Rudi Vranckx, onze ideale minister van Defensie: “Er is een nieuwe Koude Oorlog aan de gang, en we moeten ons sterk tonen”

Straks gaan we met z’n allen stemmen. Op wie het meest, zal moeten blijken. Wij verkozen in afwachting onze eigen favorieten, los van de bestaande politiek, en vormden met hen de regering van onze meest inspirerende dromen. Tot de verkiezingen stellen we dagelijks één Feeling-ministerpost aan jullie voor. Vandaag: onze minister van Defensie: Rudi Vranckx

Minister van Defensie: Rudi Vranckx

Wie?

64 jaar, oorlogsreporter, documentairemaker en auteur.

Geschikt, want?

‘Ik heb de gruwel gezien van autobommen, het bloed, het gehuil, de chaos, maar ze boezemen me geen angst in’, liet Rudi Vranckx optekenen. Al 35 jaar beweegt de VRT-journalist zich moedig, toegewijd en onbevreesd op de eerste linies van ‘s werelds grootste conflicten – van voormalig Joegoslavië tot het Midden-Oosten. Hij wil geen politicus zijn – “ik maak meer impact met wat ik doe, dan dat ik daar als een van de zovelen in het parlement zit” – maar onze stem heeft hij evenwel. Deze ambassadeur van de vrede strijdt voor kennis en nuance, verdedigt de blik van menselijkheid en wapent ons met inzicht in oorlog, verzoening en rechtvaardigheid. Een minister van Defensie zoals wij hem verkiezen.

‘Voor mij is er een nieuwe Koude Oorlog bezig, we moeten daar niet naïef in zijn’

Eerste maatregel?

Vranckx: “In plaats van het ministerie van Defensie, zou ik kiezen voor de naam ‘ministerie van Weerbaarheid’. Defensie draait om meer dan wapens alleen; het gaat ook over onze veiligheid in tijden van fake news, desinformatie en cyber-warfare. Meest recent was er nog de berichtgeving over de Chinezen en Russen die onze democratie op die manier proberen aantasten.”

“Het zal je misschien verrassen, maar mijn eerste ministeriële maatregel zou zijn: ervoor zorgen dat Oekraïne voldoende wapens krijgt. Laat ons daar niet naïef in zijn: er is een nieuwe Koude Oorlog aan de gang, en we moeten ons sterk tonen. Die wapens zou ik evenwel niet onvoorwaardelijk leveren, niet zonder dat het oorlogsrecht gerespecteerd wordt – dat wordt vandaag te weinig belicht. Burgers mogen niet nodeloos gebombardeerd worden, bijvoorbeeld.”

“’Spreek zachtjes, maar draag een dikke stok bij je’, beschreef Theodore Roosevelt zijn interpretatie van diplomatie. Ik zou daar nog een wortel aan willen toevoegen. (lacht) Vrede valt niet af te dwingen met een stok, je moet tot een akkoord komen met je vijand. Een spreekwoordelijke wortel kan daarbij helpen.”

Meer lezen

Door Cara Brems en Annelore De Donder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content