Dirk De Wachter, onze ideale minister van Welzijn: “Weinig betalen voor de beste zorg: dat is iets om te bewaken”

Straks gaan we met z’n allen stemmen. Op wie het meest, zal moeten blijken. Wij verkozen in afwachting onze eigen favorieten, los van de bestaande politiek, en vormden met hen de regering van onze meest inspirerende dromen. Tot de verkiezingen stellen we dagelijks één Feeling-ministerpost aan jullie voor. Vandaag: onze minister van Welzijn Dirk De Wachter.

Lees ook:

Minister van Volksgezondheid en Welzijn: Dirk De Wachter

Wie?

64 jaar, psychiater en systeemtherapeut.

Geschikt, want?

Niemand geschikter om het belang van (mentale) gezondheid binnen onze maatschappij te onderstrepen dan Dirk De Wachter, ’s lands positiefste der psychiaters. Zijn boeken Borderline times, De kunst van het ongelukkig zijn en Vertroostingen prijken in menig boekenrek. Geeft hij een lezing, dan brengt die massaal veel mensen op de been. Zijn expertise en inzichten worden voortdurend gevraagd in de media. Maar ondanks al die verwezenlijkingen blijft De Wachter bescheiden; wanneer we hem informeren over zijn verkiezing tot minister binnen deze droomregering zegt hij dat ‘te veel eer’ te vinden. Geheel onterecht, als je het ons vraagt.

Eerste maatregel?

De Wachter: “Allereerst zou ik het budget voor geestelijke gezondheidszorg optrekken van de huidige 6 procent – wat ongelofelijk weinig is – naar 12 procent. Dat extra geld zou ik gebruiken om enerzijds meer in te zetten op jongeren en preventie en anderzijds op de langdurige zorg van heel erg zieke, kwetsbare mensen. Die laatste vormen een groep die vandaag al eens vergeten wordt. Daarnaast zou ik van de huisarts een centraal figuur in ons gezondheidssysteem maken. Veel zaken zouden daar al opgelost kunnen worden, zonder ingewikkelde specialistische trajecten. Ik houd van de huisarts, zeg ik altijd. Mijn vrouw is er namelijk een. (lacht) En ik zou meteen ook het belang van verpleegkundigen willen onderstrepen door meer in te zetten op hun opleiding, verloning en levenskwaliteit.”

‘Weinig betalen voor de beste zorg: dat is iets om te bewaken’

“Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat onze Belgische gezondheidszorg heel erg goed is. Mijn oncologische zorg (in 2021 werd er kanker vastgesteld bij Dirk De Wachter, red.) heeft mij bijna niets gekost. In de VS zou ik daar, tenzij ik privé verzekerd was, een fortuin aan moeten uitgeven. Weinig betalen voor de beste zorg: dat is iets om goed te bewaken.”

Meer lezen

Door Cara Brems en Annelore De Donder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content