Van fish & chips tot sterren: dit zijn de 9 lekkerste visrestaurants in Antwerpen
Fishlover en op zoek naar de beste hotspots in ’t Stad? Van streetfood tot fine dining: dìt zijn de lekkerste visrestaurants van Antwerpen.
Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.
1. Bar Bulot: fine dining en schaaldieren
Aanvankelijk schoot Bar Bulot, de bistro die sinds een aantal jaar deel uitmaakt van het prestigieuze Botanic Sanctuary Hotel in Antwerpen, uit de startblokken als een pop-upbar. Wegens groot succes kreeg het fancy foodconcept van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens intussen dus ook een permanente stek. In de beginjaren focuste de kaart zich uitsluitend op Franse keuken op basis van vis en schaaldieren. Intussen breidde ook dat idee zich uit naar een diverse kaart waar ook vlees- en vegetarische gerechten op prijken. Maar ook anno 2024 blijft vis voor de chefs een sleutelingrediënt.
Lange Gasthuisstraat 41, barbulot.be.
2. Dôme sur Mer: kreukels, kreeft en co
Heb je iets te vieren, dan ga je naar Dôme sur Mer in Zurenborg. In het ‘Victoriaanse’ zeevruchtenrestaurant voel je jezelf prinselijk, zowel binnen, naast de kajuitraampjes, als op hun gezellige terras. Jouw portie kreukels, garnalen, oesters of wulloks worden à la minute bereid terwijl de lekkerste drankjes steeds klaarstaan. Hoef jij enkel nog feestgezelschap uit te nodigen.
Arendstraat 1, domesurmer.be.
3. Fiskebar: vis uit Europa, groenten van de bioboer
Fiskebar aan de Marnixplaats is favoriet bij menig visliefhebbers. Terecht, want de keuze uit duurzaam gevangen schaal- en schelpdieren is er reuze. Je bent er welkom voor lunch met een voorgerecht, catch of the day en koffie maar ook voor diner, om je avond goed te starten. Er liggen enkele gezellige barretjes rond het plein waar je de nacht lang kan vertoeven.
Marnixplaats 12, fiskebar.be.
4. Fiskeskur: lekker rock’n roll
Fiskebar heeft ook een ‘vissershut‘ aan het water: Fiskeskur. Gevestigd in een oud douanegebouw, houden ze hier liefst alles rock’n roll en ruw. Ook in de winter kan je er voortaan terecht, dankzij hun gezellige greenhouse serre. In de zomer geniet je vanop hun uitgebreide terras van de meest magische zonsondergangen van Antwerpen.
Kattendijkdok-Oostkaai 20b, fiskeskur.be.
5. Zagreb: Kroatië op je bord
Niet ver van Fiskeskur runnen Vincent en Mate Banić, vader en zoon, samen restaurant Zagreb. Hier proef je van de traditionele Kroatische keuken wat zoveel wil zeggen als: véél vis. Gegrilde calamares en sardientjes, risotto van sepia, langoustines ‘Buzara’, een Dalmatische visschotel… maar net zo goed een ‘Vlaamse’ scampi met knoflook. Wedden dat iedereen er wat lekkers vindt?
Londenstraat 6, restaurantzagreb.be.
6. FRANQ: vis met een ster
Bij het restaurant van Hotel FRANQ eet je vis met een Michelinster. Heel de maand juni staat er in het teken van World Ocean Day, wat wil zeggen dat er énkel duurzame seizoensvis op je bord komt. Op World Ocean Day zelf serveren ze een speciaal viergangenmenu met één centrale, seizoensvis. Voor juni is dat of pladijs, of rog, of Noordzeetong, of schelvis.
Kipdorp 10/12, hotelfranq.com.
7. Fish a’Gogo: simpel en smakelijk genieten
Eigenaar Jurgen is al van kleins af gepassioneerd door de Noordzee. Als jong mannetje ging hij met zijn vader vissen en ook nu nog vind je hem regelmatig op het water. ‘Al is de visvangst niet meer hetzelfde als pakweg 20 jaar geleden,’ klinkt het. ‘Omwille van die reden, werken we voortaan énkel nog met duurzame vis.’ Die vis wordt geserveerd in de vorm van scheermessen à la plancha, tostada met guacamole en tonijn, mosselen met wijn en knoflook... Ze hebben ook een Foodboat die je regelmatig op feestjes vindt!
Handschoenmarkt 1, fishagogo.be.
8. Pont Neuf: klassiek, à la carte visrestaurant
Geen betere locatie voor een visrestaurant dan aan het water en dàt vinkje checkt Pont Neuf af. Het Verbindingsdok tussen Willemdok en Kattendijkdok ligt pal voor de deur en hun terras geef uit op de iconische Londenbrug. Gastvrouw Dominique Leroy en chef Tommy Bocklandt hebben meer dan 25 jaar ervaring en leerden de kneepjes van het vak bij Didier Garnich (één van de beste, mariene Antwerpse chefs). Zijn natuurlijke viskeuken vormt ook hier de basis, met een ruime keuze aan à la carte gerechtjes.
Verbindingsdok-Oostkaai 9, pont-neuf.be.
9. JEAN sur MER: van foodtruck tot harbor café
Bij JEAN sur MER vang je het beste uit de zee. Nu ja, jij moet het niet vangen – dat doet zeeman Jan Kegels wel voor jou. Al van kleins af aan ging hij met een schepnetje garnalen trekken aan de Belgische kust om ze nadien met voorbijgangers te delen. Dat delen is er nooit uitgegaan, en dus startte hij in 2010 een fish foodtruck waarmee hij lekkers tot bij de mensen brengt. Zijn no-nonsense streetfood eet je nu ook in een eigentijdse visbar op de Groenplaats. Hier laat je een artisanale garnaalkroket, briocheburger, krokante kibbeling of knapperige fish & chips begeleiden door een fris getapte pint.
Groenplaats 15, jeansurmer.be.
Ook proberen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier