Bepaalde lippenbalsems kunnen droge lippen net verergeren: dit moet je weten & deze balsems zijn wél goed voor je
Heel wat mensen hebben nood aan een lippenbalsem en dat hoeft niet te verbazen; lippen hebben een zwakkere huidbarrière dan de rest van het lichaam en zijn daarom extra gevoelig voor vochtverlies. Lijkt jouw stick je lippen net meer uit te drogen? Dan is er vast dìt aan de hand.
Balsemverslaafd?
Vooral in de herfst en winter hebben lippen soms nood aan een vochtboost. Een balsem lijkt dan oplossing nummer één en veel mensen zijn eraan ‘verslaafd’. Hoe dat komt, legt dermatoloog Dagmar Ostijn graag even uit: “Het ‘verslavende’ van lippenbalsems komt vaak voort uit de samenstelling ervan. Bevat je lippenbalsem stoffen die lippen irriteren en dehydrateren (in plaats van ze te voeden), dan krijg je een averechts effect en worden je lippen net droger. Je hebt dan het gevoel dat je voortdurend moet smeren en krijgt eigenlijk chronisch droge lippen.”
Ga altijd voor een zuivere lippenbalsem zònder geur, kleur of smaak
Dagmar Ostijn
dermatoloog
De samenstelling van jouw product grondig analyseren, lijkt dus een goed idee. Al kan die ingrediëntenlijst je soms alleen maar meer in verwarring brengen. Daarom een vuistregel voor als het allemaal wat sneller moet gaan: is de lijst erg lang en/of begrijp je meer dan de helft van de woorden niet? Dan is er een grote kans dat deze formule geen goede keuze is. Hieronder wat je precies moet weten.
Weggooien die handel
Dermatoloog Ostijn is duidelijk: bevat je lippenbalsem één van onderstaande ingrediënten dan gooi je ‘m best meteen in de prullenmand:
- “Vermijd lippenbalsems met kleur, geur en smaak, ook als ze van de natuurwinkel komen. Natuurlijke ingrediënten als menthol, kamfer en eucalyptus irriteren je lippen net zo hard als synthetische (parfums).
- Kom je propyl- of butylparabenen, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, quartenium-15, lavendel, ethanol, ethyl alcohol, denatured alcohol, methanol, isopropyl alcohol, SD alcohol of benzyl alcohol tegen op de INCI-lijst? Niét doen dan.
- Ook ‘lip plumpers’ zijn nefast als je droge lippen hebt: ze zijn bedoeld om je lippen voller te doen lijken maar bevatten erg irriterende bestanddelen waardoor je lippen opzwellen.”
Wat je lippenbalsems wél moeten bevatten
Ga altijd voor een zuivere lippenbalsem zònder geur, kleur of smaak. Deze stofjes zijn prima:
- Plantaardige oliën en boters (zoals kokos-, jojoba- en olijfolie) behandelen en voeden droge lippen.
- Bijenwas en andere wasachtige stoffen beschermen de lippen tegen droge lucht, wind en koude temperaturen.
- Vitamine E werkt als antioxidant en bevordert de gezondheid van de huidbarrière.
- Petrolatum is hypoallergeen en een enorm effectief, vochtinbrengende ingrediënt. Het zou transepidermaal waterverlies (TEWL) met 98% verminderen.
- Een SPF beschermt je lippen tegen verbranding, kloofjes en vochtverdamping door de zon. Altijd een goed idee.
Deze producten vinken bovenstaande vakjes af:
017 Lip Balm
Protective Lip Balm SPF 30
Le Baume
Original Lipbalm
Lipscreen met SPF 50
SPF 30 lip balm
Lip Therapy ‘Original’ Lip Balm
Lip Balm
Cicalfate Restorative Lip Cream
The Lip Balm
Biokiss
Biokiss
€ 56 – Biologique Recherche
Opgelet: koop niét als je gevoelig bent voor lanoline.
Ook lezen
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier