Een zonnebank is nòg slechter voor je huid dan we al dachten
‘Ik heb toch vitamine D nodig?’ en ‘Naar een zonnecenter gaan voor een zomerreis vermindert de kans dat ik verbrand‘ zijn de voornaamste excuses van zonnebank-gebruikers. Dit is een slechte ingesteldheid want géén van deze twee dingen zijn echt waar, zegt onze Hoge Gezondheidsraad.
Niet enkel huidkanker
In vergelijking met andere Europese landen gaan Belgen énorm vaak naar zonnecentra. Volgens een studie van de Hoge Gezondheidsraad lag 52 procent van de bevolking tussen 15 en 65 jaar al eens onder de bank. Ook uit recentelijk onderzoek in The New York Times blijkt dat zonnebanken in de VS verantwoordelijk zijn voor 400.000 gevallen van huidkanker per jaar, waarvan 6.000 kwaadaardig. Een dermatoloog van de Universiteit van Californië, Dr. Eleni Linos, vertelt: “We zien steeds jongere patiënten naar ons toekomen met huidkanker. Dat is een nieuw fenomeen.”
Onze Hoge Gezondheidsraad pleit dan ook voor een verbod op zonnebanken in België, aangezien het niet enkel tot huidkanker kan leiden maar ook tot andere huid- en oogziekten. Iemand die ooit onder de zonnebank lag, heeft 20 procent meer kans op een melanoom meldt de Stichting tegen Kanker. Bij elke sessie wordt dat risico met 1,8 procent verhoogd. Een extra reden om ongerust te zijn? De meeste gebruikers van een zonnebank zijn jonger dan 35 jaar. Dit terwijl een zonnebank nemen voor je 35ste het risico op huidkanker met 59 procent verhoogt. Er bestaan jammer genoeg dan ook heel wat misvattingen over het effect van een zonnebank. 40 procent van de gebruikers gaat ervan uit dat een sessie helpt om zonnebrand te voorkomen, maar dat klopt niet. Daarnaast leveren de UV-stralen van een zonnebank geen vitamine D op, wat blootstelling aan de zon wél doet.
Een verbod?
Zonnebanken afschaffen zou dan ook zo’n 6.000 levens kunnen redden in de komende vijftig jaar. Bovendien zouden de kosten voor de gezondheidszorg met 238 miljoen euro verminderen. Voorlopig is er in ons land nog geen verbod, in Brazilië en Australië geldt er wél eentje, maar sinds september moeten alle zonnecentra wél een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen. Ze moeten duidelijk aangeven dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken.
Maar van waar komt die drang om bruin te zien? Je hoeft het niet ver te zoeken: Victoria’s Secret modellen en influencers spammen je social media feed vòl met beach-ready gebruinde huidjes. Vrouwen zouden zich zelfverzekerder voelen met een kleurtje maar waarom een schadelijke zonnebankbeurt dan niet gewoon vervangen door een goeie zelfbruiner? Onze redactrice testte deze Spraytan Express van Curasano uit en vindt ‘m een goed en gezond alternatief.
Outfits voor zongebruinde huidjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier