Van oesterbar tot fish & chips: deze 7 visrestaurants in Leuven wil je proberen

Van fish and chips tot verse calamares of oesters: fast seafood beleeft een momentje. Bij deze visrestaurants in Leuven kan je terecht voor een snelle hap of een uitgebreide visschotel met alles erop en eraan.

1. Bia Mare: oldschool fish & chips

visrestaurants in Leuven Bia Mare

Bij Bia Mare steken ze oldschool fish & chips in een modern jasje. De bedoeling: tonen dat je de Londense underground klassieker met elke soort vis uit de zee kan maken. Zo authentiek als hun basisrecept, zo origineel de uitvoering. De eigenaars van Bia Mare halen de mosterd voor hun creaties dan ook in alle hoeken van de wereld. Van zeebrasem gehuld in een tempura-jasje van citroen, basilicum en knoflooktruffel tot tot Jamaicaanse Jerk Panko koolvis met chipotle saus en Ethiopische Rode Poon met zoete aardappel ketchup, elk gerecht verrast. Met stip een van onze favoriete visrestaurants in Leuven.

Bia Mare, Tiensestraat 20 in Leuven.

Meer lunch-, brunch- en eetadressen in Leuven? Download dan zeker ook onze gratis Feeling City Guide Leuven, die meer dan 60 adressen uit de gezellige studentenstad verzamelt.

2. EssenCiel: jong talent

Visrestaurants in Leuven EssenCiel 01

Tafelen met een ster doe je in Leuven bij EssenCiel, gastronomisch restaurant van het jonge ondernemerskoppel Niels Brants en Romina Charels. Terwijl Romina ervoor zorgt dat je je thuis voelt, roert Niels in de potten en tovert hij schilderijtjes van gerechten op je bord. Verwacht je aan een fantastische eetbeleving met één en al uitgepuurde smaken. Het menu van EssenCiel doet het hart van elke visliefhebber een stukje sneller slaan: laat je verrassen door originele bereidingen van makreel, skrei, langoustine of paling bijvoorbeeld.

EssenCiel, Naamsestraat 47 in Leuven.

3. De Kombuis: vis op de boot

Bij dit vinnige visrestaurant dineer je in stijl op een boot op de Leuvense vaart. De missie van De Kombuis is om alles te eren wat er in de Noordzee leeft. Zowel de vers gevangen vis als de onbedoelde bijvangst belandt in de meest originele en hoogstaande gastronomische creaties op je bord. Om het klein en persoonlijk te houden, gaan de chefs voor een beperkt aantal couverts. Tijdig reserveren is hier dus de boodschap!

De Kombuis, Kolonel Begaultlaan 7 in Leuven.

4. Taste: lekkers uit de Noordzee

Chef Bart Tastenhoye kreeg zijn liefde voor vis mee via de restaurants waar hij werkte. Hij hopte van het ene visrestaurant naar het andere en deed kennis op bij kleppers zoals Anne de Bretagne** in La Plaine-sur-Mer en Kelderman* in Aalst. Ook in zijn eigen restaurant Taste staat er altijd een visgerecht op de kaart en kiest hij als lid van NorthSeaChefs bijna uitsluitend voor lekkers uit onze Noordzee. Ga dat proeven.

Taste, Naamsestraat 62 in Leuven.

5. Octobar: visgerechtjes om te delen

Visrestaurants Leuven Octobar 01

Wie van eindeloos lang aperitieven houdt, gaat naar Octobar, een barconcept met visgerechtjes om te delen dat verscholen ligt op een pleintje achter de Tiensestraat. Hier bestel je eenvoudige, maar erg smaakvolle bordjes vis in voorgerecht formaat zoals gegrilde inktvis, oesters, tijgergarnalen, sint-jacobsvruchten of een stukje gepaneerde vis met tartaar. Bij al dat lekkers horen ook goed uitgekozen drankjes: cocktails of wijn, aan jou de keuze. Zonder twijfel een van de leukste visrestaurants in Leuven.

Octobar, Alfons Smetsplein 3A in Leuven.

6. Barba: seizoensgebonden keuken

Barba visrestaurant in Leuven

Chef Daniele Soru wilt met Barba, een intieme zaak in de Mechelsestraat, vooral herkenbare, pure smaken op tafel zetten. Zijn seizoensgebonden menu bestaat voor 40% uit vis: zeetong, skrei of tarbot, maar ook minder gekende vissen zoals vlasweiting of rode poon. Laat nog een plekje over voor signatuurdessert ‘Barba Blanche’, daarvoor liet de chef een baard uit chocolade ontwikkelen die wegsmelt wanneer hij de warme saus bij het ijs giet.

BARBA, Mechelsestraat 22 in Leuven.

7. De Walvis: voor bij je thuis

De Walvis 01 viswinkel in leuven

Geen restaurant, maar wel een must-do voor iedereen die van vis houdt, is viswinkel De Walvis. In 1987 opende De Walvis zijn deuren in een bijzonder pand in het winkel-wandelgedeelte van de Mechelsestraat. Cornelis groeide op in de zaak, nam De Walvis over van zijn ouders en ging in zee met Freek Albregts die het uitgebreide visassortiment aanvult met dagverse bereidingen. Vergaap je aan de rijkelijk gevulde toog met al het moois uit de Noordzee en meer: hier koop je zowel de gegeerde tarbot als de ondergewaarde sprot. Favoriet bij de locals.

De Walvis, Mechelsestraat 23 in Leuven.

Tekst: Marie Monsieur / Hanne Vlogaert. Beeld: Marie Monsieur / Bia Mare.

Meer hotspots:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content