Getest: levensstijladvies op basis van je DNA
Je gezondheid heb je voor een groot deel zelf in handen, door onder andere gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen. Maar dat is niet voor iedereen hetzelfde. Lifestyleplatform Emma.health geeft gepersonaliseerd lifestyleadvies op basis van je DNA.
Een dashboard van je gezondheid
“Waarom hebben we geen dashboard waar je de conditie van alle onderdelen van je lichaam kunt aflezen, net zoals een auto dat heeft?” vroeg dr Servaas Bingé zich af. De voormalige sportarts van wielerploeg Lotto-Soudal was gewend om zowat alles te meten wat de prestatie van ‘zijn’ atleten kon verbeteren. Hij sloeg de handen in elkaar met IT-ondernemer Jelle Van De Velde en samen ontwikkelden ze Emma.Health: Empowerment through Medical Autonomy. Deze app combineert een online vragenlijst met een DNA-analyse om je gezondheid in kaart te brengen. Niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die meer wilt weten over zijn/haar gezondheid.
Het traject
- Ik registreer me online op www.emma.health en bestel een starterspakket. Enkele dagen later valt er een testkit in de bus om een speekselstaal af te nemen die ik moet terug sturen. Dat gaat naar het labo voor verdere analyse.
- In tussentijd download ik de app en vul ik een online vragenlijst in over mijn leefpatroon (eten, beweging, verslavingen, slaapgewoontes, etc) om het plaatje volledig te maken. Wil je meer in detail gaan of specifiek iets uitpluizen (bijvoorbeeld gewichtsverlies of ziektepreventie), dan biedt emma.health nog aanvullende opties.
- Via de app kan ik mijn traject volgen. Wanneer mijn resultaten binnen zijn, krijg ik een uitnodiging voor een online consultatie om ze te bespreken. Dr Vansintjan polst naar mijn prioriteiten en doorloopt in functie daarvan het rapport. Dat is helder opgebouwd rond 5 pijlers: voeding, bewegen & sport, mentaal vermogen, lifestyle(gerelateerde aandoeningen) en (je gevoeligheid voor bepaalde) medicatie. Per item (bijvoorbeeld eetgedrag) staan er een aantal parameters die een kleurcode krijgen (rood voor verhoogde neiging tot snacken). Telkens begeleid met een praktische tip én de wetenschappelijke uitleg van wat er precies is onderzocht. De belangrijkste bevindingen worden opgesomd in een samenvattingsrapport. Na een half uur komt er een health coach bij om dieper in te gaan op bepaalde pijlers en de informatie te vertalen naar praktisch advies, bijvoorbeeld voeding.
- Eventuele opvolging
Al bij al krijg je meer dan 300 pagina’s mee, wat een overweldigend gevoel geeft. Gelukkig heeft Emma.health een netwerk van health professionals die je kunnen begeleiden in de prioriteiten die je wilt aanpakken: een personal trainer, voedingsdeskundigen, een mental coach, etc. Je kunt ook dieper ingaan op bepaalde zaken, met een bloedanalyse, inspanningstest en lichaamsscan (om de vetverdeling te meten. Obesitas is namelijk een grote risicofactor voor medische aandoeningen). Daarvoor rijd ik naar de mooie kantoren in de Gentse Ghelamco-arena. Daar wordt bloed afgenomen om eventuele voedselintoleranties op te sporen, een lichaamscan gemaakt van de vetverdeling en worden mijn longen en hart gecheckt voor ik een inspanningstest afleg. Plannen om een marathon te gaan lopen heb ik niet, maar het is toch een geruststelling om te weten dat longen en hart nog prima functioneren en dat ik een ‘aanvaardbare’ conditie heb voor mijn leeftijd.
Een maand later
De uitgebreide rapporten heb ik wat laten bezinken en lees ik af en toe eens door. Er is wel wat werk aan de winkel aan mijn levensstijl.
*Voeding: Dat ik een snacker ben, een zoetekauw en te weinig groente en fruit eet, wist ik al. Dat ik moet oppassen met zout komt als een verrassing. In een familie die last heeft van een hoge bloeddruk dacht ik dat ik de uitzondering op de regel was, maar ik blijk wel degelijk een genetische aanleg te hebben. Genetisch gezien heb ik geen problemen met gluten en zuivel, maar een aanvullende bloedanalyse wijst uit dat ik granen (tarwe, spelt rogge), amandelen en zuivel best even vermijd. Ik volg het advies en merk na een paar dagen al hoe ik ‘ontzwel’ en me lichter voel. Om mijn licht overgewicht aan te pakken besluit ik me aan intermittent fasting te wagen. Met resultaat: ik verlies een kilo per week zonder het gevoel te hebben dat ik op dieet ben. Het ontbijt van boterhammen of zelfs home made granola wordt vervangen door een grote kom fruit tegen 12 uur, waardoor ik ook minder eet tijdens de lunch. En de zoete snacks tussendoor worden vervangen door een blokje zwarte chocolade van 70%.
*Verslavingsgevoeligheid: Ik heb geen verslavingen, behalve dan misschien aan chocolade. Ik rook niet, drink slechts af en toe een koffie en ben geen regelmatige drinker, maar wel een sociale. Wanneer het gezellig is gaat de aperitief al eens naadloos over in het diner. Tegenwoordig sla ik al eens een ronde over en wissel wijn voor water in tijdens het eten. Kleine aanpassingen en me vooral bewuster zijn van wat er allemaal door mijn mond gaat, geven een merkbaar verschil. En als ik zondig, geniet ik er heel bewust van.
*Bewegen en sporten: Aan sporten heb ik een broertje dood. Ik heb mezelf wijs gemaakt dat dagelijks bewegen (gaat gemakkelijker sinds ik een hond heb én in het groen ben gaan wonen) volstaat. Maar het rapport wijst genadeloos op het feit dat ik aan cardio en spierversterking moet doen en teveel en te lang zit. Zonde ook dat ik perfect gebouwd ben om aan duursport te doen (huh?) en daar niets mee doe. Hier moet professionele hulp aan te pas komen…
*Slapen: Doe ik voldoende en kwalitatief, maar mijn slaaphygiëne kan beter, volgens het rapport. En ik krijg er meteen ook praktische tips bij, zoals het vermijden van schermen. Dingen die ik weet, maar waar ik voortaan ook bij stilsta. Waar ik vroeger mindless verder zapte of swipete, voel ik me nu tenminste schuldig. Omdat ik weet dat ik niet goed bezig ben. En dat helpt. Soms.
*Mentale weerbaarheid: De grootste verrassing, wellicht. Met mijn eerder introverte maar positief ingestelde, stabiele persoonlijkheid zit het gelukkig goed. Maar hoewel ik bewust professionele stress uit mijn leven probeer te bannen blijk ik toch een latent verhoogd stressgevoel te hebben waar ik niet optimaal mee omga. Misschien toch terug meditatie oppikken en mijn voorraad zelfhulpboeken herlezen…
Is het de investering waard?
Echt grote verrassingen zijn uit het onderzoek niet naar voren gekomen. Het is vooral een reality check die je bewust maakt van je keuzes, waardoor je jezelf niets meer kunt wijsmaken. En dat maakt voor mij een groot verschil. Zo’n analyse is een investering, maar helpt je wel om je prioriteiten in kaart te brengen en in actie te schieten.
Info: DNA-analyse: 379 euro. Andere diensten: prijs op aanvraag.