
Beautytip: de beste routine om je make-upborstels écht goed te reinigen
Wanneer was de laatste keer dat jij je make-upborstels reinigde? Geen zorgen, we zijn allemaal er allemaal schuldig aan de borstels maandenlang niet onder handen te nemen. Toch is het van groot belang dat je jouw tools zo nu en dan een goede kuisbeurt geeft, zowel voor de applicatie van je make-up als voor de gezondheid van je huid.
We gebruiken ze dagelijks, doppen ze in allerlei poedertjes en crèmes en dragen ze mee in onze tas tussen – lets be honest – een heleboel andere spullen en prullen die niet altijd éven netjes zijn. Onze make-upborstels krijgen het wel eens hard te verduren. Vergeet ze dus zeker niet af en toe aan een grondige poetsbeurt te onderwerpen.
Doe je dit niet, dan zouden je make-upborstels wel eens kunnen uitgroeien tot een broeihaard van bacteriën, wat dan weer niet alleen nefast is voor je ‘onberispelijke teint’, maar ook voor je huid zelf. De bacteriën die tussen de fijne borstelhaartjes kruipen, zouden immers wel eens kunnen zorgen voor heel wat irritatie, onstekingen of een acne-gerelateerde uitbraak.
Hoe vaak je brush-verzameling best reinigt, alsook op welke manier en met welke middeltjes je dat best doet? WIj delen onze beste tips.
Zijn vuile make-upborstels slecht voor je huid?
Logischerwijs weet iedereen dat een make-upborstel die dagelijks gebruikt wordt maar al maanden niet gereinigd werd niet bevorderlijk kan zijn voor je huid. Ben jij iemand die alles “juist” doet – m.a.w. er een gezonde levensstijl op nahoudt, de juiste producten smeert en voldoende slaapt – maar toch last blijft hebben van acne uitbraken, rode en/of droge plekjes in je gelaat? Misschien ligt dat wel aan je vuile make-uptools.
Al wat op dagelijkse basis blijft plakken aan je borstels en blenders – skincare, make-up, vervuiling, zweet, olie – kan zorgen voor verstopte porieën en huidirritatie. Daarbij wordt er wel eens gezegd dat met niet gereinigde borstels werken ook huidveroudering in de hand kan werken.
Het niet reinigen van je tools is trouwens niet alleen slecht voor je huid, het doet ook geen goed aan de borstel zelf. De haartjes zullen zwaarder gaan wegen en je borstel zal slap gaan hangen en minder effectief werken bij het aanbrengen van jouw producten.
Beautyborstels delen met vriendinnen is al helemaal uit den boze. De tools zijn namelijk de ultieme virusverspreiders. Net daarom reinigen professionals hun borstels tussen elke klant door. Hoe saai het taakje dus ook is, je make-upborstels goed en geregeld reinigen is wel degelijk een essentiële stap in je beauty-routine.
Hoe vaak reinig je je make-up borstels best?
Alles hangt mede af van welke soort borstels je gebruikt. Bacteriën en schimmels floreren in vochtige condities. Een borstel die je gebruikt voor vloeibare foundation zal dus sneller een poetsbeurt kunnen gebruiken dan eentje die je gebruikt om poederfoundation of -blush aan te brengen. De borstels die je gebruikt voor vloeibare producten kuis je dan best tweemaal per week, die die uitsluitend poedertjes verspreiden, reinig je een keer per week.
Kleine kanttekening: we hebben het hier over een snelle reiniging. Voor een korte wasbeurt spuit je dus een brush-cleansing spray één à twee keer (afhankelijk van je borstel) op je tool en veeg je proper met een zakdoekje. Elke borstel dient éénmaal per maand écht grondig gewassen te worden. Ontdek hieronder hoe je juist grondig wast. Heb je borstels die je gebruikt voor verschillende tinten (pakweg oogschaduw-poedertjes), dan is het wel aan te raden je borstel na elk kleurtje te reinigen, om je palet mooi zuiver te houden.
Beautysponsjes en -blenders houden nog meer vuiligheid vast en dienen zelfs om de drie maanden vervangen te worden. Dit omdat de oliën erg diep tot in het sponsje trekken en onmogelijk zijn om uit te wassen. Dat maakt ze meteen ook niet de meest duurzame optie.
Hoe je je make-up borstels best reinigt? Een stappenplan:
1. Voor een snelle reiniging tussendoor – eentje die je dus liefst na elk kleurtje óf een maal per week toepast – raadt senior artist bij MAC, Debbie Finnegan, aan om een vloeibare brush cleaner op een paar zakdoekjes aan te brengen en de borstel vervolgens zachtjes over de doekjes heen en weer te strijken.
2. Het doel van een grondige reinigingsbeurt is om restjes vloeibare make-up en poeder die diep weggezakt zitten op de binnenste borstelhaartjes, toch te verwijderen. Masseer de reinigende vloeistof tijdens deze poetsbeurt dan ook grondiger in de borstel in, en spoel vervolgens goed af onder warm water. Let wel: schrob de borstelharen niet té hard, want dit zou ervoor kunnen zorgen dat je de haartjes onnodig ver uit elkaar drijft, wat de werking en kwaliteit van de borstel dan weer omlaag haalt. Herhaal zo veel als nodig, of tot het water dat door je borstel spoelt volledig proper is.
3. Extra tip: maak gebruik van een brush-cleansing pad. Zo’n pad heeft reliëf waardoor je de borstel sneller zal kunnen uitspoelen dan enkel met je vingers. Je wrijft je borstel zachtjes over de pad voor een optimaal effect.
4. Eenmaal de borstel proper is, breng je hem weer in model met je handen of een handdoek.
5. Om de borstels te drogen: leg ze horzontaal op een plat oppervlak (bijvoorbeeld een lavabo-kastje in de badkamer). Zorg er wel voor dat de tip van de borstel over het eind van het oppervlak uithelt, zo garandeer je dat je borstel droogt in zijn correcte, natuurlijke vorm. “Deze techniek laat toe dat er lucht in de borstel circuleert en dat hij op die manier gradueel droogt”, zo legt Finnegan uit. Stel je wasbeurtje dan bij voorkeur ook uit tot ’s avonds, op die manier heeft de borstel de hele nacht tijd om te drogen. Pro-tip: zorg ervoor dat het handvat van je borstel iets hoger ligt dan de bortselhaartjes, zo loopt er geen water in het handvat en vermijd je rottend hout of onaangename geurtjes.
6. Extra tip: blijf bij het uitzuiveren van je make-up borstels weg van afwasmiddel. De harde detergenten in het product zullen namelijk de verbindingen tussen de borstelhaartjes stukmaken”, zo waarschuwt Finnegan. “Bovendien laat je je bij het drogen van de borstels best ook niet verleiden tot het gebruik van een warmtebron om je borstels sneller droog te krijgen, want ook dat zal de verbindingen beschadigen.” Laat die haardroger dus maar netjes ín de kast, en weer ook radiators en andere huisverwarmers!
Onze top picks
6 / 6
Make-upborstel reinigende handschoen

1 / 6
Make-up borstelreiniger sprayflacon

3 / 6
Solide male-upborstel reiniger en cleanser pad

4 / 6
‘Enthusiast’ Reiniger voor Make-upkwast met Spraydop

5 / 6
Original Make-upborstel Reiniger en -Droger

6 / 6
Make-upborstel reinigende handschoen

1 / 6
Make-up borstelreiniger sprayflacon

Meer beautytips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier