Goeie vraag: beschermen poeders met SPF even goed als zonnecrèmes?
Ze zijn met steeds meer aanwezig in de winkelrekken: zonnepoeders. Ofte: losse poeders met SPF die je nonchalant over je gelaat heen kwast. Toch gaat nog niet iedereen overstag, want beschermen ze wel evengoed tegen schadelijke uv-stralen als de doorsnee zonnecrèmes? Wij trokken met deze vraag richting experts.
Wat is een zonnepoeder?
“Zonnepoeders komen meestal als compact of los poeder met borstel,” weet apothekeres Hilde Nys. “Ze bieden bescherming dankzij minerale zonnefactoren als titaniumdioxide, hydroxyapatiet, zinkoxide, ijzeroxide.” Zulke poeders hebben zowel voor- als nadelen:
Voordelen van zonnepoeders
- Poeders matteren de huid; vooral handig als je snel blinkt in de zomer.
- Je brengt ze makkelijk boven je make-up aan.
- Ze bieden bescherming tegen zowel UVA als UVB.
- Een poeder is niet gevoelig aan temperatuurschommelingen en kan je in jouw auto bewaren.
- Er staat geen houdbaarheidsdatum op poeders; ze kunnen dus lang in je handtas blijven zitten.
Nadelen van zonnepoeders
- Ook poeders kunnen comedogeen zijn en zo puistjes veroorzaken.
- Los poeder heeft soms de neiging in je mascara te kleven.
- Teveel poeder kan zich opstapelen en rimpels accentueren.
- Het komt soms als een ‘stofwolk’ op je kledij terecht.
Zijn zonnepoeders gezond?
“Er zijn heel wat argumenten die in het voordeel van zonnepoeders spreken,” aldus Hilde Nys. “Chemische uv-filters die mogelijks hormoonverstorend of allergeen zijn, worden uitgesloten én zinkoxide werkt bovendien herstellend en ontsmettend. Ijzeroxide kan dan weer beschermen tegen blauw licht (en dus pigmentvlekjes) én geeft en subtiel bruin kleurtje.” Toch zijn er ook anti-argumenten. “Vaak verwerken cosmeticabedrijven minerale filters heel klein zodat ze niet wit zouden uitslaan. Deze nanopartikels staan ter discussie, zowel op vlak van gezondheid als voor het milieu. Mensen die hierover ongerust zijn, worden wel gewaarschuwd want in de EU is men verplicht het gebruik ervan te vermelden. Wie zeker wil zijn, kiest voor een product met niet-nano zinkoxide.”
Impact op je lichaam
Waarom zonnepoeders je gezondheid mogelijks kunnen schaden? “Poeders komen al snel in je longen terecht bij het inademen en vooral titaniumdioxide heeft een slechte reputatie op vlak van kankerverwekkendheid,” verklaart Nys. “Sommige studies tonen aan dat het bij ratten darmkanker veroorzaakt. Daarnaast worden de poeders vaak in silicapoeder verwerkt en dat stofje inademen, kan ontstekingen op de longen veroorzaken of in hoge hoeveelheden zelfs longfibrose geven. Let verder op voor chromiumdioxide of andere ongezonde kleurstoffen die aan zulke poeders toegevoegd worden. Belangrijkste tip hier: hou je adem altijd in als je de poeders gebruikt.”
“Hou je adem in als je poeders gebruikt, zo komen mogelijks schadelijke deeltjes niet in je longen terecht.” – apothekeres Hilde Nys.
Impact op de natuur
“Vaak gebruiken producenten in zonnepoeders siliconen, om ervoor te zorgen dat ze op de huid blijven kleven,” weet Nys. “Jammer genoeg zijn siliconen als dimethicone niet afbreekbaar en dus niet al te best voor onze oceanen.”
Hoeveel zonnepoeder moet je aanbrengen?
Dagmar Ostijn, dermatoloog bij Skinical, is enorme fan van ‘de zonneborstel’ maar raadt ‘m nooit aan als enige bescherming: “Gebruik je poeder al-tijd boven een SPF50+ die je in een voldoende dikke laag hebt aangebracht (lees: de hoeveelheid van een koffielepel). Herhaal – zeker als je in de zon zit – om de twee uur. Ik gebruik hem zelf vaak als ik in de auto zit; de wang aan de kant van het raam poeder ik nog eens extra in. Ook als ik aan een raam werk of ga fietsen of wandelen, poeder ik om het uur wat bij!”
“Gebruik je poeder altijd boven een SPF50+ die je in een voldoende dikke laag hebt aangebracht.” – dermatoloog Dagmar Ostijn.
Shop je sunbrush hier
Tinted Mineral Sunscreen SPF 30
Brush-On Sun Defense SPF 30
Powder-Me SPF 30 Brush Translucent
Sunday Brush SPF 50
(Re)setting 100% Mineral Powder SPF 30
Meer over zonbescherming
- De beste foundations met SPF om elke dag te dragen
- Dankzij dit skincare-ingrediënt werkt je zonnecrème nòg beter tegen rimpels
- Goeie vraag: bieden twee SPF’s op elkaar een betere zonbescherming?
Openingsbeeld: Supergoop!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier