Goeie vraag: kan je een dunne huid terug dikker maken?
Laten we beginnen met het ‘slechte’ nieuws: de huid van een vrouw is 25% dunner dan die van een man. Naarmate de leeftijd vordert, wordt dat verschil zelfs nog groter. Het goede nieuws? Je kan preventief te werk gaan om ‘verdunning’ te voorkomen. Apotheker Hilde Nys (ze heeft ook een eigen verzorgingsmerk: ray.care) en Sara Ottevaere (huidexpert bij het Gentse Lightfalls Clinic) vertellen hoe.
Waaraan herken je een dunne huid?
Een dunne huid herken je aan een vale kleur, rimpels, weinig elasticiteit en een trekkerig gevoel. Volgens apotheker Nys zijn dit de gevolgen van een dunne huid:
- “Je huid droogt heel snel uit.
- Als je in je huid knijpt, blijft ze even staan.
- De ingrediënten van je verzorgingsproducten worden sneller opgenomen.
- Je hebt meer last van jeuk.
- Bij een kleine beschadiging, maak je direct de hele huid kapot en begin je te bloeden.
- De beschermende functie van de huid voor het lichaam neemt af waardoor
microben gemakkelijker door de huid in het lichaam terechtkomen. Hierdoor ontstaan er sneller ontstekingen.”
Waarom wordt je huid dunner?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je huid dunner wordt. Volgens Hilde Nys en Sara Ottevaere zijn dit de voornaamste:
- Veroudering: “de allerbelangrijkste oorzaak”.
- Genetica: “Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, hebben uit zichzelf al een dunnere huid. Deze veroudert iets sneller dan gemiddeld.
- Ziekte: “denk aan diabetes (wat voor een slechtere doorbloeding zorgt), reumatoïde artritis...”
- Medicijnen: “langdurig gebruik van cortisone, zowel lokaal als bij inname, of aerosol kunnen een dunner wordende huid triggeren.”
- Levensstijl: “Veel zonnen droogt de huid uit en breekt collageen af (uv-straling is hier de boosdoener). Ook alcohol zorgt voor uitdroging. Suikerrijke voeding geeft dan weer een slechtere doorbloeding en roken zorgt voor minder zuurstof en voedingsstoffen in de huid plus breekt collageen en elastine af. Ook slaaptekort en stress zijn niet al te best.
- Foute skincare: “Exfoliatie (bijvoorbeeld met een lage dosis glycol- of salicylzuur) is zeker nuttig om dode huidcellen en zwarte puntjes weg te halen maar doe het niet te vaak. Hiermee kan je de huidbarrière verzwakken wat voor een averecht effect zorgt. Behandel je jouw huid met zuren dan is het zeker slim een tegengewicht te bieden met een verzorging die de huid weer opbouwt. Denk aan crèmes die rijk zijn aan peptiden, vitamines en co-enzymen. Je huid houdt van balans! Ook te agressief reinigen met een cleanser die hard schuimt, is nefast voor een dunner wordende huid. De meeste mensen zijn beter met een milde reiniger, zelfs al is de huid wat vetter.”
Hoe gaat dat proces in z’n werk?
Hilde Nys: “Je huid bestaat uit verschillende lagen en op elke diepte gebeurt er wel iets waarvan je huid dunner wordt:
In de epidermis (opperhuid)
- verdwijnen verschillende laagjes dode huidcellen die als bescherming dienen.
- wordt minder talg geproduceerd waardoor deze laag een beetje poreus wordt. Hierdoor is er meer transepidermaal waterverlies is en verdampt vocht sneller uit je huid waardoor deze sneller uitdroogt. Zo kunnen ook bacteriën je huid makkelijker binnendringen.
In de dermis (lederhuid)
- vermindert de hoeveelheid collageen waardoor de huid minder stevig wordt.
- vermindert de hoeveelheid elastine waardoor de huid minder elastisch wordt.
- vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur waardoor er minder vocht in de huid
aanwezig is. Normaal zijn hyaluronzuurmoleculen bol maar naarmate je ouder wordt zullen ze platter worden en verlies je ook een deel.
In de subdermis (onderhuid)
- verdwijnt het vet stilaan. Het ‘kussentje’ wordt hierdoor dunner en minder veerkrachtig. De vetcellen geven ook het volume in je huid; als het volume verdwijnt gaat de huid rondom een beetje hangen. Daarom lijken mensen die op latere leeftijd plots heel wat kilo’s en dus ook vet onder de huid verliezen meteen een stuk ouder.
- vermindert de bloedtoevoer naar de dermis waardoor de huid er minder rood
uitziet, maar bleek en dof. - vermindert de bloedtoevoer waardoor er ook minder zuurstoftoevoer is en er minder voedingsbestanddelen naar de huid worden gestuurd. Hierdoor zal je huid rimpelen.”
Kan je een dunne huid terug dik maken?
Het antwoord is volgens apotheker Nys simpel: “Nee. Je kan de huid zo goed mogelijk preventief verzorgen maar de schade die er is, kan je niet meer herstellen. Wat wel kan, is bijvoorbeeld jeuk zo goed mogelijk stillen zodat je minder krabt en zo weinig mogelijk wondjes maakt. Dat kan door de huid af te koelen of erop te duwen. Ook genoeg water drinken en niet te hard over je huid wrijven, is belangrijk. Verder let je best nog beter op met de ingrediënten in je skincare: vermijd uitdrogende ingrediënten (zoals alcohol) of irriterende bestanddelen. Voedende en beschermende producten zijn voor jou het allerbest.”
“Chirurgische ingrepen zorgen er vaak voor dat er extra spanning komt te staan op een al zwakkere en verdunde huid.”
Wat kan je preventief doen?
De schade terugdraaien kan dus niet en dus begin je maar beter nù met verzorgen. Weet daarbij dat je huid vooral ’s nachts ontvankelijk is voor actieve ingrediënten, overdag komt het er vooral op aan ze te beschermen. Hilde Nys tipt enkele stapjes die je preventief kan doen om een dunner wordende huid te voorkomen:
- “Is je huid droog, smeer ‘m dan in met een goeie crème of melk.
- Hou vast aan een gezonde levensstijl (zie hierboven).
- Laat ziekten die een dunne huid veroorzaken zo snel mogelijk behandelen.
- Kies voor verzorgingsproducten met antioxidanten zodat de veroudering minder snel gaat.
- Bekom, in overleg met je arts, een goed evenwicht tussen een cortisonebehandeling en het vermijden van een dunne huid.
- Drink minstens 1,5 liter water per dag.
- Beweeg voldoende voor een goede bloedcirculatie.
- Masseer je huid regelmatig voor een goede bloedcirculatie.
De beste ingrediënten om een dunne huid te voorkomen
- Hyaluronzuur om het vocht in je huid te houden.
- Peptiden.
- Antioxidanten als vitamine E om schade aan de huidbestanddelen te voorkomen.
- Vitamine C om de collageenproductie te bevorderen.
- Niacinamide (vitamine B3) voor de ontstekingsremmende werking.
- Een uv-factor als je in de zon gaat of nog beter: uit de zon blijven of beschermende kledij aandoen.
- Regelmatig fruitzuur gebruiken om de huid te stimuleren en nieuwe huid aan te maken. Een goeie optie is het niet-irriterende mandelic acid (een subtiel Alpha-Hydroxy Acid).”
“Opgelet: als je retinol op de foute manier gebruikt, kan het je huid net verdunnen.”
Sara Ottevaere: “Ook retinol kan helpen maar opgelet: als je retinol op de foute manier gebruikt, kan het je huid ook net verdunnen. Kies de juiste sterkte voor jouw huidtype (dit hangt niet enkel af van het percentage maar ook van de manier waarop het ingekapseld is, de zuurtegraad van je product, hoe het afgeeft in de huid...). Zeker als je een gevoelige, atopische huid hebt, bouw je het best langzaam op of smeer je beter probiotica die je huidbarrière eerste terug op orde brengen. Weet ook: retinol gebruik je in een kuur en niet heel het jaar door. Die kuur doe je liefst in de winter omdat retinol je huid gevoeliger maakt voor de zon.”
Radiance Glow & Protect serum met antioxidanten en vitamine C
Radiance Glow & Protect serum met antioxidanten en vitamine C
REN
€ 59 voor 30 ml via ecco-verde.com
Niacinamide serum
Peeling serum met amandelzuur
Wat met crèmes die collageen of elastine bevatten?
Collageen en elastine via verzorgingsproducten zullen de huid volgens apotheker Hilde Nys niet verstevigen of soepeler maken. Reden? “Collageen is een zeer grote molecule die niet in de huid dringt en er dus als een laagje bovenop blijft liggen. In sommige producten wordt de collageen of elastine zo klein gemaakt dat het ‘wel opgenomen zou kunnen worden’ maar ook in de kleinst mogelijke (nano)vorm gaan collageen of elastine geen verbinding aan met het collageen en de elastine in je huid. Uitspraken die het tegendeel bewijzen, worden niet onderbouwd door onafhankelijke, vergelijkende onderzoeken.”
Deze esthetische behandelingen kunnen helpen
Volgens Sara Ottevaere hou je jezelf best aan de 80/20 regel. “Dat wil zeggen dat je 80% van je huidverzorging thuis doet, voor je spiegel. De andere 20% haal je uit cosmetische behandelingen bij de professional. Die laatste kunnen er vooral voor zorgen dat je huid zich weer jonger gaat gedragen en het ‘matrasje’ zich terug verstevigt.” Enkele opties:
- Skinboosters (met niet-gecrosslinked hyaluronzuur; deze moleculen gaan zich in de huid verspreiden en vocht aantrekken met als resultaat een vollere, meer gehydrateerde huid) en fillers (met gecrosslinked hyaluronzuur dat ergens een lokaal volume creëert).
- PRP: ook gekend als de Vampire Facial. Door de groeifactoren in je eigen bloedplasma terug in je gelaat te injecteren, worden fibroblasten geboost. Fibroblasten zijn belangrijke cellen die instaan voor de kwaliteit van je huid.
- Microneedling: door je huid onder controle te ‘beschadigen‘ geef je het signaal om meer collageen aan te maken. Je huid wil gaan herstellen wat stuk is. Dit heet collageen-inductie therapie. Je kan dit vergelijken met sporten voor je huid; je hebt een aantal sessies nodig om de conditie van je huid te verbeteren.
- Radiofrequentie: golven geven een bepaalde warmte af die tot diep in de dermis gaat. Daar creëren ze een spanningsveld zodat fibroblasten getriggerd worden om beter hun best te doen.
- Je hebt ook toestellen die microneedling en radiofrequentie combineren.
“Opgelet: chirurgische ingrepen pakken, in tegenstelling tot cosmetische behandelingen, de oorzaak van een dunne huid niet echt aan. Plastische chirurgie geeft optisch een spectaculair verjongend effect waarvan je huid strakker lijkt, maar in feite is er niets aan de huid verbeterd. Integendeel: er komt nu extra spanning te staan op een al zwakkere en verdunde huid.”
Meer tips van de huidexpert
- Deze hacks raden dermatologen aan bij de behandeling van acne
- Vraag aan de dermatoloog: “Wat kan ik doen om ingegroeide haren te voorkomen?”
- Vraag aan de dermatoloog: “Hoe behandel ik kalknagels het best?”
Openingsbeeld:Â LÃkami.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier