Zonnen zonder zorgen: met deze 12 x gevaarlijke zonnecrèmemythes wil je komaf maken
‘Met een SPF kun je niet bruinen’ of ‘een nat T-shirt weert de zon’: over zonnebescherming bestaan helaas nog heel wat hardnekkige mythes. Wat wel en zeker niet te doen om je veilig in de zomerzon te wagen? Dermatoloog Dr. Evelyne Lodewick zocht de meest hardnekkige filterfabels uit en zegt hoe je het beter doet.
Mythe 1: Een hoge SPF beschermt de hele dag
Dr. Lodewick, deskundige die te raadplegen is via de dermatologie-app Skindr: “Ongeacht de SPF-waarde moet zonnebrandcrème elke twee uur, na het zwemmen, zweten of afdrogen opnieuw aangebracht worden. Die factoren kunnen de zonnebrandcrème van je huid verwijderen. Waterbestendige zonnecrèmes zijn getest voor veertig tot tachtig minuten in het water, maar ook dan is opnieuw aanbrengen na het afdrogen met een handdoek nodig voor een optimale zonnebescherming,” zegt Dr. Lodewick.
“Geen enkele zonnebrandcrème kan honder procent van de UV-straling blokkeren. Indien in een voldoende dikke laag aangebracht, blokkeert SPF 50 bijvoorbeeld ongeveer 98% van de UVB-stralen. SPF beschermen de meeste zonnecrèmes bovendien wel degelijk tegen UVB-stralen, maar niet alle formules bieden voldoende UVA-bescherming. Regelmatig opnieuw een beschermend zonneproduct aanbrengen is dus essentieel voor een effectieve bescherming.”
Mythe 2: Ik heb een donkere huid, dus ik heb geen zonnebescherming nodig
“Het klopt dat melanine een natuurlijke bescherming tegen de zon biedt. Aangezien de huid van mensen met een donkerder huidtype meer melanine bevat, zou je kunnen zeggen dat zij van nature uit iets beter beschermd zijn tegen de zon. Dat wil niet zeggen dat zonnecrème voor hen niet nodig is: voor de schadelijke effecten van UV-straling is niemand immuun,” waarschuwt Dr. Lodewick. “Bovendien zijn vooral donkere huidtypes bijvoorbeeld vatbaar voor het ontstaan van pigmentvlekken als gevolg van UV-stralen.”
Mythe 3: Bij bewolkt weer hoef je geen zonnecrème
Dr. Lodewick: “Helaas: tot tachtig procent van de zonnestralen kan door de wolken heen dringen. Dat betekent dat je zelfs op bewolkte dagen blootgesteld kunt worden aan schadelijke UV-stralen. De stralen die door het wolkendek heen breken, zijn voornamelijk UVA-stralen. Daar ga je weliswaar niet zo snel van verbranden, maar ze kunnen wel schade aan je DNA veroorzaken. Ook zeker mee opletten dus.”
Mythe 4: Zonnecrème is alleen nodig als je buiten bent
“Dat klopt helaas ook niet: UVA-stralen kunnen door glas dringen. Als je dus in de buurt van een raam werkt of rijdt, is het belangrijk om ook dan zonnebrandcrème aan te brengen – vooral op delen van je lichaam die aan het licht blootgesteld worden natuurlijk.”
Mythe 5: Ik kan mijn zonnecrème van vorig jaar hergebruiken
Dr. Lodewick: “Op de verpakking van elke zonnebrandcrème staat een symbooltje van een open pot met een cijfer in. Dat geeft het aantal maanden houdbaarheid van een product na opening weer. Om echt veilig te zijn en onnodige risico’s te vermijden, vervang je zonnecrèmes echter toch best jaarlijks. Actieve ingrediënten kunnen afbreken en dat zorgt voor een minder efficiënte zonnebescherming. Vooral als je fles samen met jou in die ligstoel aan de zwembadrand heeft gelegen loop je risico. Direct zonlicht of hoge temperaturen werken immers negatief op de beschermende ingrediënten in. Zonnecrèmes met chemische filters zijn hieraan gevoeliger dan die op basis van minerale filters.”
Mythe 6: Eenmaal verbrand, is het aanbrengen van zonnecrème nutteloos
“Ook dit klopt natuurlijk niet. Als je huid al verbrand is, is het nog steeds cruciaal om zonnebrandcrème te blijven gebruiken om verdere schade te voorkomen. Ik zou zelfs het tegenovergestelde zeggen: verbrande huid is extra kwetsbaar voor meer schade, wat de kans op huidkanker vergroot, dus extra goed smeren is hier de boodschap.”
Mythe 7: Onder een parasol moet je niet smeren
“Parasols blokkeren slechts een deel van de UV-straling. Bovendien kan ook de reflectie van UV-stralen op oppervlakken zoals water, zand, beton en zelfs gras nog steeds huidschade veroorzaken. Rijkelijk smeren voor een optimale zonnebescherming dus, ook als je in de schaduw van een parasol zit of ligt.”
Mythe 8: Je kunt geen vitamine D opdoen met zonnecrème
Dr. Lodewick: “Het klopt dat zonnebrandcrème de productie van vitamine D op een iets lager pitje zet. Maar toch blokkeert het die zeker niet volledig. Wie zont met zonnebescherming, krijgt het beste van twee werelden: de zonnecrème helpt je huid te beschermen terwijl het – met een beperkte, verantwoorde blootstelling aan de zon – toch nog steeds mogelijk is om vitamine D te synthetiseren.”
Mythe 9: Met een nat T-shirt ben je beter beschermd tegen de zon
“Helemaal niet. Integendeel zelfs: natte kleding laat UV-stralen beter door dan droge kleding. Een nat T-shirt biedt dus net minder bescherming tegen de zon. Droge, dicht geweven kleding beschermt het best”, aldus de dermatoloog. “Speciale UV-werende zwemshirts zijn dus wel efficiënt.”
Mythe 10: Een ‘base tan’ kan als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand dienen
“Een eerste laagje dat er zogenaamd voor zorgt dat je de rest van de zomer niet meer verbrandt: het is een mythe die vaak terugkomt. En hoewel dat beginnende zomerkleurtje wel iéts doet, geeft het helaas onvoldoende bescherming tegen de zon. Een ‘base tan’ biedt op zijn best een SPF van ongeveer drie. Veel minder dan de aanbevolen SPF30 dus. Ook na dat eerste laagje blijven smeren is dus absoluut de boodschap.”
Mythe 11: Hoe hoger de SPF, hoe kleiner de kans dat je bruint
“Ook dit klopt – gelukkig voor veel zonnekloppers met een missie – niet. Een hogere SPF vermindert de kans op verbranding en schade door de zon, maar je kunt nog steeds een bruine tint krijgen. Het gebruik van een hoge SPF is belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon terwijl je geleidelijk aan ook dan die bruine teint wel zal krijgen.”
Mythe 12: Wie waterproof make-up en moisturizers gebruikt, heeft geen zonnecrème nodig
“Waterproof make-up of moisturizers bieden geen volledige bescherming tegen UV-stralen, tenzij ze specifiek een SPF bevatten en zelfs dan is regelmatig opnieuw aanbrengen noodzakelijk. Je brengt make-up of dagcrèmes bovendien nooit dik genoeg aan om voldoende beschermd te zijn.”
Meer beauty:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier