Met Gala 2025 kondigt ‘Black Dandyism’ aan als thema voor de rode loper van dit jaar
Sublieme outfits, bekende gezichten en een avond volledig in teken van stijl en mode: dat is waar het Met Gala, het mode-event dat jaarlijks door Anna Wintour herself, georganiseerd wordt in het Metropolitan Museum of Art in New York, garant voor staat. Het thema van dit jaar: ‘Black Dandyism’. Een titel die wat ons betreft alvast tot de verbeelding spreekt.
Met mode-iconen als Rihanna, Gigi Hadid, Kendall Jenner, Zendaya en Sydney Sweeney in de meest extravagante outfits en galajurken op de rode loper, belooft het Met Gala, het event ter ere van de opening van de voorjaarstentoonstelling van het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art, elk jaar weer een modespektakel van formaat. Een traditie die ook het Met Gala 2025 met een thema als ‘Black Dandyism’ vermoedelijk weer op indrukwekkende wijze hoog zal houden.
Onder de titel ‘Superfine: Tailoring Black Style’ onderzoekt de Met-tentoonstelling die door het gala feestelijk wordt geopend, de rol die kleding en stijl gespeeld hebben voor zwarte identiteiten in de Atlantische diaspora. In de expo zullen kledingstukken, foto’s en schilderijen te zien zijn, die ingaan op de elegante en excentrieke stijl die zwarte mannen in de 18de en 19de eeuw gebruikten om de traditionele opvattingen over mannelijkheid, ras en identiteit uit te dagen en te herdefiniëren. Omdat die opvattingen stereotiep gezien nogal sterk gelinkt werden met eigenschappen als ‘agressief’ of ‘hypermannelijk’, was het voor mannen die zich niet zo met die kenmerken identificeerden, soms een uitdaging om zichzelf buiten die hokjes neer te zetten.
Door een expliciet androgyne, elegante en vrij excentrieke stijl aan te nemen, die net het tegenovergestelde van die hypermannelijke focus belichaamt, trachtte de ‘zwarte dandy’ de stereotypen waaraan hij vast hing, geleidelijk aan te ondermijnen, om te komen tot een ‘zachtere’ en vooral bredere invulling van ‘man zijn’.
Een thema dat door het Met Gala 2025 werd opgepikt dankzij een boek van Monica Miller uit 2009: Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity, waarin ze het culturele fenomeen van ‘Black Dandyism’ bespreekt als een politieke en sociaal-maatschappelijke constructie. De expo zelf zal ‘Black Dandyism’ in beeld brengen aan de hand van twaalf ‘kenmerken’ die de stijl grosso modo definiëren. Voor dat lijstje liet de expo zich dan weer inspireren door een essay van Zora Neale Hurston uit 1934: The Characteristics of Negro Expression, waarin de auteur de culturele deelaspecten waar ‘Black Dandyism’ op drijft, in kaart probeert te brengen.
A$AP Rocky en LeBron James
Het is de eerste keer sinds de expositie Men in Skirts uit 2003 dat de Met-tentoonstelling zich uitsluitend richt op mannenmode. Speciaal voor de gelegenheid zijn ook alle co-chairs, de gast-curatoren die Wintour elk jaar uitkiest om het event mee te hosten, mannen van kleur. Zowel muzikant en ontwerper Pharrell Williams, als acteur Colman Domingo, Formule 1-coureur Lewis Hamilton, muzikant A$AP Rocky en basketballer LeBron James werden gevraagd de avond mee in goede banen te leiden. Die laatste mag zichzelf meteen ook erevoorzitter noemen.
Wij staan dan alvast te popelen om te ontdekken tot welke extravagant artistieke, verleidelijk androgyne en elegant creatieve silhouetten het thema ‘Black Dandyism’ zal leiden op de rode loper. Daarop is het helaas nog wel wachten tot maandag 5 mei, de dag waarop het Met Gala 2025 zal doorgaan.
Meer modenieuws:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier