Van ‘mineral powder’ tot crème: deze foundations zijn het meest geschikt voor de gevoelige huid
Niet gezegend met een huid die zomaar élk type product of make-up verdraagt? Geen nood, want ook voor de meest gevoelige huidtypes bestaat er foundation die je min of meer probleemloos kan gebruiken.
Niet elke huid leent zich zomaar voor rijke vloeibare crèmefoundations of dekkende poeders. Waar je als vrouw met een gevoelig huid best op let bij het uitkiezen van een potje fond de teint? Of je nu best voor een vloeibare variant, een ‘mineral powder’ of een CC-crème kiest? En welke ingrediënten er dan weer absoluut te mijden zijn? Dries Van de Walle, oprichter van Pharma More en Les Couleurs de Noir, een Belgisch label dat specifiek inzet op dermatologisch verantwoorde cosmetica en op de ontwikkeling van hypoallergene producten, geeft tekst en uitleg.
Waarom reageren sommige huiden slecht op make-up?
“Eerst en vooral moet je een onderscheid maken tussen een huid die make-up niet verdraagt omdat ze allergisch is voor een bepaald bestanddeel erin én een huid die gewoon geïrriteerd is geraakt, legt Van de Walle uit. “Voor wie last heeft van irritatie, is de bui meestal snel opgeklaard: irritatie wordt in de meeste gevallen namelijk veroorzaakt door een slechte samenloop van omstandigheden – denk: een tijdelijk overmatig gebruik van een bepaald product, een wondje in het gelaat, een te droge huid of (in het ergste geval) een huidziekte. Voor die mensen volstaat het meestal gewoon om een tijdje te stoppen met het gebruik van het product in kwestie en de huid een beetje te laten rusten.”
‘Denk je dat je last hebt van een huidallergie? Ga dan zo snel mogelijk langs de dermatoloog. Alleen die kan uitzoeken op welke stof je huid precies reageert’
Dries Van de Walle
Bij een allergische reactie ligt het anders: “Een allergische reactie is een reactie van het immuunsysteem op stoffen waarop het menselijk lichaam normaal gezien niet op zou mogen reageren. De reactie zal dan ook telkens weer optreden wanneer de gebruiker met het specifieke stofje in aanraking komt.” Voor die vrouwen is het dan ook zaak zo snel mogelijk te weten te komen waarvoor hun huid precies allergisch is, zodat ze die stoffen voorgoed kunnen weren uit hun skincare.
“Mijn advies bij een potentiële huidallergie? Ga zo snel mogelijk langs de dermatoloog. Alleen die kan haarfijn dissecteren op welke allergenen je huid precies reageert, en je daarna in de richting van een specifieke foundation of een cosmeticamerk sturen”.
Welke ingrediënten vinden we best niet terug in onze fond de teint?
Dat is volgens Van de Walle moeilijk om zeggen, omdat elk huidtype uniek is en er erg veel stoffen bestaan waarop een huid allergisch kan reageren. “Het is echter niet onbekend dat parfums, bewaarmiddelen en tensio-actieve stoffen (detergenten) vaak voor allergieën zorgen. Wie er bij de aankoop van een foundation op let dat zulke stoffen er niet in verwerkt zijn, schakelt dus al een groot deel van de risico’s uit.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wie z’n fond de teint toch graag in een geurende variant heeft, kiest trouwens verbazend genoeg liever voor een synthetisch parfum, dan voor een natuurlijke versie. “Natuurlijke geurstoffen bevatten namelijk veel meer gekende allergenen dan synthetische, die immers artificieel onder optimale omstandigheden kunnen worden ontwikkeld”, legt Van de Walle uit. Een natuurlijke geur die je vooral dient te vermijden, is alles op basis van citrus: dat blijkt namelijk nog vaker dan andere allergische reacties uit te lokken.
‘Wie echt op zeker wil spelen, kiest best voor een merk dat zich houdt aan de befaamde ‘blacklist’ van risicostoffen’
Dries Van De Walle
Wie echt op zeker wil spelen echter, kan zich best richten tot een merk dat – net zoals Les Couleurs de Noirs – de befaamde blacklist van de dienst Dermatologie van het UZ Leuven in acht neemt: de dermatologen daar ontwikkelden immers een lijst van meer dan 2.000 stoffen – denk: conserveringsmiddelen, kleurstoffen en parfumgrondstoffen – die indien niet gebruikt, de kans op een allergische reactie enorm verkleinen.
Poeder, crème of vloeibare foundation: wat is nu de beste optie?
Vaak wordt aangenomen dat zware vloeibare foundations voor gevoelige huidtypes een minder goede optie zijn, dan een op het eerste zicht lichter ogend poeder, maar die insteek klopt volgens Van de Walle niet. “Qua kans op een allergie is er weinig verschil tussen een poeder, een gewone vloeibare foundation of een crème. Het verschil tussen de drie zit ‘m vooral in de rijkheid van de textuur: zo zal een vloeibare foundation de huid minder voeden en hydrateren dan een crème.”
Wat Van de Walle vrouwen met een gevoelige huid dan weer wél zou aanraden, is om te experimenteren met producten als een CC-crème. “Die crèmes gaan de huid immers niet alleen beter hydrateren en voeden, maar gaan ook egaliseren en camoufleren.” Het dermatologische make-up merk van Van de Walle zelf heeft zo bijvoorbeeld een CC-crème met SPF in de aanbieding die werkt met optische pigmenten die het licht in alle richtingen reflecteren. “Op die manier krijg je een egaal resultaat zonder een maskereffect te creëren”, klinkt het.
Zijn minerale cosmetica-producten écht beter voor de huid?
Wat het ‘natuurlijke voordeel’ van zogenaamd minerale cosmetica-producten betreft, moet Van de Walle helaas ontnuchteren: “Minerale make-up is absoluut geen meerwaarde“. Al lijkt dat meer aan de rekbaarheid van het label te liggen, dan aan de verzorgende kwaliteiten van ‘mineralen’ zelf: “In principe is bijna elk make-upproduct mineraal. Je kan de claim namelijk gebruiken van zodra er één of meerdere mineralen zijn verwerkt. Bij make-up is dat in 99,9 % van de producten het geval.”
Het advies van Van de Walle: “Kijk vooral goed naar de claims op het potje: welke ingrediënten worden er gebruikt? Vraag indien mogelijk een lijst met jouw specifieke allergenen aan je dermatoloog, zodat je vooral deze in het oog kan houden en verlies tot slot ook de noden van je huidtype niet uit het oog: een droge huid heeft andere dingen nodig, dan een vet of een normaal huidtype.
Overgaan tot de aankoop: waar letten we best op als we in de winkel staan?
Wie last heeft van een gevoelige huid, die mogelijk allergisch is aan bepaalde producten die vaak lijken voor te komen in make-up en andere skincare producten, neemt volgens Van de Walle dan best ook een paar voorzorgsmaatregelen in acht:
- Kijk naar de claims: ‘dermatologisch getest’ en ‘niet-comedogeen’ zijn de belangrijkste labels die gevoelige huidjes best op hun potje of tube zien staan. Dermatologisch getest toont aan dat de producent op z’n minst toch heeft nagedacht over het product. Niet-comedogeen toont aan dat er geen ingrediënten in zitten die de huid kunnen verstoppen.
- Kies voor een product met een SPF. Elke huid en zeker die van het gevoelige type is gebaat bij een filter tegen UV-straling.
- Indien je echt last hebt van een allergie, laat jezelf onderzoeken bij een dermatoloog zodat je exact te weten komt waaraan je allergisch bent.
- Tot slot: vraag raad aan uw apotheker. Hij is goed op de hoogte van huidproblemen en kent zijn merken door en door.
- Bij twijfel: test het product bovenaan de binnenarm. De huid is hier erg dun en gevoelig. Breng wat product aan en plak het desnoods af met een pleister. Indien er geen allergische reactie ontstaat, kan je er vrij zeker van zijn dat er ook in het gelaat weinig problemen zullen ontstaan.
Nabehandeling: hoe ziet te skincareroutine van een gevoelige huid er voor de rest best nog uit?
Uiteraard is niet alleen het type foundation dat je gebruikt van belang voor een onberispelijk – en vooral: een niet geïrriteerd of allergisch geaffecteerd – gelaat. Ook de rest van je skincare routine heeft een grote invloed.
“Het allerbelangrijkste bij een gezonde skincare, is reinigen en hydrateren. Zeker vlak voor het slapengaan”, zegt Van de Walle. Hoe je je huid best reinigt, hangt dan weer een beetje af van je huidtype – en ook gewoon van je persoonlijke voorkeur: “De ene heeft liever een melk, de ander zweert dan weer bij een micellaire oplossing en nog een ander kiest liefst voor een rijke olie of een zachte cleansing balm.”
Toch zou Van de Walle voor vrouwen met een droge en gevoelige huid eerder een melkvariant durven aanraden: “Micellaire waters bevatten namelijk tensio-actieve stoffen die de huid kunnen uitdrogen of tot allergieën kunnen leiden.” Om elk risico te vermijden, zou de ontwikkelaar van dermatologische producten bovendien afsluiten met paar handjes water: “Voor een fris effect en om alle residuen van de reiniging te verwijderen”.
Hydrateren doen gevoelige huidtypes volgens hem dan weer best met een serum en/of een dagcrème. “Ook hier zijn enorm veel mogelijkheden. Probeer opnieuw te kijken naar wat je huid nodig heeft (dat kan bovendien ook verschillen per seizoen), naar de ingrediënten en tot slot naar de claims op het flesje.”
Getipt: foundations voor de gevoelige huid
Les Couleurs de Noirs – Skin Fusion FTD
Jane Iredale – Purepressed® Base Mineral Foundation Refill
Ilia- Super Serum Skint Tint SPF30
Clinique – Even better refresh Foundation
Avène – corrigerende vloeibare foundation
Cent pur Cent – Loose mineral Foundation
La Roche-Posay – hypoallergene corrigerende foundation
La Mer – The soft fluid long wear foundation
Meer beauty:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier