Anticlimax: hyaluronzuur blijkt dan tòch niet altijd een huidheld te zijn
Dr. Shereene Idriss liet ons zonet van onze stoel donderen want; ze beweert in een YouTube-video dat hyaluronzuur soms meer kwaad doet dan goed. Dit is geen grap. Ze neemt skincaremerken die het ingrediënt als miraculeuze huidverbeteraar aanprijzen stevig op de korrel. Al hoef je volgens haar niet meteen àl je serums overboord te gooien. Lees en luister even mee.
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een zeer grote suikermolecule (een glycosaminoglycaan of GAG) die van nature door het lichaam wordt geproduceerd (in vivo). Het komt voor in je kraakbeen, gewrichten, ogen, hoornvlies en tandvlees, maar de grootste voorraad zit in je huid (maar liefst 50% van het hyaluronzuur dat in heel je lichaam aanwezig is). In de lederhuid geeft het volume aan de extracellulaire matrix, die verantwoordelijk is voor de structuur van het gezicht, en in de opperhuid houdt het water in de cellen vast om een goede hydratatie te verzekeren en rimpels en fijne lijntjes glad te strijken. Het is als het ware de vulling van de ‘huidmatras’. Hyaluronzuur is in staat om 1.000 keer zijn gewicht in water vast te houden en zou dus een prima bevochtigingsmiddel of humectant zijn. Ook bij wondheling speelt het een rol.
Dr. Shereene Idriss noemt hyaluronzuur nu ook weer niet ‘de duivel’. Ze raadt het aan bij een event, een huwelijk,.. ” Al sluit je het dan best in met een goeie occlusieve moisturizer.”
“Het meeste natuurlijke hyaluronzuur zit in onze dermis en wordt onderhouden door het bloed dat erlangs stroomt,” vertelt Dr. Shereene Idriss in onderstaande video. “Voeding is dus belangrijk en daarom moet je dus ook steeds genoeg drinken!”
Hyaluronzuur: de claims
1. “Het is de volumemolecule bij uitstek”
Hyaluronzuur zou de ‘volumemolecule’ bij uitstek zijn om de huid vol en gehydrateerd te houden, maar Dr. Shereene Idriss nuanceert: “Wat je moet weten, is dat hyaluronzuur dat van nature in je huid voorkomt, een hoog moleculair gewicht heeft. De grote molecule kan niét geabsorbeerd worden door je epidermis en dus ook niet tot aan de dermis geraken. Ook als je hyaluronzuur afbreekt tot kleinere moleculen gaan ze niét door je epidermis heen, of dat is toch nog niet wetenschappelijk aangetoond.”
2. “Het werkt enorm hydraterend”
Topisch hyaluronzuur werkt volgens Idriss als een soort spons. Het trekt vocht aan om de hydratatie aan de oppervlakte van je huid te boosten. “Maar het vocht dat hyaluronzuur aantrekt, komt uit de dichtstbijzijnde bron; jouw huid dus. Het slorpt het water op van binnenuit en leegt op die manier je cellen. Lijntjes worden inderdaad instant opgevuld maar op langere termijn gaat het je huid dus van binnenuit dehydrateren. Hyaluronzuur eet als het ware de plump uit je huid.”
3. “Het verzacht en kalmeert”
Dat hyaluronzuur verzachtend en kalmerend zou werken, is volgens Dr. Shereene Idriss ook een fabel. “Zeker laag-moleculair hyaluronzuur gaat niet kalmeren, integendeel. Het zou zelfs roodheid en ontstekingen kunnen bevorderen, zéker bij overmatig gebruik.”
Hoe gebruik je hyaluronzuur dan wél?
Dr. Shereene Idriss noemt hyaluronzuur nu ook weer niet ‘de duivel’. Het is geen anti-ager maar ze raadt het wél aan bij een event of een huwelijk,... om je huid instant te plumpen. “Al moet je het dan wél insluiten met een goeie occlusieve moisturizer die eventueel een olie bevat. Enkel dan zal het de plump niet uit je huid ‘eten’. Let er verder op dat niet al je verzorgingsproducten hyaluronzuur bevatten, maar gebruik het bijvoorbeeld enkel in je nachtcrème. Op de ingrediëntenlijst herken je het aan: hyaluronan, hydrolyzed hyaluronic acid of sodium hyaluronate (de minder krachtige, goedkopere versie).”
Dr. Stefanie Bracke van De Huidkliniek: “Bij injecties – bijvoorbeeld een skinbooster of sommige fillers – kan je met hyaluronzuur wél een anti-aging effect bereiken.”
Nog een extra tip: Dr. Shereene Idriss verkiest glycerine als alternatief. Het is een kleinere molecule en zorgt nooit voor ontstekingen; iets om in het achterhoofd te houden als je straks een serum gaat shoppen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat met injecties?
Dat vroegen we even aan Dr. Stefanie Bracke van De Huidkliniek. “Bij injecties – bijvoorbeeld een skinbooster op basis van hyaluronzuur of sommige fillers – kan je wél een anti-aging effect bereiken. Afhankelijk van de indicaties (denk: opvullen van rimpels, hydratatie of anti-aging) wordt de hyaluronzuurmolecule bewerkt door onder andere crosslinking om het beoogde effect te bereiken.”
Meer beauty
- 7 prima oogcèmes die donkere kringen aanpakken
- Pas op: deze 5 beautyfouten doen je er ouder uitzien dan je bent
- Zo maak je voorgoed komaf met zwarte puntjes
Openingsbeeld: Institut Esthederm.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier