Ontharen: deze 9 veelgemaakte fouten wil je vermijden
Van een streepje zon genieten wij het liefst met onze benen bloot. Tijd om die ontharingsroutine opnieuw vanonder het stof te halen. Geen zin in irritaties en rode bultjes? Dan vermijd je deze veelgemaakte fouten bij het ontharen best.
9 x veelgemaakte fouten bij het ontharen
1. Je hebt haast
Je kent het wel: je wil na het werk toch nog even een paar last-minute zonnestralen meepikken in de stad, schiet inderhaast een jurk aan om de deur uit te snellen en merkt dan... dat die benen daarvoor toch echt eerst een scheerbeurt nodig hebben. Haast en spoed is hier echter zelden goed: voor je het goed en wel beseft heb je in volle snelheid een sneetje gemaakt bij moeilijke zones of vergeet je hier en daar een stuk. Een goede tip: neem voortaan een paar minuutjes extra tijd. Het zal je heel wat irritaties en ergernissen achteraf besparen.
2. Je bereidt je huid niet goed voor
Scheren zonder voorbereiding is ook niet meteen het beste idee. Voor een optimaal resultaat masseer je je huid best eerst in met een milde scrub. Haartjes die vastzitten, komen zo vrij. Op die manier vermijd je zowel ingegroeide haren als scheerbultjes achteraf.
3. Je gebruikt niet de juiste producten
Dat droog scheren geen al te best plan is, weet iedereen. Toch is ook de juiste producten gebruiken belangrijk. Scheren met water en zeep laat je beter links liggen. Gebruik liever scheerschuim dat hier specifiek voor bedoeld is: een zachte scheercrème of -gel werkt verzachtend in op je huid, en helpt op die manier om wondjes, scheerbultjes en scheerbrand te voorkomen. Het product zorgt er ook voor dat het mesje heel soepel over je huid glijdt. Is je scheerschuim net op en je hebt een belangrijke afspraak? Geen nood, in extremis doet ook olijfolie de truc perfect.
4. Je onthaart elke dag
We begrijpen het: niets zo vervelend als benen met stoppeltjes. De verleiding om in de zomer elke dag te ontharen is dan ook groot. Toch bezondig je je aan die praktijk beter niet: wie elke dag onthaart, irriteert z’n huid immers. Bovendien geef je verse bultjes waar je nogmaals met een scheermes overheen gaat de kans om te ontsteken, waardoor er alleen maar meer zullen opduiken en wondjes ook veel minder snel zullen genezen. Geef je huid daarom voldoende rust en onthaar idealiter pas om de twee á drie dagen.
5. Je gebruikt het verkeerde scheermesje
Akkoord: een degelijk scheermesje met voldoende verzachtende beschermingslaagjes achter het mes, zijn kostelijk. Toch zijn ze de investering waard: budgetmesjes zijn vaak wel goedkoop, maar ook onvriendelijk voor zowel je huid als het milieu. Voor een beter resultaat en voor zijdezachte benen zonder irritaties tast je liever net dat tikje dieper in de portemonnee: kies een kwalitatief, duurzaam exemplaar met meerdere messen, zodat je ook alle lastige haartjes op moeilijkere zones – zoals je knieën – moeiteloos meekrijgt zonder te beschadigen of irriteren.
6. Je gebruikt te lang hetzelfde scheermesje
Ook heel nefast voor bultjes en huidirritaties: een scheermesje waarvan de messen al een beetje bot geworden zijn. Hoe je merkt wanneer je mesje aan vervanging toe is: meestal als het iets minder vlot over je benen glijdt en het ook niet meer alle haartjes instant wegneemt. Houd je te lang vast aan hetzelfde mesje, dan zullen zich tussen de messen trouwens ook bacteriën nestelen. Als die in contact komen met haarzakjes kunnen die ontsteken, wat dan weer resulteert in rode bultjes. Om dat te voorkomen: spoel je mesje na gebruik altijd goed af of kies voor een elektrisch apparaat dat makkelijker te onderhouden is.
7. Je scheert in de verkeerde richting
Tegen je haargroei inscheren zorgt uiteraard voor een gladder resultaat, maar ook de kans dat je irritatie, scheerbrand of wondjes veroorzaakt wordt daardoor groter. Om dat te voorkomen, scheer je dus beter met de richting van je haargroei mee. Extra voordeel van deze techniek trouwens: ook je scheermesje zal aanzienlijk langer meegaan.
8. Je waxt verkeerd
Eerder een fan van de grondige aanpak: dan is harsen of waxen misschien wat voor jou. Ook hier is het opletten geblazen echter: de schoonheidsspecialiste laat het eruit zien als een koud kunstje, maar ook tegen waxen kan je wel degelijk fouten maken. Zorg ervoor dat je je huid strak gespannen houdt en dat je de strip tegen de haargroeirichting in weg trekt. Dat doe je best in één vlotte beweging: wie te voorzichtig wil zijn en de strip er te traag aftrekt heeft vaak niet alle haartjes mee en moet daardoor nog een keer proberen. Dat zorgt uiteraard weer voor irritaties of een gevoelige huid.
9. Je waxt de dag zelf
Kies je voor epileren, harsen of waxen: wacht dan niet met ontharen tot de dag zelf. Deze technieken zorgen vaak voor een beetje huidirritatie en roodheid, wat niet echt mooi staat onder een zomerjurk of in die nieuwe bikini. Wees dus op je voorwerk en onthaar liefst al één á twee dagen op voorhand.
Meer lezen over ontharen en zomerbeauty:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier