De dermatoloog duidt: “Deze behandelingen helpen niét tegen melasma”
Ook je huid reageert op de zon – bedek jezelf voldoende en smeer àltijd een hoge factor! – en dat zorgt soms voor verwarring. Zijn die vlekjes nu onschuldige sproetjes, ouderdomspigment, melasma... of is er toch meer aan de hand? Onze beautyredactrice ging op consultatie bij dermatoloog Dagmar Ostijn en vroeg haar hoe je melasma (ook wel: zwangerschapsmasker) nu precies herkent.
Hoe herken je melasma?
“Melasma wordt ook wel cloasma of zwangerschapsmasker genoemd. Je herkent het aan de grillig gevormde vlekken, vaak ter hoogte van het voorhoofd, maar ook op de bovenlip (de ‘pigmentsnor’), jukbeenderen en kaaklijnen. Het treedt gewoonlijk op na of tijdens de zwangerschap maar ook de anticonceptiepil kan zulke vlekken veroorzaken die donkerder zijn dan je eigen huidskleur. Ook erfelijkheid speelt een rol en donkere huiden hebben meer kans.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Welke behandeling raad je aan bij melasma?
“Het zwangerschapsmasker is een echte uitdaging qua behandeling omdat pigment door het minste zonlicht wordt geactiveerd én vaak te diep zit (dermaal). Ga sowieso eerst naar je dermatoloog en laat elke behandeling uitvoeren door een professional.”
“Waarmee je écht moet oppassen bij de behandeling van melasma zijn lasers; de warmte kan de pigmentproductie net stimuleren!”
“Een microneedling met vitamine C en tranexaminezuur kan helpen maar ook chemische peelings met glycolzuur bieden vaak soelaas, al is dat heel persoonlijk. Waarmee je écht moet oppassen bij de behandeling van melasma zijn lasers; de warmte kan de pigmentproductie net stimuleren! Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vasculaire component in melasma (warmte zet de bloedvaten uit), al is dat nog niet helemaal uitgeklaard. Die vasculaire component is meteen ook de reden waarom tranexaminezuur werkt. Een studie in India (waar de bevolking veel last heeft van melasma) uit 2019 stelt zelfs dat het aantal minuten dat je kookt of aan hitte wordt blootgesteld, gelinkt kan worden aan de ernst van melasma.”
Helpt een crème?
“Het beste resultaat bekom je als je verschillende behandelingen combineert mét aangepaste skincare thuis. Vaak schrijven dermatologen een crème voor op basis van hydroquinone. Verder speelt hier preventie een cruciale rol. Het komt erop aan de pigmentstimulatie te vermijden door dagelijks UVA, UVB en blauw licht te blokkeren. Dat doe je met een zonnecrème factor 50+, drie laagjes, om de twee uur. Een hoed met brede rand biedt extra bescherming.”
Producttip: kies voor een gepigmenteerde zonnecrème of BB cream met ijzeroxide tegen blauw licht en/of ga voor een tube met extra antioxidanten als vitamine E of niacinamide.
Zomer zonder zorgen
- Filterfabels ontrafeld: Word je van zonnecrème wel bruin? En hoe zit dat precies met vitamine D?
- Getest: zo voorkom je uitslag aan je bikinilijn
- Zo kleed je jezelf stijlvol tijdens een hittegolf
Openingsbeeld: Vila SS21.