Tijdens de docu ‘Homecoming: A Film by Beyoncé’ op Netflix vertelde Queen B al over haar strijd tegen de zwangerschapskilo’s. Nu deelt ze opnieuw een video over het dieet.
De geboorte van de tweeling liep niet van een leien dakje, zo vertelt Beyoncé in de documentaire. “Na een loodzware zwangerschap met complicaties en een spoedkeizersnede was het zwaar. Ik had het gevoel dat mijn lichaam niet bij mij hoorde”, vertelt ze daarover in de nieuwe video. Bovendien vlogen haar zwangerschapskilo’s er niet zomaar af, op een gegeven moment woog ze 99 kilo. “Tijd voor drastische maatregelen.” We zagen hoe ze een striktplantbased dieet volgde: geen vlees, vis, koolhydraten of alcohol op het menu. Daarnaast volgde ze strakke trainingsschema’s. Alles voor Coachella moet ze gedacht hebben, ze was dan ook de eerste zwarte vrouw met de hoofdact op het zowat grootste festival ter wereld.
Meer energie & een mooiere huid
In de nieuwe video vertelt ze iets meer over het dieet. Ze voerde het programma van 22 dagen (bedacht door vriend en bewegingspsycholoog Marco Borges) maar liefst twee keer na elkaar uit. “Het komt er vooral op neer dat je geen verwerkt voedsel eet”, legt Marco uit in de video. “We kennen de kracht van groenten, we kennen de kracht van planten, we kennen de kracht van eten”, vertelt hij. “Je hebt veel meer energie, je humeur wordt beter, je huid ziet er beter uit en je slaapt beter.”
Het plantgebaseerde dieet is er eentje waarbij je voornamelijk voeding haalt uit planten. Denk niet alleen aan fruit en groenten, maar ook noten, zaden, olie, volle granen en bonen. Beyoncé verklapt in de documentaire dat ze haar voeding vooral uit planten haalde en geen gluten at of alcohol dronk, maar ze vertelt ook hoe zwaar het was en dat ze honger had.
Lijkt ons heftig, maar wij zochten even voor je uit hoe je een gezonde en haalbare versie van het dieet volgt. Dit is wat Harvard aanraadt: “een plantgebaseerd betekent niet dat je vegetarisch of veganistisch eet en nooit vlees of zuivel eet, wél dat je er bewust voor kiest om veel meer voeding uit planten te halen.”
Tips om zelf meer plantbased te eten
Eet veel groenten: vul minstens de helft van je bord met groenten, zowel voor de lunch als het diner. Eet veel verschillende kleuren groenten. Zin in een ‘saus’? Maak hummus, salsa of guacamole.
Bekijk vlees anders vanaf nu: eet het niet te vaak en eet kleine porties van hoge kwaliteit. De focus ligt op groenten, niet op het vlees.
Eet gezonde vetten: olijven, olijfolie, noten, zaden en avocado’s zijn goede bronnen van vet.
Eet vaker vegetarisch: verwerk bonen, volle granen en groenten in je gerechten.
Gebruik volle granen bij het ontbijt: havermout, quinoa of boekweit zijn prima opties. Vul aan met noden en vers fruit.
Eet veel groen: je eet best zoveel mogelijk kleuren groenten, maar groene groenten mogen zeker niet ontbreken. Denk aan groene kool, sla of spinazie.
Eet veel salades: de basis zijn groene groenten, voeg daar andere verse groenten en toe en vul aan met verse kruiden, bonen, erwten of tofu.
Eet fruit als dessert: een lekker verse perzik, een verfrissend stuk watermeloen of een lekkere appel... Ze geven je een verzadigd gevoel als je zin hebt in zoet na de maaltijd.
Wat je ook doet, zorg dat het geen crashdieet wordt, maar maak simpelweg gezondere keuzes.