Internationale vrouwendag: dit zijn onze rolmodellen
8 maart 1908 markeerde de eerste stakingsdag door vrouwen in New York. Sindsdien is er veel veranderd en verbeterd, maar er blijft nog terrein te veroveren. De Feelingredactie selecteerde haar rolmodellen: vrouwen die hun nek uitsteken in de strijd voor solidariteit en tegen discriminatie wereldwijd.
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey (63), Amerikaans tv-host, zorgde voor hét moment van de avond tijdens de uitreiking van de Golden Globes. Haar speech maakte van de #Metoo-beweging méér dan een fashionstatement (heel Hollywood paradeerde op de rode loper van top tot teen in het zwart), of een eindeloze reeks beschuldigingen op social media. Time’s up, voor seksueel misbruik en discriminatie van vrouwen in de entertainmentsector in Hollywood, maar ook ver daarbuiten.
Niemand beter dan Oprah om radicaal de vinger op de wonde te leggen en tegelijkertijd een hoopvolle boodschap mee te geven aan vrouwen over de hele wereld. Oprah for president!
Isaline Put, Digital Coördinator
J.K Rowling
J.K Rowling
J.K Rowling (52), Brits schrijfster. We kennen J.K. Rowling als het brein achter Harry Potter en als fan van het eerste uur (#Potterhead and proud of it) ben ik haar altijd blijven volgen. In haar roman voor volwassenen Een goede raad liet ze haar sociaal engagement zien. Met haar eigen rags-to-riches verhaal in het achterhoofd, zet Rowling haar bekendheid in om kansarmen te helpen. Zo stichtte ze in 2000 de Volant Charitable Trust, een organisatie die armoede en sociale ongelijkheid bestrijdt, waarbij ze vooral kinderen en alleenstaande moeders een warm hart toedraagt.
Met haar scherpe en humoristische pen komt ze op Twitter op voor vrouwen- en mensenrechten. In minder dan 140 tekens zet ze Trump, Murdoch en andere bekende en minder bekende pestkoppen beter op hun plaats dan eender wie. Haar tweets zijn om van te smullen: altijd spitsvondig, humoristisch, maar nooit onder de gordel. Toverhoedje af voor deze topvrouw!
Margaux Vandamme, productmanager
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager (49), Deens politica en Eurocommissaris voor Mededinging.
Ze heeft alles wat ik in leiders bewonder: visie, moed, daadkracht, standvastigheid en tegelijkertijd is ze zeer authentiek, integer en niet bang om zich als mens te tonen. De Eurocommissaris voor Mededinging durfde het aan om de ongenaakbaar geachte techgiganten Google en Apple monsterboetes (van respectievelijk 2,42 en 13 miljard!) aan te rekenen voor oneerlijke concurrentie, terwijl haar voorgangers bleven steken in schikkingen. Het moet een prachtige filmscène geweest zijn. Terwijl big Apple-boss Tim Cook stond te briesen in haar kantoor, bleef ze hem strak aankijken om dan rustig uit te leggen dat het niet haar doel is om bedrijven klappen toe te dienen, maar om de mensen te beschermen.
Dat burgers zich alom veilig voelen, is haar hoogste prioriteit. Ondanks haar machtige positie is ze opvallend vriendelijk en toegankelijk gebleven. Ze praat met studenten na een lezing en breit olifantjes voor haar personeel. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een rolmodel voor een hele generatie en absoluut ook voor mij. Hoe ze met haar frisse verschijning en flinke portie humor dat mannenbastion beheerst, vind ik ge-wel-dig!
An Brouckmans, Hoofdredactrice
Lena Dunham
Lena Dunham
Lena Dunham (31), Amerikaans actrice, producent, regisseur en scenarioschrijver. Ik heb een stoornis: ik hoor een boodschap niet als er geen humor in verwerkt zit. Daardoor komt het dat ik doorgaans een pieptoon hoor als de gemiddelde feministe aan het woord is: te agressief, te weinig zelfrelativerend, te serieus. Te zwart-wit ook, en de realiteit ìs vaak niet zwart-wit. Enter Lena Dunham, de vrouw die ervoor zorgde dat ik elke week uitkeek naar de Lenny Letter; een onlinenieuwsbrief met interviews, verhalen, kunst én een column. Want Lena is grappig, en dwars, en wispelturig. En een feministe, maar níét eentje waar ik de kriebels van krijg: ze laat me luisteren, nadenken, een eigen mening vormen.
Dat ze niet zwart-wit is, bewees ze recentelijk: eind november vorig jaar bekritiseerde ze een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag en insinueerde ze dat de vrouw dat had verzonnen. Ze kreeg flink wat kritiek, van vrouwen én mannen, en haar populariteit kreeg een knauw. Ik blijf in haar geloven, omdat ze haar nek uitsteekt; omdat ze erin slaagt vaak toch net dát te zeggen wat velen onder ons denken. En omdat ze menselijk is, en zich dus soms vergist. Lena, I’m with you.
Els Keymeulen, Chef-mode
Marina Abramovic
Marina Abramovic
Marina Abramovic (71), Servisch kunstenares. Van haar ouders, beiden beroepsmilitair in het oude Joegoslavië, kreeg ze een ijzeren discipline mee. Tel daar haar hooggevoeligheid en intense temperament bij en dan weet je waarom ze weken aan een stuk in de ogen van vreemde mensen kan kijken. Waarom ze maandenlang over de Chinese Muur haar partner tegemoet stapt om op het moment van samenkomst definitief afscheid te nemen. Of waarom ze zichzelf met allerlei voorwerpen laat plezieren en pijnigen door haar publiek. Goed gek, denk je nu. Maar Marina’s missie gaat verder dan de performance.
Ze wil mensen uit hun comfortzone drijven, zodat ze de confrontatie met hun angsten aangaan en het gebied voorbij die grens betreden. Want daar komen we dichter bij wie we werkelijk zijn. Ik weet zeker dat ik, als ik haar in de ogen zou kijken, veel liefde zou voelen voor deze gedreven vrouw die al decennialang haar nek uitsteekt om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van de geest via de (schijnbare) grenzen van het lichaam. Voor mij is ze de grootste kunstenares op deze aardbol!
Tanja Dierckx, Chef-Human Interest en Cultuur
Vandana Shiva
Vandana Shiva
Vandana Shiva (65), Indiaas eco warrior. Met veel respect volg ik Vandana Shiva: doctor, feministe en voorvechtster van natuurlijke voeding. Als activiste gaat ze het gevecht aan met multinationals die met goedkeuring van de overheden zaden patenteren. De globalisering, genetische manipulatie van gewassen en de daaruit voortvloeiende monocultuur, bedreigen de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht, en daarmee ook ons leven, zegt ze. Zij wil net de kennis die landbouwers generatie na generatie hebben opgebouwd, vastleggen en voor iedereen toegankelijk maken. Daarvoor richtte ze in de jaren 80 ‘Navdanya’ (letterlijk: 9 gewassen) op. Haar visie is logisch, maar vooral ook wetenschappelijk onderbouwd.
Flavie Duval, Flowmanager
Nadya Tolokonnikova
Nadya Tolokonnikova
Nadya TolokonnikovaNADYA (28), Russisch activiste. Pussy Riot kwam voor het eerst in het nieuws in 2012, na hun ondertussen wereldberoemde punkoptreden met gekleurde bivakmutsen in een Russische kerk. De drie jonge vrouwen werden opgepakt en veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Ik hoorde Nadya Tolokonnikova (28), die op haar eenentwintigste medeoprichter werd van Pussy Riot, spreken op Integrated, een conferentie georganiseerd door Sint Lucas Antwerpen, en was meteen onder de indruk van zo veel lef en gedrevenheid, tegen elke vorm van dictatuur en dwingelandij.
Line Broeckx; Chef-lay-out
Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel (63), Duits bondskanselier. Ik geloof niet in roepen om gehoord te worden. Ik geloof in bescheidenheid, discipline, volharding, al is dat ab-so-luut niet hip om te zeggen. Anderzijds: het zijn wel die waarden die van Angela Merkel de machtigste vrouw ter wereld hebben gemaakt. Mutti Merkel steekt haar energie in de essentie (vandaar ook de saaie mantelpakjes. Ze heeft wel wat beters te doen dan nadenken over leuke outfits).
En ondanks alle kritiek achteraf, heeft ze met ‘Wir schaffen das’ getoond dat als het erop aankomt, je ook moet durven alle ratio achterwege te laten, en gewoon je hart laten spreken. Ouderwets? Misschien. Maar ik heb zo’n idee dat we het in de toekomst meer dan ooit nodig zullen hebben.
Nathalie Balsing, Chef-Lifestyle
Nog meer indrukwekkende vrouwen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier