Dermatologen tippen: 4 verzorgings-trucjes om je poriën te verkleinen
Ook ‘gezegend’ met een vette of gecombineerde huid? Dan zal het probleem van al te grove poriën je niet vreemd zijn. Omdat poriën nu eenmaal een essentieel onderdeel van onze huid uitmaken – het zijn namelijk de openingen waarlangs onze zweet- en talgklieren hun afval, maar ook hun productie naar de oppervlakte van de huid brengen – zullen ze helaas nooit helemaal onzichtbaar zijn.
Wel kunnen ze gedurende je leven een pak wijder – en dus zichtbaarder – geworden zijn, waardoor je er nu veel meer last van lijkt te hebben dan vroeger. Dat kan gebeuren wanneer je poriën voortdurend verstopt zitten – door bijvoorbeeld een overmatig gebruik van make-up of de verkeerde skincare producten – of wanneer je ze frequent probeert uit te pitsen.
Gelukkig zijn er ook een heel aantal behandelingen die je kunnen helpen om je poriën opnieuw kleiner te maken. Enkele dermatologen helpen ons op weg.
Om je poriën te zuiveren
1. ga voor ‘zuren’
Voor wie last heeft van verstopte poriën, is er maar één oplossing: die zo snel mogelijk weer afval of talg-vrij maken. Dat kan door speciaal daarvoor ontwikkelde skincare producten te gebruiken op basis van bepaalde zuren: de zogenaamde ‘Alpha Hydroxy Acids’ en ‘Beta Hydroxy Acids’ zijn de heilige graal wanneer op de uitzuivering van poriën aankomt. En daar het ‘zuiver houden’ van je poriën gelijk staat aan de vermijding van het uitzetten ervan, is dit duidelijk de way to go.
“AHA’s en BHA’s doen de verbindingen tussen je huidcellen en de oppervlakte van je huid ontbinden, om op die manier de poriën letterlijk te ontstoppen”, zo legt Joshua Zeichner, dermatoloog en directeur Cosmetic and Clinical research in het Mount Sinai Hospital in New York City, uit. “Het spul in je poriën is in principe een hardnekkige clinger en acids zijn de interventie”, zo klinkt het.
De meest bekende vormen van AHA’s zijn glycolzuur (glycolic acid), melkzuur (lactic acid) en citroenzuur (citric acid). BHA’s zijn ook wel bekend onder de noemer Salicylzuur.
Terwijl beide types acid je huid exfoliëren op een cellulair niveau, werken de Alpha-varianten ook in op de oppervlaktelaag van je huid: ze maken de huid zacht en glanzend. De Beta-varianten dringen dan weer dieper door in de huid om die daar te ontdoen van dode huidcellen, die vaak samengetroept zitten in verwijde poriën en daar de welbekende mee-eters vormen. Dit type acids is dan ook vooral geschikt voor mensen met een vette, acne-gevoelige huid.
Niet zeker welk type ‘zuur’ voor jouw huid het best geschikt zou zijn? Begin dan idealiter met een item uit het cult-gamma van Paula’s Choice: de Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA liquid, bijvoorbeeld. Het gebruik ervan is simpel: dep om de andere avond voor het slapengaan een drupje op je droge en gereinigde huid en laat het gedurende een tiental minuutjes intrekken. De rest van je skincare producten voor de nacht, mag je er gewoon bovenop aanbrengen. Een zichtbaar stralendere huid – met minder mee-eters – verzekerd!
Om je poriën te verkleinen
2. Ga voor retinol
Retinol lijkt wel een wonderproductje: niet alleen kan de op Vitamine-A gebaseerde substantie je door de tand des tijds (yes, we feel you) opgelopen rimpels weer glad maken en donkere vlekjes verlichten, je kan het ook gebruiken in de behandeling van acne en – jawel – ook in de bestrijding van uit de hand lopende poriën.
Die ‘magische gave’ dankt retinol aan zijn capaciteit om de collageen-productie in je huid op te drijven, en dat terwijl het vloeistofje er tegelijkertijd voor zorgt dat de olie-productie er naar omlaag gaat, wat dan weer leidt tot een zachtere huid, met minder oneffenheden, mee-eters én – niet te vergeten – meer gesloten poriën.
Omdat retinol – wanneer je voor de eerste keer start met het gebruik ervan – de huid even aardig kan irriteren, begin je liefst met een niet al te agressieve formule, zoals bijvoorbeeld de Retrinal 0.1 Intensive Cream van Avène. Breng om de andere avond een druppeltje – ongeveer ter grootte van een erwt – aan op je volledig droge huid en wacht vijf minuutjes tot het helemaal ingetrokken is. Breng dan ook weer gewoon de rest van je gewoonlijke nightcare skinproductjes aan.
Let op: voor gevoelige huidjes is het aan te raden het gebruik van de redelijk invasieve retinol-producten gaandeweg op de bouwen: start met één ker per week de eerste week, dan twee weken waarin je het product twee maal per week aanbrengt en tot slot drie keer per week voor drie weken aan een stuk. Op die manier zou de aanpassing van je huid aan de retinol-rijke substantie min of meer smooth moeten verlopen.
3. Draag altijd zonnemelk
Nog een goede tip voor wie last heeft van vergrote poriën: integreer een degelijke zonnecrème in je dagelijkse skincare routine. Naast een permanent beschermingslaagje tegen schadelijke UV-straling – and therefore tegen huidkanker – werkt zonnemelk immers ook positief in op de poriën.
“Blootstelling aan de zon, breekt het collageen-gehalte in je huid af. Omdat dát precies het stofje is dat je gelaat zijn elastische eigenschappen meegeeft, zal je huid na een portie zonneschijn dan ook een beetje meer ‘uitgerekt’ zijn, met mogelijk bredere poriën tot gevolg”, zo zegt Rachel Nazarian, dermatoloog bij Schweiger Dermatology in New York. De huidspecialiste raadt iedereen dan ook aan elke ochtend een crème met minstens factor SPF 30 aan te brengen.
4. Get lasered
“Tot slot is ook een laserbehandeling een voortreffelijke manier om porie-problemen aan te pakken”, zo klinkt het bij Dr. Nazarian. De dermatologe verkiest wel de minder invasieve Laser Genesis boven de iets agressievere Fraxel laser, die microscopische gaatjes in de huid brandt om dieper liggende littekens – gecreëerd door acne – en oneven porieën de wereld uit te helpen.
Laser Genesis is, in tegenstelling tot de eerste variant, veel milder: het stimuleert de diepste huidlagen om je teint weer helemaal zacht en glanzed te maken, en dit met een minimum aan pijn, zodat je aan het einde van de rit dus hetzelfde resultaat krijgt dan wanneer je zówel een product op basis van retinol, áls een alpha of beta acid, áls een degelijke zonnecrème zou gebruiken, maar dat dan all at once.
Het enige nadeel: aan zo’n laserbehandeling hangt natuurlijk wel een aardig prijskaartje vast. Eén sessie kost je om en bij de 265 euro, en je moet er ten minste drie ondergaan voor een zichtbaar resultaat. Vooraleer je dus een definitieve een keuze maakt, bespreek je best grondig met je dermatoloog welke behandeling voor jouw huid de meest optimale zou zijn.
Shop je eigen porie verkleinende skincare hier:
Huidvernieuwende toner met Acid
Actief serum met herstellende werking
EXFOLIATERENDE ACID SOLUTION
Serum met Mandelic Acid
Overnight booster met retinol
Zonnecrème voor gelaat (SPF 30)
En when it all turns out to miserably fail anyway, mogen wij dan een degelijke foundation aanraden om gewoon lekker over al die brede poriën heen te smeren? Ontdek onze persoonlijke favorieten voor nagenoeg elk huidtype (vet, droog en normaal) hier!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier