Lip fillers: alles wat je er altijd al over wilde weten
Esthetische geneeskunde zit al langer in de lift en met name lip fillers zijn énorm populair. Terwijl je zou denken dat voornamelijk oudere dames overstag gaan, is het vooral de jongere generatie die het steeds vaker probeert. Met Kylie en Kim in het achterhoofd: dit moet je erover weten voor je eraan begint.
Fillers voor je lippen: wat is het?
Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter wel helpen ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Lees hier alle artikels uit onze Strakker Zonder Snijden-gids.
Voor je lippen wordt gebruik gemaakt van een filler op basis van hyaluronzuur. De volumetoename na injectie is te danken aan het volume dat de gel inneemt, maar ook aan de hoeveelheid water die de gel vasthoudt.
Hoeveel is natuurlijk?
Dermatoloog Piet De Merlier (hij heeft een praktijk in Antwerpen) ziet vaak meisjes over de vloer komen die een bovenlip willen, zo groot als hun onderlip. “Dat is niet realistisch, een 50/50 verhouding komt eigenlijk neer op een eendenbek. Veel natuurlijker blijft het wanneer je jouw bovenlip iets kleiner laat dan je onderlip.”
Hyaluronzuur kan verschillen in dikte (de concentratie hyaluron) én ketenlengte (korte, lange of een mix) en wordt het vaakst ingezet voor lip fillers of in de traangoot. Meestal volstaat 1 ml.
Hoelang duurt het?
Een lip filler kan al op 20 minuten worden gezet.
Resultaat op de lange termijn?
De duur van het effect van een filler is afhankelijk van vele factoren: de hoeveelheid die geïnjecteerd wordt, de diepte waar gespoten wordt, de plaats waar geïnjecteerd wordt, het soort hyaluronzuur dat gekozen wordt. Lip fillers blijven gemiddeld 9 maanden.
Lip fillers: de prijs?
De prijs? Voor een lip filler met hyaluronzuur betaal je zo’n € 250.
Alternatief: lipofilling (vullen met eigen vet)
“Je kan je lippen ook laten opspuiten met eigen vet, voor een iets langer resultaat,” legt Patrick Tonnard van Verpaele en Tonnard in Gent uit. “Deze behandeling is minimaal invasief, omdat je er een kleine liposuctie voor nodig hebt: er wordt een sneetje van 2 mm gemaakt in je buik of dij. Het vet wordt door een tunneltje gejaagd waardoor er nanovet overblijft. Dat gaat nog eens door een tunneltje met naaldjes, zodat ook het bindweefsel en bloedvaatjes eruit worden gefilterd. Die emulsie met eigen stamcellen wordt met een naald onder de huid geïnjecteerd.” Omdat er gesneden moet worden, is de behandeling is doorgaans iets duurder.
No pain, no gain?
Alles op de middenlijn van je gelaat is extra gevoelig. Behandelingen rond de lippen en de neus zijn dus het pijnlijkst. Wel wordt het product bij een inspuiting gemengd met een verdoving, waardoor er bij elke prik wat verdoving vrijkomt. Na enkele prikken voel je dus quasi niets meer.
Wat kan er misgaan?
Volgens dermatoloog Piet De Merlier kunnen er bij elke (niet-)invasieve ingreep kleine bijwerkingen ontstaan. “Als er niet voldoende steriel wordt gewerkt, is er kans op een bacteriële besmetting of infecties. Mensen kunnen ook reageren op het materiaal, maar de kans is heel klein. Daarnaast heb je de menselijke fouten, waarbij de arts per ongeluk in een bloedvat kan spuiten. Daardoor verstopt het, krijg je geen bloedtoevoer meer en kan er een stukje huid afsterven.”
Vóór je een behandeling of ingreep overweegt, is het dus belangrijk je goed te informeren over een erkend en ervaren arts.
Wie mag wat uitvoeren?
Er zijn drie artsen die een esthetische ingreep mogen uitvoeren.
- Erkend dermatoloog: kan niet-invasieve esthetische behandelingen uitvoeren. Je herkent hen aan het RIZIVnummer dat eindigt op 550.
- Esthetisch arts: nieuwe wettelijke titel die sinds twee jaar bestaat. Het is een (basis)arts die verdere opleiding genoot in niet-invasieve esthetische behandelingen.
- Plastisch chirurg: specialist in de plastische (re constructieve) heelkunde, enkel zij mogen snijden. Een erkend plastisch chirurg herken je aan het RIZIV-nummer dat eindigt op 210.
Meer beautybehandelingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier