Video: behind the scenes bij Anke & Isabel van beautylabel CÎME
Om het #consubeteren voor je te vergemakkelijken, stelt redacteur Annelore je elke maand voor aan een duurzame, Belgische ondernemer die je een ecologisch alternatief aanbiedt. Deze maand: Anke en Isabel van beautylabel CÎME.
‘Cime’ is het Franse woord voor top. Met het accent circonflexe verwijst de naam CÎME in het bijzonder naar de top van de Himalaya, het hooggebergte waar het ecologische, biologische en fairtrade-skincarelabel haar wortels vond. Vandaag scheren ze al tien jaar lang hoge beautytoppen, en ontvangen oprichtsters Anke De Boeck (38) en Isabel Coppens (38) ons in hun Gooikse uitvalsbasis om het te hebben over hun pionierschap in duurzame cosmetica.
De skincare- en sinds kort ook haircareproducten van CÎME zijn allemaal
gemaakt op basis van superfoods uit de Himalaya. De Himalaya of all places…
ANKE: “Mijn vader was na zijn studies in Nepal terechtgekomen om mee te werken aan een project van de VN rond medicinale planten. Na vijf jaar is hij teruggekeerd naar Europa, maar bleef hij actief in de plantenextracten. Toen we zovele jaren later samen op trektocht waren in de Himalaya, was ik één jaar werkzaam als advocaat, maar wist ik dat ik dat niet zou blijven. Het was al langer mijn droom om zelf een bedrijf op te starten. En zo kwamen mijn papa en ik uit bij het idee om een huidverzorgingslijn te beginnen op basis van planten uit de Himalaya, die heel hoge concentraties bleken te bevatten aan antioxidanten, essentiële vetzuren, en vitamines. Hij is nog altijd degene die onze productontwikkeling
doet, in samenwerking met het labo.”
ISABEL: “Tijdens onze studies Rechten hadden Anke en ik een pact gesloten dat als een van ons ooit zou beslissen een eigen bedrijf op te richten, we het samen zouden doen. Toen Anke mij over haar reis en ideeën vertelde, was ik meteen enthousiast. Ik zat toen zelf ook op mijn honger wat biologische cosmetica betrof; ik heb een gevoelige huid, en moest het stellen met bioproducten die er niet mooi uitzagen, oubollig verpakt waren, niet lekker roken en dik smeerden. En, ik had het ook al gehad met de advocatuur.” (lacht)
ANKE: “Toen wij begonnen, was bio nog volop geitenwollensokken. Maar we waren er keihard van overtuigd dat het gewoon beter is. Bijvoorbeeld, de sulfaten die je in vele producten vindt, zijn gemaakt op basis van petroleum. Dat werkt heel ontvettend en schuimt. Maar het stript je huid en haar van hun beschermlaagje, en droogt daardoor uit. Bovendien: dat gaat met je douchewater de riolering in, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit. In Nepal hebben we het perfecte alternatief gevonden.” Daar gebruiken ze al honderden jaren zeepnoten – de schalen van een lokale boomvrucht. Als je er warm water aan toevoegt, geeft dat saponinen vrij, de basis van zeep, en begint dat onmiddellijk te schuimen. Onze formules bevatten ook geen kankerverwekkende hormoonverstoorders als parabenen…”
ISABEL: “De CÎME-producten zijn biogecertifieerd, dus we mogen ze sowieso niet gebruiken. Maar de key is: je vindt wel degelijk duurzame alternatieven. Kijk bijvoorbeeld ook naar de microbeads; dat zijn die hele kleine plastic bolletjes die o.a. in tandpasta zitten. Ze zijn zodanig klein dat ze door de filters van de waterzuiveringsinstallaties heen glippen en zo in de oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Via de vissen krijgen wij ze weer binnen. In plaats van die microbeads, gebruiken wij in onze scrubs afbreekbaar himalayazout of scrubdeeltjes op basis van houtpulp.”
Hoe krijgen jullie producten uit de Himalaya op een duurzame manier naar hier?
ISABEL: “Veel van onze ingrediënten halen we inderdaad uit een heel afgelegen regio in de bergen, waar mensen afhankelijk zijn van de invoer van rijst om de winter te kunnen overleven. Die rijst wordt ingevoerd met kleine vliegtuigjes. De vliegtuigjes keren na hun levering terug naar het laagland met de lokaal voor ons gekweekte superfoods aan boord. Daar aangekomen, worden ze op de daken van publieke bussen tot in Kathmandu gevoerd. De planten worden niet integraal naar hier verscheept – dat zou te veel volume innemen -, maar worden in Nepal zelf verwerkt tot een essentiële olie, een boter, een hydrolaat… Dat schept lokale werkgelegenheid en beperkt het transport. Transport naar Europa verloopt dan weer zo gebundeld mogelijk, samen met andere Europese merken.”
ANKE: “We proberen ook zo veel mogelijk in detail onze totale CO2 -uitstoot te berekenen – dus ook de levering van pakjes, het transport van ons salesteam, onze reizen naar Nepal… – en compenseren dankzij het aanplanten van bomen intussen al veel meer dan wat we uitstoten.”
Jullie werken van in het begin ook met ecoverpakkingen, kiezen voor Ocean Waste Plastics, recycling- en refillsystemen... jullie hebben mee de ecoweg bereid.
ISABEL: “Daar zat geen masterplan achter; die bio en duurzaamheid, dat was echt persoonlijke overtuiging en interesse. Maar we hebben daar effectief wel
een pioniersrol in vervuld. En we zijn blij om bij te dragen aan die shift in onze sector. Want de beautywereld is na die van de fashion een van de meest vervuilende sectoren. Onze droom is dat bio en duurzaam de norm wordt.”
ANKE: “En dat CÎME de beautynorm wordt.”
Waar is die duurzame ambitie ontstaan?
ISABEL: “Bij mij kwam die voort uit frustraties die ik had als advocaat. Ik zag dat er veel aan greenwashing werd gedaan bij de grote bedrijven die klant waren van het kantoor waar ik werkte; voor het imago geld geven aan een bepaald doel, maar in huis weinig veranderen. Dat wilden we met CÎME echt anders doen. En als wij als klein merk met weinig budgetten duurzaam kunnen zijn, dan kunnen de grote bedrijven dat zeker ook.”
Dit jaar bestaat CÎME tien jaar...
ISABEL: “Toen we begonnen, was het idee: we proberen het, en als het na twee jaar mislukt, hebben we toch een goed verhaal om later te vertellen.” Met die tagline willen we vrouwen empoweren, hen de boodschap geven dat ze eerlijk zichzelf kunnen zijn, en ongeremd vrij.”
ANKE: “We zijn intussen vooral matuurder geworden. Want we zijn er heel naïef aan begonnen – als we dat niet waren geweest, hadden we het wellicht nooit gedaan.” (lacht)
ISABEL: “Ter ere van onze tiende verjaardag hebben we twee vrouwelijke kunstenaressen gevraagd om voor de l’Huile by CÎME een limited edition-illustratie uit te werken rond onze slagzin ‘Honestly beautiful’.” ‘Honestly’ verwijst naar onze eerlijke filosofie en ‘beautiful’ naar de werking van de planten op de huid.”
Lees ook:
- Duurzame doeners: In gesprek met Emma Everard van Kazidomi
- Wij testten enkele vleesvervangers en gaven ze een score op 10
- Zijn shampoo bars even goed voor je haar als voor de planeet?
Tekst: Annelore De Donder. Beelden: Charlotte Van Noten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier