Onze toekomstige koningin: 8 dingen die je nog niet wist over prinses Elisabeth
Ze wordt de allereerste koningin van België, is een modelstudent, spreekt onze landstalen met groot gemak en is kunstzinnig aangelegd (dans, schilderen en piano). Hoewel steeds met een gepaste afstand, groeide kroonprinses Elisabeth op voor de lenzen van de Belgische media. Het kan soms aldus lijken alsof “het mevrouwtje” van koning Filip en koningin Mathilde niet veel geheimen meer voor ons heeft, maar is dit wel zo?
Toch nog verrassingen?
Vandaag wordt onze prinses 21 jaar en bij wijze van verjaardagsgeschenk schreef Jo De Poorter een boek voor de prinses. In Wij, Elisabeth bespreekt De Poorter de koninginnen van nu, van vroeger en van de toekomst. Hij hoopt dat Elisabeth hieruit nuttig advies kan destilleren voor wanneer haar regeringstijd aanbreekt. In het boek ook enkele weetjes over de prinses die misschien toch nog kunnen verrassen.
1. Dubbelzinnige naamkeuze
Elisabeth Theresia Maria Helena. Zo luidt de volledige naam van de kroonprinses. En haar officiële titel: Hertogin van Brabant. “Mijn vrouw en ik vinden de naam zeer mooi. Bovendien heette mijn overgrootmoeder zo. Zij was een koningin met veel karakter, die veel gedaan heeft voor ons land. Ze kan een voorbeeld zijn voor onze dochter”, aldus koning Filip bij de bekendmaking van zijn dochter’s naam in oktober 2001. De Belgische koningin Elisabeth, echtgenote van koning Albert I, werd dan weer vernoemd naar haar meter, keizerin Sisi. Die keizerin, vrijgevochten, machtig en geliefd, ging eveneens de geschiedenis in voor haar tragische levensloop. Hopelijk verloopt het leven van onze prinses Elisabeth een stukje makkelijker.
2. Talenknobbel
Dat Elisabeth al van jongs af aan vlotjes tweetalig is, weten we al sinds haar zeven jaar. Bij de inhuldiging van de Belgische Zuidpoolbasis, wenste de prinses de wetenschappers veel geluk in het Nederlands én Frans. Enkele jaren later, in 2011 (Elisabeth is dan negen), trakteert Elisabeth het Belgische volk op een speech in perfect Nederlands ter ere van het nieuwe kinderziekenhuis in Gent. De prinses volgt, als eerste in haar familie, school in een Nederlandstalige school in Brussel en spreekt goed Duits en Engels. Zelf het Chinees is haar niet helemaal onbekend. Haar meertaligheid is een enorme meerwaarde als toekomstige koningin. Al heeft ze ook nooit het Frans laten hangen: de prinses moest zelf bijles Frans volgen.
3. Ontvoering
In 2013, tijdens een officieel bezoek van de koning en de koningin aan het Groothertogdom Luxemburg, ontvingen Belgische kranten een dreigbrief geadresseerd aan kersverse koning Filip. De anonieme verzender van de brief kloeg de migratiepolitiek van België aan en uitte zijn haat tegenover moslims en Noord-Afrikanen. Volgens hem zou het de schuld van de koning zijn dat deze groepen “van het land pofiteren en elk jaar dertig miljard kosten.” De brievenschrijver dreigde ermee prinses Elisabeth (toen twaalf jaar), die toen veilig op de schoolbanken zat, te ontvoeren. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (ocad) en extra politieagenten rukten op om de prinses extra te beschermen. Voor niets, bleek later. De brief was loos alarm.
4. Onverwachte missie in Kenia
Anno 2019 vond de eerste buitenlandse missie van de kroonprinses plaats. Zij vergezelde haar moeder, koningin Mathilde, op een bezoek aan Kenia. Echter niemand was op de hoogte dat Elisabeth mee te gast was. Een aanvraag van een extra vliegticket voor “Patrick” deed de wenkbrauwen van paleismedewerkers fronsen. Patrick, “de persmedewerker”, bleek bij inchecken eigenlijk prinses Elisabeth te zijn. Verrassing!
5. Hoge functie, hoge loonbrief
Tot ze achttien werd, zou tante Astrid regent van het Belgisch Koninkrijk worden in het geval koning Filip stierf. Sinds haar achttiende verjaardag is het Elisabeth zelf die in dat geval rechtstreeks gekroond kan worden tot staatshoofd van België. Het bekleden van die hoge functie zal haar een dotatie van jaarlijks 961.000 euro opleveren. Dat geld hoort de prinses te beheren en zorgvuldig uit te geven aan onder andere de werking en de personeelskosten van het huis van de Hertogin van Brabant. De prinses koos er echter voor geen staatstoelage te ontvangen zolang ze studeert.
Voor meer weetjes over Elisabeth en de levens van Europese koninginnen, lees je het boek Wij, Elisabeth van Jo De Poorter.
Meer royalty:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier