Deze 11 gewoontes zijn slechter voor je haar dan je denkt
Pas je haarmenu aan over de seizoenen heen en wéét wat goed is en wat niet. Glenn Verdonck, haaradviseur bij Aveda, helpt een handje.
1. Je beschermt je haar niet tegen de zon
Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’: schaf jezelf een leave-in spray of conditioner aan die een beschermend laagje legt tegen uv-stralen. Je haar behoudt zo z’n hydratatie, glans én kleur.
2. Je vergeet te scrubben
Ook je haar kan af en toe een scrubbeurt gebruiken. Het haalt de restjes van beschermende producten weg zodat je hoofdhuid ’s avonds weer kan ademen. Hier geldt, net als bij lichaamsscrubs: gebruik maximum 1 keer per week.
3. Je houdt geen rekening met de seizoenen
Vraag raad aan je kapper en verander eventueel van producten na de zomer. Het zou kunnen dat je haar en hoofdhuid andere behoeftes hebben, zo worden ze meteen klaargestoomd voor het najaar.
4. Je verzorgt je hoofdhuid niet
Hoofdhuidproblemen duiken vooral op in het najaar. Vooral haaruitval bereikt z’n piek eind september en oktober, maar ook een vette hoofdhuid komt vaak voor bij de seizoensverandering (verwarming heeft een effect op de talgproductie). Als je hieraan gevoelig bent, kun je best preventief je hoofdhuid voeden en aansterken.
5. Je gaat niet vaak genoeg naar de kapper
Opgestoken haren, een duik in zee, …; je haarlengtes en -punten kregen het hard te verduren. Voor wie komaf wil maken met gespleten punten, is er maar één remedie: een nieuwe snit. Gespleten eindes en beschadigd haar zijn dunner en om ze weer vol en sterk te maken, zet je best om de 3 à 4 maanden de schaar erin.
6. Je borstelt je haar als het nog nat is
Kam je lokken meteen na het wassen nooit uit met een haarborstel. Natte haren zijn het meest kwetsbaar en een borstel gaat te hard trekken waardoor je jouw haar beschadigt. Gebruik in plaats daarvan een kam, Tangle Teezer of aangepaste haarborstel op advies van je kapper.
7. Je draagt vaak een hoed
Het dragen van een pet, hoed of strakke staart zorgt ervoor dat je hoofdhuid geen zuurstof krijgt. Gevolg? Hoofdhuidproblemen. Bedek je haar dus niet elke dag en ga ook niet te vaak slapen met natte haren, dat creëert hetzelfde probleem.
8. Je legt élke dag een masker
Grijp best maar één keer per week naar een masker, anders loop je het risico te ‘overbehandelen’ en verzwaren. Een conditioner, leave-in of ontwarspray kunnen dan weer wél elke dag. Tijdens het wassen gaan je haarschubben openstaan en het zijn dit soort producten die ze weer sluiten. Resultaat: sterk en mooi haar.
9. Je overdrijft met droogshampoo
Droogshampoo kan de ideale oplossing zijn om je wasbeurt met één dag uit te stellen (en bespaart water!), maar was je coupe wel na elk gebruik zodat het laagje niet verstikkend werkt. Twee dagen na elkaar droogshampoo gebruiken, doe je dus beter niét.
10. Je keurt je haarlak niet
Haarlak kan je lokken uitdrogen waardoor ze dehydrateren. Gevolg: de glans gaat eruit en de kleur wordt dof. Vooral het gas van je spuitbus is de boosdoener, kies bij dagelijks gebruik dus eentje van goede kwaliteit. Heel wat natuurlijke labels zoeken naar een alternatief, maar dat blijkt niet eenvoudig. Vaak zijn de deeltjes iets groter waardoor ze minder goed vernevelen en een nat residu achterlaten.
11. Je gebruikt keukenelastiekjes als rekker
Gebruik enkel echte haarrekjes en -spelden (denk: scrunchies of spiraalrekkertjes om helemaal hip te zijn). Niet doen: huishoudelastiek. Het glijdt niet soepel over je lokken en trekt je haarlengtes kapot, met alle gevolgen van dien. Laat je haren ook af en toe eens luchtig los, zo voorkom je hoofdhuidproblemen, gespleten punten of afgebroken haren.
Meer over je kapsel
Openingsbeeld: LoveStories FW20
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier