Zo schadelijk zijn hormoonverstoorders in jouw beautyproducten écht
Er is veel om te doen: hormoonverstoorders. Kunnen bepaalde stofjes in jouw verzorging of make-upproducten écht leiden tot kanker of andere mutaties in je lichaam? Wij vroegen het aan Dr. Barbara Geusens van Nomige.
Een interview met Dr. Barbara Geusens
Dr. Barbara Geusens richtte Nomige op na een frustrerende zoektocht naar de juiste verzorgingsproducten. Het label is geïnspireerd op het genetische aspect dat elke huid uniek maakt. Als je een testje hebt gedaan, krijg je een pakket met vier gepersonaliseerde producten: een dagserum, dagcrème, nachtcrème en nachtserum afgestemd op jouw DNA en levensstijl. Wij vroegen Barbara wat nu écht helpt tegen rimpels en polsten naar haar mening rond hormoonverstoorders.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hoeveel % van de huidveroudering is afhankelijk van 1) genen, 2) voeding en 3) omgevingsfactoren als luchtvervuiling en stress?
Hier is discussie rond, zowel in de wetenschappelijke als in de commerciële wereld. Je hoort verschillende dingen: van ‘slechts 30% is genetisch bepaald’ tot ‘het is 50/50’. Ikzelf heb verschillende redenen om het laatste te geloven. Kijk naar andere etnische groepen, de Aziaten bijvoorbeeld. Het lijkt wel alsof ze veel trager verouderen hoewel ook zij (nog veel meer) worden blootgesteld aan uv-stralen en vervuiling. Dit is dus duidelijk genetisch en heeft – hoewel de cosmetische industrie vaak anders beweerd – amper iets te maken met levensstijl.
Kan je huidveroudering terugdraaien met behulp van crèmes?
Dat hangt van persoon tot persoon af en het hangt ook af van de parameters (meet je droogtelijnen, elasticiteit, zonneschade...?). Je moet ook rekening houden of die persoon bereid is z’n levensstijl aan te passen. Als iemand blijft roken en zonnen, is het heel moeilijk om met crèmes huidveroudering proberen tegen te gaan. Hetzelfde met je genen: hoe goed bepaalde producten werken, hangt af van je DNA. Het is dus niet onverstandig om je producten af te stemmen op je DNA.
Kan je met bepaalde voeding rimpels en lijntjes tegengaan?
Ja, hier geloof ik zeker in. Een paar tips die ik vaak meegeef in het DNA rapport (afhankelijk van het DNA profiel dat een persoon heeft): wortelen bevatten vitamine A, kool en look bevatten zwavel. Deze stimuleren collageenproductie. Groene groenten zoals broccoli en spruitjes bevatten natuurlijk SOD (een antioxidant) en kunnen zo van binnenuit je SOD productie een beetje boosten. Je glutathion (ook een antioxidant) productie kan dan weer verhogen door het eten van eieren, sardienen, bio-vlees, tonijn en noten.
Tasten bepaalde stoffen in cosmetica je DNA aan?
Het is zeker zo dat bepaalde chemische stoffen in cosmetica schadelijk zouden kunnen zijn. Toch moet je met enkele dingen rekening houden:
- Allereerst speelt de concentratie waarin het gebruikt wordt een rol. Zo kunnen bepaalde chemische stoffen schadelijk zijn maar vaak niet in de kleine mate waarop het wordt toegepast in cosmetica. Hierover is jammer genoeg geen transparante communicatie door de producten. Ze moeten ons enkel de stofjes vertellen maar over het aanmaak- en fabricatieproces blijven ze vaag. Ik raad altijd aan de SCCS lijsten te raadplegen, die bieden meer inzicht op de veiligheid van cosmetische ingrediënten en vertellen welke concentraties veilig zijn.
- Verder is het ook de vraag of deze ingrediënten werkelijk in de bloedbaan terechtkomen. Penetratie doorheen de huid hangt af van de polariteit (de huid zelf is lipofiel waardoor polaire stoffen beter kunnen doordringen), de grootte en concentratie van de molecule maar ook van de omgeving waarin het zich bevindt. Daarnaast zijn er nog factoren die de permeabiliteit van de huid kunnen beïnvloeden, zoals huidziekten, medicatie, trauma... Die zorgen ervoor dat je ook stoffen zal opnemen die normaal op je huid blijven liggen. Alles hangt dus af van je eigen DNA.
- Ook is het belangrijk te weten wie bepaalde studies heeft uitgevoerd en wat de betrouwbaarheid hiervan is. Check je bron: is het onderbouwd en waar heb je deze info gevonden? Ik kijk altijd naar het rapport van de Europese Commissie. Zij publiceren rapporten ‘Scientific Committee on Consumer Safety’ en deze neem ik dan in beschouwing. Zo zijn methyl en ethyl parabenen veilig, zelfs getest in de hoogst toegelaten concentraties.
Waarop moet je letten als je een anti-rimpel crème koopt?
Ik kan een hele reeks ingrediënten opsommen maar het probleem is de beperkte informatie die je vindt op de achterkant van een verpakking (concentratie, juiste vorm en bereidingsproces). Vitamine C als ingrediënt is bijvoorbeeld niet noodzakelijk werkzaam, ook al staat het op de verpakking. Het enige dat je kan checken, is de primaire verpakking (licht en luchtdicht), de specifieke vorm van het ingrediënt en de ranking op de INCI lijst.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Een andere misvatting is dat ‘natuurlijk’ altijd beter is. Vaak zijn natuurlijke ingrediënten bewerkt zodat je de vraag kan stellen hoe natuurlijk ze nog wel zijn. Bovendien is de impact op het milieu en ecologie op lange termijn niet zo rooskleurig dan iedereen denkt. Voor deze natuurlijke, organische en biotrends heb je ook behoorlijk wat bomen en planten nodig om 1 liter van een extract te kunnen bekomen.
Klopt het dat in uv-filters (dé nummer 1 tegen veroudering) ook heel wat hormoonverstoorders zitten? Welke filters moet je vermijden?
Daar is heel wat discussie rond. Filters waar wel wat commotie rond is: Oxybenzone, Sulisobenzone, Homosalate en Octocrylene. Opnieuw hangt dat af van de concentratie van een bepaalde filter maar ook voor welke doeleinden het gebruikt wordt. Smeer je het enkel op je gezicht of over je hele lichaam en hoe vaak smeer je het? Ook: heb je een ‘gezonde’ huid of is je barrière onderbroken (door ziekte, medicatie, baby’s...) waardoor je meer opneemt? Vaak zijn de testen enkel in het lab onderzocht en niet op het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk na te gaan welke testen er specifiek zijn uitgevoerd en wat een betrouwbare instantie (zoals SCCS van de Europese Commissie) adviseert. Filters die zeker niet tot je bloedbaan doordringen, zijn minerale filters als zink en titanium. Die molecule is sowieso te groot om door je huid te gaan. Verder zal iemand die zich dagelijks exfolieert meer stoffen absorberen dan iemand die dat niet doet.
Openingsbeeld: Sézane
Zomerbeauty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier