Dit ‘beauty leeggoed’ mag wel degelijk in je PMD-zak
Sinds 2022 is er een nieuwe PMD-zak in voege en daarover bestaat nog steeds wat verwarring. Heel wat mensen weten niet dat er verschillende dingen plots wél in die blauwerd mogen... Zoals dit badkamer leeggoed, bijvoorbeeld.
Mooi sorteren
Hoe juister je sorteert, hoe beter de recyclage, hoe mooier de planeet. Je kan dus echt wel het verschil maken door de regeltjes te kennen. Dat er allerlei zakken zijn, weet je vast, want uit onderzoek* van Fost Plus (een organisatie die instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen) blijkt dat zo’n 96% van de Belgen vaak tot altijd sorteert! Dat doen we dus al goed maar sinds de Nieuwe Blauwe Zak in 2022 werd gelanceerd, ontstond er wel wat verwarring. Zo sorteert maar liefst 45% van de Belgen hygiëne- en beautyverpakkingen verkeerd. Er mag dan ook plots veel meer in je PMD dan je denkt en daarom goot Fost Plus nog eens alle do’s en don’ts in één handig overzicht.
Mag wél in de PMD
- Plastic- en pompflacons van douchegels, shampoos, conditioners, lichaamscrèmes...
- Plastic tubes van tandpasta’s, zonneproducten, lichaamsverzorging, haarverzorging...
- Plastic deodorantrollers.
- Spuitbussen van scheerschuim, deodorant, haarlak... (een machine in het sorteercentrum scheidt het aluminium van andere materialen).
PS. Bovengenoemde verpakkingen moeten telkens volledig leeg zijn.
Mag niét in PMD
- Glazen nagellakflesjes, flacons en potjes horen in de de glasbak. Nagellakdopjes (met borsteltje) horen bij het restafval. De metalen en plastic dopjes mag je wel in de blauwe zak gooien.
- Plastic scheermesjes of wattenstaafjes horen bij het restafval.
- Make-up zoals lippenstift en mascara hoort bij het restafval.
Nog een tip!
Heel wat wasproducten hebben een plastic sleeve om zich; die maak je best los van de flesjes vooraleer je ze in de PMD gooit (ze mogen dus wel beiden in de blauwe zak!). Reden? Als het flesje nog volledig bedekt wordt door een sleeve, bestaat de kans dat de sorteermachines het plastic niet correct gaan herkennen en het vervolgens in een foute materiaalstroom sturen.
Heb je sorteertwijfels over andere huishoud- of keukenspullen? Surf naar betersorteren.be of download de Recycle! app op je Iphone of Android smartphone.
Meer stapjes met impact
- Van kanotrip tot fietshotel: 8 x duurzaam reizen in de natuur
- Tweedehands is hot: 7 x vintage modewinkels in Antwerpen
- 14 tips om je beautyroutine duurzaam te maken
* Externe representatieve studie in opdracht van Fost Plus. Online ondervraging van 2501 Belgen van 18 jaar en ouder.
Openingsbeeld: Rainpharma
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier