4 x Culinaire nieuwkomers aan de kust
Wie aan de kust zijn culinaire honger niet gestild krijgt met garnaalkroketten en een pot mosselen, kan er steeds beter aan zijn trekken komen. En al zeker in deze nieuwe restaurants.
1. Akoté
In hotel Apostroff kun je sinds kort een tafel boeken bij restaurant Akoté, het geesteskind van Bart Lanoye en Olivier Roenen. In een clean interieur smul je van de Frans-Belgische keuken, met af en toe wat Griekse of zelfs Australische invloeden. Van zalmbruschetta tot een bord met sliptongetjes.
Lejeunelaan 38, Koksijde.
Meer info en openingsuren: a-kote.be
2. Dunas
Pal op de zeedijk, met een top zicht op de duinen, vind je Dunas, een nieuw restaurant van Wim De Veirman. Hier kom je voor een avondje fine dining in een exclusief decor. In de keuken staat chef Fran Mertens, die eerder bij Cuines 33 aan de slag was. Op de kaart vinden zee en land elkaar, met gerechten als oesters met den, ponzu-saus en wegedoorn.
Zeedijk 30, Knokke-Heist.
Meer info en openingsuren: dunasdine.be
3. Toto
De 21-jarige Malak Benlakhdar heeft Algerijnse en Marokkaanse roots. Deze lente opende ze haar eigen restaurant, waar ze wereldse gerechten serveert. In een modern en jong interieur is het heerlijk tafelen met uitzicht op de open keuken. Na een lekkere apero kun je kiezen voor varkenswang met krieltjes, pasta ‘creamy tofu’ of sharing-gerechten als kokkels in look.
Van Iseghemlaan 90, Oostende.
Meer info en openingsuren: toto-oostende.be
4. Terre et Mer
In het pand waar vroeger Peper en Zout was gevestigd, opende in maart het eerste restaurant van koppel Jensi Pinson en Jade Nock. De keuken is Frans-Belgisch georiënteerd, met veel respect voor seizoensproducten. Op de kaart staan veel gezellige gerechten, zoals bitterballen met mosterddip of camembert met brood. Het favoriete gerecht van de chef is stoofvlees met abdijbier, maar ook de mergpijpjes zijn niet te versmaden.
Albert I-Laan 43, Oostduinkerke.
Meer info en openingsuren: terre-et-mer-odk.be