Zo weet je of je zonnecrème nog bruikbaar is
Je vertrekt binnen enkele dagen op vakantie en bent alvast gretig je koffer aan het pakken. Ergens onderaan op je inpaklijst staat: zonnecrème. Je hebt nog een halve fles over van vorig jaar, maar je vraagt jezelf luidop af of ‘die nog wel goed is’? Volg deze 3 stappen om te weten of je die oude tube zonnecrème nog kan gebruiken.
1. First things first: de vervaldatum
Op de meeste verpakkingen staat een tekening van een potje met daarin een cijfer en de letter M. Bijvoorbeeld 6M of 18M, wat betekent dat je zonnecrème na opening respectievelijk 6 maanden of 18 maanden goed blijft. Hoewel experts zeggen dat zonnecrème doorgaans doeltreffend is gedurende drie jaar, hangt de vervaldatum af van hoe je de tube bewaart. Als je zonnebescherming op een droge en koele plek legt, kan je hem zelfs zo’n vijf tot tien jaar na aankoop nog gebruiken.
Maar warmte zorgt ervoor dat bepaalde componenten sneller worden afgebroken waardoor de crème ook sneller vervalt. Vele vakantiegangers nemen de tube mee naar het strand of laten hem liggen in een warme auto waardoor je jouw zonnecrème na 1 jaar of soms zelfs al na 6 maanden in de vuilbak moet gooien.
2. Controleer de textuur
Zonnebrandcrème bevat een heleboel niet-organische ingrediënten die ervoor zorgen dat je effectief beschermd bent tegen gevaarlijke uv-stralen. Maar in zo’n tube zitten ook stoffen om het product een lekkere geur te geven, zoals aloë vera, of om het fijn smeerbaar te maken, met name emulgatoren. Het zijn die laatste die het eerst afbreken na blootstelling aan warmte.
Zonder emulgatoren zullen water en olie zich van elkaar scheiden waardoor de crème loperig of korrelig wordt of niet meer goed op je huid blijft zitten. Dat vormt op zich geen gevaar. Gewoon even opnieuw schudden met de fles en je kan weer verder smeren.
Een ander verhaal krijg je wanneer de andere ingrediënten beginnen afbreken of met elkaar in interactie treden. Daardoor verliest het product sommige van zijn beschermende functies. De verouderde zonnecrème biedt nog steeds bescherming, maar in mindere mate. Meer bepaald: de beschermingsfactor halveert. Als er factor 50 op de verpakking staat, blijft er nog een factor 25 van over. Lees ook even dit artikel om te weten welke factor jij moet smeren.
Dus als de zonnecrème na schudden nog steeds een vreemde textuur heeft, wees dan extra voorzichtig. Het smeersel moet namelijk gelijkmatig zijn in textuur én kleur.
3. Vertrouw op je reukzintuig
Conserveringsmiddelen maken ook deel uit van de ingrediëntenlijst. Die kunnen door veroudering bacteriën aantrekken waardoor de zonnecrème vies gaat ruiken. Als dat het geval is, mag je de tube meteen meegeven met de vuilniskar.
Constateer je na bovenstaande drie stappen dat je zonnecrème nog oké is? Dan lijkt die bruikbaar, maar blijf steeds voorzichtig. Test de crème eerst op een stukje huid om zeker te zijn dat je er niet allergisch op reageert. En ook: als je twijfelt, koop dan sowieso een nieuwe fles. Want het is nog altijd beter om te voorkomen dan te genezen.
Als je dan toch naar de winkel moet, check dan op voorhand welke zonnecrème bij jouw vakantie past.
Openingsbeeld: Instagram Ella Karberg Simonsen
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier