De betekenis achter Royal Baby Archie Harrison Mountbatten-Windsor’s ‘koninklijke’ naam
Gisteren, uiterlijk twee dagen na de geboorte van de nieuwste aanwinst voor de Britse Royal Family, verschenen Meghan en Harry voor het eerst in het openbaar met hun zoontje. Hoe de jongste Windsor zou gaan heten, maakte het koppel – naar goede Britse koninklijke gewoonte, ook pas die dag bekend. Dat het een naam was, waar niet bijster veel Britten aan gedacht hadden, mocht blijken: in de Britse bookmakers-kantoren regende het in de uren naar aanloop van de bekendmaking immers naamsvoorspellingen. Zou het Arthur worden, James of Spencer misschien?
Maar niets van dit alles! Slechts 60 goklustigen overheen heel Groot-Brittannïe bleken geld ingezet te hebben op de naam die Harry en Meghan uiteindelijk daadwerkelijk voor hun eerste spruit kozen: Archie Harrison Mountbatten-Windsor.
En, hoewel de naam misschien verrassend is (al hadden we van Meghan en Harry natuurlijk weinig anders dan een kleine kwinkslag tegen de overruling Royal tradities verwacht), schuilt er – zoals het een koninklijke prins betaamt – toch heel wat betekenis achter de keuze.
Zoon van Harry
Dat ‘Archie’ de perfecte keuze is voor de jonge prins’ eerste voornaam, blijkt uit de woordelijke betekenis van de naam. Archie wilt immers zoveel zeggen als ‘true‘ (echt, waarachtig) en ‘bold‘ (onbeschroomd, stoutmoedig). Erg toepasselijk wanneer je ouders Meghan Markle en Prins Harry heten, toch? Ook het tweede deel van zijn naam ‘Harrison’ draagt een heel duidelijke verwijzing naar zijn royale ouders in zich, het betekent immers letterlijk ‘zoon van Harry’.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De dubbele achternaam Mountbatten-Windsor kreeg het jonge prinsje dan weer mee om zowel te verwijzen naar de achternaam van zijn overgrootvader – de man van Koningin Elisabeth, Prins Philip, als naar die van zijn overgrootmoeder, the Queen herself.
Waarom we zo lang moesten wachten op de Royal name?
Dat de koninklijke ouders de naam van hun newborn niet zomaar meteen prijsgeven, behoort zowat tot de koninklijke traditie: ook bij prinses Charlotte en bij de prinsjes Louis en George moest het grote publiek een tijdje wachten vooraleer ze de kinderen ook bij hun naam konden noemen.
De reden voor die traditie? Waarschijnlijk hebben Harry en Meghan gewacht tot ze de Queen de naam van hun zoon in primeur konden geven op haar allereerste kraambezoekje aan haar nieuwste achterkleinkind op Windsor Castle.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bovendien houden de Britse media er nog een bijkomende theorie op na ook: blijkbaar is het voor jonge ouders beter een paar dagen te wachten met het toekennen van een definitieve naam, omdat ze op die manier kunnen aanvoelen of de naam die ze op voorhand in gedachten hadden, ook wel daadwerkelijk bij hun baby past. Blijkbaar gebeurt het over het algemeen steeds vaker dat jonge ouders bij de geboorte in het ziekenhuis zo nog niet meteen een naam opgeven, maar enkele dagen bedenktijd inlassen, alvorens iets officeels aan te geven.
Mocht Archie er nu bijvoorbeeld echt niet uitgezien hebben als een ‘Archie’, dan zouden Meghan en Harry nog altijd hebben kunnen overstappen op Philip, Arthur, Edward, of een andere koninklijk klinkende naam natuurlijk – althans: zo luidt de theorie dus.
Hun firstborn moet echter ten zeerste aan de verwachtingen voldaan hebben, en op die manier werd de kleine prins dus ‘Archie de eerste’, een naam die nog nergens in de hele lijn van de Britse koninklijke geschiedenis opduikt! Well done Meghan en Harry!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier