10 social media no-go’s
19 okt 2015
Sociale media. Iedereen heeft het, van je kleine nichtje tot je baas, maar niet iedereen gebruikt het op een juiste manier. Je hebt ongetwijfeld al statussen gelezen waarvan je denkt: too much information. Maar misschien bezondig jij je, zonder dit te beseffen, hier ook soms aan.
10 dingen die je beter niet doet op sociale media:
- Reageer niet onmiddellijk op iets emotioneel. Statussen worden compleet uit hun context gehaald en blijven voor altijd rondzweven op het net. Bezin dus eer je antwoordt en ga even iets anders doen. Misschien denk je er daarna al heel anders over. Kan je het toch niet laten? Weet dan dat andere mensen op dezelfde emotionele of zelfs provocerende manier kunnen reageren. Het enige wat je dan kan doen is deze reacties gewoon negeren.
- Schend je eigen privacy niet. Deel bijvoorbeeld geen codes of vakantiedata. Niet iedereen op het internet heeft goede bedoelingen.
- #Vermijd #een #overdosis #aan #hashtags. Je mag natuurlijk hashtags gebruiken, want ze hebben wel degelijk een functie, maar met mate. Te veel hashtags maakt dat de tekst slecht leesbaar wordt. Het hangt er ook van af op welk sociaal medium je ze gebruikt. Tip: Als je toch enkele hashtags bij je foto op Instagram wil plaatsen, doe dit dan in een reactie. Zo worden ze niet vermeld wanneer je de foto doorpost op bijvoorbeeld Twitter en Facebook.
- Zet niets online met spelfouten. Dubbel- of triple check alvorens je op ‘plaatsen’ klikt. Er is niets zo vervelend als spel- en dt-fouten.
- Post niet van elk moment van de dag een selfie of foto van je lunch. Sociale media zijn geen dagboek. En denk er aan dat niet alleen jij maar ook je vrienden gênante foto’s kunnen uploaden en taggen. Stel je instellingen zo in dat je je goedkeuring moet geven alvorens er posts van anderen op jouw pagina verschijnen.
- Maak je werkgever niet zwart en klaag niet over je job. De kans bestaat dat het misschien via een collega aan de oren komt van jouw baas, en dat kan vervelende gevolgen hebben. Het maakt ook niet echt een professionele indruk op potentiële toekomstige werkgevers. Zij zullen denken dat je net hetzelfde zal doen met hun bedrijf.
- Pas op met politieke of religieuze meningen. Deze hou je best voor jezelf.
- Post niet de zoveelste zeemzoete foto met je lief. We weten ondertussen dat jullie elkaar graag zien.
- Wees consequent en lieg niet. Post geen foto met je kinderen in de zoo als je je ziek hebt gemeld of deel geen waanzinnig smakelijke chocoladetaart met de hashtag #homemade als je deze kant en klaar uit de verpakking hebt gehaald.
- Let op met wat je over je kinderen post. Later zullen zij minder opgezet zijn met die foto van hun eerste keer op het potje.