Dit zijn die ‘rode sproetjes’ op je huid en zo kom je er vanaf
Heb je kleine, helderrode vlekjes op je huid? Kans is groot dat je te maken hebt met cherry angiomen (ook wel: bloedblaartjes of kersenwratjes). Hoe ze ontstaan en wat je eraan kan doen.
Waaraan herken je een cherry angioom?
- Rode, oppervlakkige of bolronde bultjes.
- Heeft een helderrode kleur, gelijkaardig aan die van kersen.
- In het begin klein maar kan geleidelijk toenemen in grootte en aantal.
- Kan voorkomen op heel het lichaam.
Hoe ontstaan cherry angiomen?
Cherry angiomen komen vaak voor en zijn onschuldig. In tegenstelling tot heel wat andere huidvlekjes heeft blootstelling aan de zon hier géén invloed. Ze ontstaan door een opeenhoping van kleine, rode bloedvaatjes.
In tegenstelling tot heel wat andere huidvlekjes heeft blootstelling aan de zon géén invloed op cherry angiomen.
De grootste oorzaak zijn je genen; we zien het even vaak bij mannen als bij vrouwen al hebben blanke huiden nét iets meer kans. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam meer van dit soort ‘foutjes’ en kunnen cherry angioma’s dus toenemen.
Zijn ze goedaardig?
Kersenwratjes en angiomen zijn goedaardig. Al moet je bij een roze of rood nieuw vlekje er niet zomaar vanuit gaan dat het om een cherry angioom gaat. Soms worden ze verward met minder onschuldige amelanotic melanoma’s, merkel cell carcinoma’s of pyogenic granulomas. Raadpleeg in élk geval je huidarts voor de juiste diagnose.
Raadpleeg in élk geval je dermatoloog voor de juiste diagnose en behandeling.
Bestaat er een behandeling?
Cherry angiomen geven geen klachten en zijn dus onschuldig maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. Wil je ze weg dan bestaan er enkele behandelingen bij de dermatoloog:
1. Elektrodessicatie of elektrofulguratie
Hierbij worden de vlekjes verbrand met een fijne naald. Deze doodt de bloedvaten waardoor gezonde, nieuwe cellen in de plaats komen en het angioom quasi meteen weggaat.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
2. Huidlasers
Ook vasculaire lasers kunnen helpen, denk aan PDL (Pulsed Dye Laser) en KTP (Potassium Titanyl Phosphate crystal) en IPL (Intense Pulsed Light). Laserlicht vernietigt een bepaalde structuur in de huid (bijvoorbeeld pigment en bloedvaatjes) die gevoeliger is voor de laserstraal dan omliggend weefsel. Zo behandelen ze de rode kleur van het vlekje en doen ze het vaatje exploderen en stollen waardoor het na 1 à 3 beurten afsterft en verdwijnt.
Meer over je huid
- Deze hacks raden dermatologen aan bij de behandeling van acne
- Vraag aan de dermatoloog: “Wat kan ik doen om ingegroeide haren te voorkomen?”
- Vraag aan de dermatoloog: “Hoe behandel ik kalknagels het best?”
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier