes, worden er ook almaar meer avontuurlijke champagnes geproduceerd. De jonge generatie wil natuurlijker en biologisch werken en minder dosage toevoegen. Je voelt dat het wijnmakers zijn die hun traditie eren.”

Kristel Balcaen, ‘Wijnboek voor Foodies’, € 29,50, bij Pelckmans. Tom Ieven & Peter Doomen, ‘Champagne en Kaas’, bij Borgerhoff & Lamberigts (beschikbaar vanaf mei).

Tekst: Marlies Beckers.

Meer tips voor de feestdagen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content