5 verrassende tips die je leven (misschien) kunnen redden
Het gevaar schuilt soms achter een klein hoekje. Dat weet ook Herman Boel, in zijn boek ‘333 tips die je leven (misschien) kunnen redden, lijst hij – je raadt het al – 333 tips die je leven kunnen redden. Wij verklappen er alvast 5.
Wist je dat je wasdroger veruit het gevaarlijkste toestel is in je hele huis? Of dat té veel water drinken je leven kan kosten? Of dat zelfs de solden gevaarlijk kunnen zijn? Deze 5 dingen vonden wij wel heel verrassend.
1. Drink een koffie voor je dutje
Goed uitgerust zijn is van levensbelang voor je lichaam en een dutje kan al eens wonderen doen. Maar het is niet altijd eenvoudig om goed te tukken. Het lijkt misschien vreemd, maar koffie zou je daar weleens goed bij kunnen helpen. Een Japanse studie onderzocht hoe je een maximum halen uit een dutje. En wat bleek? Wie net voor een dutje van 20 minuten één tot twee koppen koffie dronk, voelde zich na de hazenslaap veel alerter en beter dan wie zonder koffie had gedut. Het duurt namelijk 20 minuten voordat de cafeïne in koffie begint te werken en in de hersenen de molecule adenosine verwijdert, wat de alertheid maximaliseert. Tijdens een gewoon dutje neemt de adenosine ook af, maar in veel mindere mate. Een koffie voor het dutje is dus een goed idee. Voel jij je de laatste tijd regelmatig vermoeid? Hier lees je 9 mogelijke oorzaken.
2. Zoek een goede baas en dito collega’s
Een Zweeds instituut onderzocht samen met de Universiteit van Stockholm tien jaar lang de hartconditie van meer dan 3000 mannen die tussen 19 en 70 jaar oud waren en allemaal in dezelfde regio werkten. Er werd hun gevraagd om te melden hoe ze hun collega’s, maar vooral hun bazen beoordeelden. Uit het onderzoek bleek dat wie zijn bazen minder geschikt of ondermaats vond, 25% meer kans had op een ernstig hartprobleem. Bij wie 4 jaar of langer onder diezelfde baas bleef werken, steeg dat gevaar zelfs tot 64%. Maar dat was niet alles. Wie voor een slechte baas werkte, had veel meer last van stress dan andere werknemers en die stress bracht ongezond gedrag mee als roken, te veel alcohol drinken, slecht eten en te weinig lichaamsbeweging. Die factoren leidden op hun beurt tot een groter risico op hartproblemen. Voor een slechte baas werken en met slechte collega’s valt dan ook ten zeerste af te raden, al was het maar voor je eigen gezondheid. Heb jij wel topcollega’s? Dan heb je misschien wel jouw droomjob beet. Hier lees je wat er nog meer voor zorgt dat jouw baan je op je lijf is geschreven.
3. Kruip veilig onder de wol
Misschien denk je dat je beter in je warme nest blijft liggen om zonder kleerscheuren door de dag te komen, maar jammer genoeg is je veiligheid daar niet mee gegarandeerd. Jaarlijks belanden duizenden mensen in het ziekenhuis omdat ze een ongelukje hadden in bed – en dan hebben we het niet over bedwateren. Statistisch gezien is een bed tot 3 keer toe gevaarlijker dan een mes, maar de gevaren van een bed komen veel minder aan bod in de media. Bedblessures die wel de media halen, hebben meestal te maken met hoogteslapers, hoewel die, in tegenstelling tot wat je zou denken, maar voor een klein deel van de ongelukken. Met stip op nummer 1 staat ‘geklemd raken tussen onderdelen van het bed‘. ‘Brandende matrassen‘ staat stevig op nummer 2. Mensen blijven moedwillig roken in bed of kaarsen aansteken op de nachttafel. Een elektrisch deken biedt evenmin garantie op een veilige nachtrust. Vouwbedden hebben zo hun eigen risico’s en veroorzaken elk jaar honderden ongelukken. Het gaat dan vooral om snijwonden nadat de vingers in het vouwmechanisme terecht zijn gekomen. Een Duitser haalde het wereldnieuws toen hij zich per ongeluk in zijn vouwbed opsloot. Hij wilde het beddengoed vervangen, maar het bed was het daar blijkbaar niet mee eens en klapte plots dicht. De man zat 4 uren vast vooraleer de buren zijn hulpgeroep opmerkten. Hij was gelukkig niet ernstig gewond. Wie helemaal op veilig wilt spelen, koopt een bed met veiligheidsrails zoals je in zieken- en rusthuizen ziet. Maar let op, jaarlijks zijn er patiënten die erin slagen ook daarin geklemd te raken en sommigen bekopen dat zelfs met hun leven. In elk geval biedt een bed geen garantie op een gevaarloos leven.” Lig je helemaal veilig in bed? Nu nog goed kunnen slapen, deze 5 verrassende tips zorgen voor een goede nachtrust.
4. Draag geen jas in de auto
Nu het koud is buiten, dragen we een dikke jas. Dat klinkt heel logisch en verstandig, maar helaas houden we die dikke jas ook aan wanneer we met de auto rijden of trekken we die ook niet uit bij de jongere passagiers in het autostoeltje. En dat is absoluut geen goed idee. Bij koud weer zetten we allereerst de verwarming van de auto aan. Zodra die goed op gang komt, krijgen we het snel te warm wegens die dikke jas. Je al rijdend uit je jas wringen is levensgevaarlijk en voortdurend met de verwarming spelen is ook niet echt aan te raden. En zelfs als jij je toch uit je jas kunt wringen, dan is dat niet het geval voor het kind op de achterbank dat het de hele rit te warm heeft. Maar er is meer. Die dikke jas zorgt er ook voor dat de ruimte tussen de gordel en het kind of de chauffeur te groot blijft. De gordel kan niet worden aangespannen. Het gevolg is dat het kind bij een ongeval alsnog uit het stoeltje kan worden gekatapulteerd. Ook de bestuurder kan bijzonder ernstige letsels oplopen door die dikke jas. Het veiligheidsadvies, voor zowel kinderen als volwassenen, luidt dan ook om in de auto geen dikke jas te dragen. Uiteraard mag je ook niet sms’en achter het stuur. Deze video herinnert je daar nog eens aan.
5. Vrij veilig
Seks is heel gezond, dat wist je natuurlijk al (lees hier nog eens waarom). Maar uiteraard doe je het best veilig om soa’s te voorkomen (lees hier meer). Dat wilde seks ongelukken kan opleveren, had je ook al begrepen. Maar volgens een Braziliaans onderzoek hoeft het er niet eens zo wild aan toe te gaan om pijnlijke ervaringen op te lopen. Drie ziekenhuizen in de stad Campinas onderzochten 13 jaar lang de oorzaak van penisbreuken. Daaruit bleek dat het zogenaamde ‘cowgirlstandje‘, waarbij de vrouw bovenop zit, verantwoordelijk is voor net niet de helft van het aantal breuken. ‘Op zijn hondjes‘, een ander succesnummer, veroorzaakte bijna een derde van de breuken en de klassieke missionarishouding was goed voor een vijfde van de incidenten. Voorzichtig zijn is dus de boodschap.
Deze tips komen uit ‘333 tips die je leven (misschien) kunnen redden’ van Herman Boel. Uiteverij Lannnoo, te koop voor 14,99 euro.
Meer verrassende tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier