Getest door onze beautyredactrice: 5 x de nieuwste hightech beautytools
Hightech dermatologentoestellen duiken steeds vaker op in de eigen badkamer. Die DIY-varianten zijn veilig, gebruiksvriendelijk, maar ook minder krachtig. Maken ze dan nog wel een verschil?
1. Radiofrequentie tegen huidĀverslapping
Wat? Radiofrequentie is een vorm van elektrostimulatie die warmte opwekt en zo de collageenaanmaak stimuleert voor een vollere, stevigere huid. Het boost bovendien de microcirculatie, wat een glow geeft. De warmte bedraagt gemiddeld 40 tot 43Ā°, wat je wel voelt, maar niet pijnlijk is.
Hoe te gebruiken? Gebruik op een gereinigde huid met (voldoende) serum of verzorgingsgel (geen olie!) om de stroom te geleiden. Niet voor wie zwanger is, metalen plaatjes, acne of rosacea heeft.
Getest: Feeling-beautyjournaliste Sofie ĀAlbrecht testte de Beautical Sonic Eye Care Booster (ā¬ 38,95, Beautical.com). “Ik heb weinig rimpels, maar een semipermanent vermoeide blik verraadt mijn leeftijd. Deze tool combineert hoge-frequentievibraties met thermotherapie en rood licht. De vibraties (10.000 per minuut) zouden microcirculatie en collageenaanmaak stimuleren. Het rode licht belooft een stevigere huid en minder roodheden en zwellingen. De warmte (40 Ć 42Ā°) helpt de verzorgingscrĆØme beter in te dringen. Ik heb de Booster zes weken lang dagelijks op mijn rechteroogcontour gebruikt, links enkel een verzorgingsgel. De bewerkte zone lijkt nu iets gladder en minder opgezet. Is dat te danken aan het consequente gebruik van een oogcrĆØme of aan het toestel? Wellicht aan beide. Mogelijk zou het resultaat nog beter zijn als ik het de aanbevolen drie minuten doe. Maar dat vind ik net iets te lang om praktisch te zijn.”
2. IPL als alternatief voor ontharingslasers
Wat? IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dat is een mogelijk alternatief voor lasers, maar niet helemaal hetzelfde. Lasers (en professionele IPL) werken precies en vernietigen het haarzakje, waardoor de haar uitvalt en niet meer terug groeit. IPL voor thuisgebruik is minder krachtig en brengt de haarfollikel in slaapmodus in plaats van te vernietigen. Je moet het dus maandelijks herhalen. Pijnloos is het niet. Ook moet je voldoende pigment in je haar hebben en voldoende contrast tussen haar- en huidskleur. Het werkt minder goed op lichtblond, wit, grijs of rood haar en een zeer donkere huid.
Hoe gebruiken? Gebruik op een droge, propere huid. Bescherm je ogen tegen de felle lichtflitsen Ć©n je huid tegen de zon. Volg strikt de richtlijnen en vermijd pigment van moedervlekken en tattoos.
Op mijn benen en oksels was het haalbaar, maar mijn bikinilijn was een stap te ver
Sofie Albrecht
Getest: Feeling-beautyjournaliste Sofie Albrecht testte de Philips Lumea-IPL (vanaf ā¬ 399,99). “Nooit meer scheren of geen gĆŖnante momenten meer bij een onverwacht bezoek aan de dokter of de massagetherapeut waren mijn motivatie om de Lumea een maand lang te testen. Wellicht was dat te kort, of ben ik te behaard, want veel resultaat zag ik niet. Deugd deed het ook niet. Op mijn benen en oksels was het haalbaar, maar mijn bikinilijn was een stap te ver. Dat werd beaamd door een beautycollega die de Lumea al jarenlang gebruikt om het resultaat van haar definitieve laserbehandeling te onderhouden. Duizenden haartjes krijg je immers niet allemaal weg in een paar sessies. Zij vindt het de investering waard. Misschien moet ik toch nog maar wat meer Āgeduld oefenen?”
3. Ledmasker voor verschillende huidbehoeften
Wat? Ledtherapie gebruikt licht op verschillende golflengtes om in de huid te dringen. Hoe hoger de golflengte, hoe dieper het licht in de huid geraakt. Elke kleur licht lokt een andere reactie uit in de cellen. Rood (630-660 nm) verzacht roodheden en ontstekingen. Blauw (415-440 nm) werkt antibacterieel, ideaal om onzuiverheden te bestrijden en de talgproductie te reguleren. Infrarood (820-840) stimuleert de aanmaak van collageen en elastine en het herstelvermogen van de huid. Groen licht (525 nm) werkt op vlekjes. Vaak worden verschillende golflengtes gecombineerd (bijv. blauw-rood licht voor acne). Regelmatig gebruik is belangrijk voor resultaat, zodat de minder krachtige ledmaskers voor thuisgebruik een betaalbaar alternatief zijn voor de professionele ledbehandelingen. De meeste toestellen zijn gebruiksvriendelijk en tijdsefficiĆ«nt (met programmaās van twee tot een twintigtal minuten).
Hoe gebruiken? Gebruik op een gereinigde huid. Breng pas erna je verzorging aan: die zal beter worden opgenomen door de verbeterde Āmicrocirculatie, en je wilt vermijden dat olie en vette crĆØmes het licht verhinderen om diep in de huid te dringen. Het intense licht kan ogen irriteren, dus sluit of bescherm je ogen. Led is bijgevolg niet geschikt voor wie gevoelig is voor licht, oogaandoeningen, migraine of epilepsie of bepaalde antibiotica neemt.
Na een maand krijg ik complimenten dat mijn teint er rustiger en helderder uitziet
Sofie Albrecht
Getest: Feeling-beautyjournaliste Sofie Albrecht testte de Talika Genius Light (ā¬ 363, Talika.com), die lichttherapie combineert met microstroom. “Het masker heeft Āverschillende programmaās: anti-aging, antistress, aftersun, anti-acne, radiance boost, detox. Handig is dat de programmaās kort zijn (maximaal 6 minuten) en dat de bril je ogen automatisch beschermt. Nadeel is dat het niet je hele gelaat bedekt, laat staan je nek. Omdat het zo gebruiksvriendelijk is, gebruik ik het vaak.”āØZe testte ook dat van My Blend āØ(ā¬ 1.200, bij Parfuma.com en Senteursdailleurs.com). “Dit masker bedekt je hele gelaat Ć©n je nek, wat niet zo aangenaam is wanneer je claustrofobisch bent aangelegd. Maar het resultaat is er: na een maand om de paar dagen testen, krijg ik complimenten dat mijn teint er rustiger en helderder uitziet. Iets wat me zelf nog niet zo was opgevallen. Nadeel is het stevige prijskaartje.”
4. Vibrotherapie voor een grondige reiniging
Wat? Vibrotherapie wordt onder andere ingezet om cellulite te behandelen, maar trillingen zouden ook helpen om grondig te reinigen. De elektronische reinigingsborstel is een tijd geleden erg populair geweest, maar veel modellen bleken achteraf toch wat te agressief. Vandaag werken de meeste reinigingsborstels met kortere, zachtere (siliconen) haartjes Ć©n trillingen.
Hoe gebruiken? Op een natte huid, met een reinigingsgel of -mousse. Let op dat je hem niet te lang en te vaak gebruikt, want dat kan de huidbarriĆØre beschadigen, zeker wanneer je een gevoelige, droge huid hebt.
Getest: Beautyjournaliste Sofie Albrecht testte de Sonic Facial Brush van Geske (ā¬29,99, Di.be). “Grondig reinigen is essentieel wanneer je zoals ik een gemengde huid hebt, die snel last krijgt van onzuiverheden. Doorgaans is mijn gemengde huid niet overdreven gevoelig, maar ik merk dat een Āwekelijkse borstelsessie mijn huid wel droger maakt. Veel vaker gebruik ik het dan ook niet, al zie ik wel een verschil qua onzuiverheden. Ook fijn: na de reiniging kun je de achterkant gebruiken voor een massage.”
5. Microstroomtechnologie Āom spieren en cellen te stimuleren
Wat? Microstroomtechnologie Āgebruikt een lage voltage om spieren en cellen te stimuleren. Een soort fitness voor de gelaatsspieren dus, voor strakkere contouren. Het zou ook de aanmaak van collageen en elastine boosten, wat op lange termijn een stevigere, volle huid geeft. Door de microcirculatie te verbeteren krijg je een helderdere huid en wordt huidverzorging beter opgenomen. De stroom is laag, dus niet pijnlijk.
Hoe te gebruiken? Gebruik het op een gereinigde huid met (voldoende) serum of verzorgingsgel (geen olie!) om de stroom te geleiden. Niet aangeraden wanneer je Āepilepsie, diabetes, hartproblemen of chronische acne hebt of wanneer je zwanger bent.
Getest: Modejournaliste Kristin Stoffels gebruikt sinds vorig jaar de Bear 2 van Foreo (ā¬ 429, Foreo.com) een keer per week. “Het helpt om er āwakkerderā uit te zien, vind ik. Ideaal dus voor een event of na een slechte nacht. Ik zie vooral Āeffect onder mijn ogen en kaaklijn. Dat is onmiddellijk, maar slechts tijdelijk. Ik gebruik de tool te weinig om resultaat op lange termijn te zien.”
Meer beauty
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier