Tess Uytterhoeven, onze ideale minister van Media: “Het lijkt me goed om af en toe uit onze bevoorrechte rol te stappen”
Straks gaan we met z’n allen stemmen. Op wie het meest, zal moeten blijken. Wij verkozen in afwachting onze eigen favorieten, los van de bestaande politiek, en vormden met hen de regering van onze meest inspirerende dromen. Tot de verkiezingen stellen we dagelijks één Feeling-ministerpost aan jullie voor. Vandaag: onze ministers van Media Tess Uytterhoeven.
Minister van Media: Tess Uytterhoeven
Wie?
39 jaar, televisiemaker bij Woestijnvis en gastdocent.
Geschikt, want?
Als programmamaker bij Woestijnvis kent Tess Uytterhoeven het media-apparaat van binnenuit. Haar verwezenlijkingen gingen overigens niet onopgemerkt voorbij; deze ervaringsdeskundige heeft met Het proces dat niemand wou de Ha! van Humo gewonnen, met Recht naar de gevangenis wist ze de prestigieuze Gouden Roos binnen te halen. Haar documentaires blinken uit in maatschappelijke relevantie: ze doen nadenken over de hete hangijzers van vandaag – wie bijvoorbeeld Ooit Vrij, over het gevangeniswezen, heeft gezien, kan dat beamen. Of Het proces dat niemand wou. In die laatste docu heeft Uytterhoeven bovendien de verwoestende kracht van diezelfde media blootgelegd. We zijn ervan overtuigd dat Uytterhoeven deze ministerpost met evenveel vuur en verve zou bekleden, als waarmee ze zich door het medialandschap beweegt.
Eerste maatregel?
Uytterhoeven: “Ik zou willen voorstellen dat mediamakers en -bedrijfsleiders om de vijf jaar minstens een halfjaar in een andere sector zouden gaan werken: het onderwijs, de gezondheidszorg, de voedingsindustrie… Dit om écht te begrijpen wat we vertellen, én om beter voeling te krijgen met wie onze kijkers zijn en daarop onze programma’s te kunnen afstemmen. Die worden nu nog te vaak gemaakt voor de eigen, vertrouwde, witte middenklasse en hoger. Wie uit zijn bevoorrechte positie stapt en zelf in de aarde gaat staan, krijgt volgens mij meer connectie en inspiratie (en bij uitbreiding meer respect en empathie) in onze snoeiharde wereld.”
‘Het lijkt me goed om af en toe uit onze bevoorrechte rol te stappen’
“Ik vind het ook belangrijk dat we in onze sector meer mensen aantrekken met verschillende achtergronden, zowel cultureel als professioneel. Dat begint al vroeg; ik ben zelf gastdocent in verschillende mediascholen en het gebrek aan diversiteit is opvallend. En als er al kleur is, stroomt die zeker niet genoeg door tot op de werkvloer. Daar moet meer diversiteit komen, ook qua opleiding; veel mensen die voor media kiezen, hebben ook die scholing gekregen. Dat vernauwt het vizier, zowel voor de makers, als voor de maatschappij. In het beste geval komen makers uit het sociaal werk, de rechten, de psychologie… Dat zou de verbreding ten goede komen.”
Meer lezen
Door Cara Brems en Annelore De Donder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier