Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk
De aarde warmt op. Tijdens de klimaattop in Parijs is het hoofddoel om die opwarming tegen te gaan. Alle beetjes helpen. Zelf kan je actie ondernemen om je eigen ecologische voetafdruk te verminderen. Deze tips geven je inspiratie.
1. In de keuken
Koop eens wat vaker verse groenten en fruit in plaats van ingevroren. En kies voor seizoensgroenten- en fruit. Momenteel zijn onder andere boerenkool, knolselder, spruitjes en witloof goede opties. Appel en peer zijn perfecte keuzes voor je fruitmand. Kies liefst voor bioproducten van lokale producenten. Ook tijdens het koken kan je energie besparen. Kook met een deksel op de pan of pot. Draai het vuur onder je pasta uit zodra het water kookt. De pasta wordt vanzelf gaar in het warme water.
2. Trein, tram, bus
We hoeven niet te vertellen dat je auto heel veel CO2 uitstoot. Probeer er daarom zo weinig mogelijk gebruik van te maken. Ga te voet of neem de fiets. Voor verre afstanden neem je best het openbaar vervoer. Of carpool samen met een collega. Gezellig en milieuvriendelijker. Toch met de auto? Ga dan voor een rustige rijstijl en gebruik de airconditioning zo weinig mogelijk.
3. Beperk je papiergebruik
Druk niet iedere mail af die je krijgt en gebruik zo weinig mogelijk papier. Toch papier nodig? Gebruik dan gerecycleerd papier. Reclameblaadjes vermijd je door een ja/nee- of nee/nee-sticker op je bus te plakken, deze zijn verkrijgbaar bij de gemeente. Zet je standaardprintinstellingen op 'tweezijdig afdrukken'.
4. Vermijd verpakkingen
Goed sorteren doe je waarschijnlijk al. Maar koop ook bewust, en beperk verpakkingen. Zorg bijvoorbeeld dat koekjes niet afzonderlijk verpakt zijn, maar gebruik een koekendoos. Tegenwoordig kun je in een aantal winkels producten kopen zonder verpakkingen, je brengt dan je eigen pot of zakje mee om de producten te vervoeren.
5. Viva Veggie!
Zet eens wat vaker vegetarische gerechten op het menu. Dat vegetarisch absoluut niet saai hoeft te zijn, bewijzen deze gerechten. Wist je trouwens dat de ecologische voetafdruk van een kilo kaas 2530 m² is? Ook kaas beperk je dus best..
6. Het huishouden
Verminder je waterverbruik. Het bespaart niet alleen op de factuur, je helpt er ook het milieu een handje mee. Draai een (vaat)wasmachine enkel als hij volledig vol is. Gebruik regenwater voor het gieten van je planten. Beperk het gebruik van je poetsproducten. Of gebruik eens wat vaker natuurlijke producten, zoals azijn.
7. In de badkamer
Ook in de badkamer kan je groener zijn. Overdrijf niet met haarproducten en respecteer de hoeveelheden die op de verpakking staan. Daarnaast kan je ook hier water besparen. Vervang je douchekop door een spaardouchekop, neem korte douches en gebruik zo weinig mogelijk je bad.
8. Elektriciteit
Vervang gloei- en hallogeenlampen door spaarlampen. Doe lichten uit in ruimtes waar je niet bent. Laat geen kabels – bijvoorbeeld van je gsm – in het stopcontact steken op het moment dat je ze niet gebruikt. Laat de televisie eens uit. Ga in plaats daarvan wandelen of steek kaarsjes aan en maak het romantisch.
9. Drankjes
Ook door drankjes kan je iets doen aan je ecologische voetafdruk. De absolute winnaar is kraantjeswater. Alcoholische dranken, frisdrank en koffie zijn een minder goed idee. Proberen te beperken dus. Heb je echt zin een sapje? Maak dan zelf eentje met seizoensproducten. Inspiratie opdoen kan je hier.
10. Koop kledij bewust
Denk goed na vooraleer je een kledingstuk koopt. Wil je dit echt? Gooi afgedankte kleren niet in de vuilnisbak, maar probeer er iemand anders blij mee te maken. Geef ze aan een vriendin of breng ze naar de Kringloopwinkel.
Wil je graag weten hoe groot je ecologische voetafdruk precies is? Deze app biedt raad.