Siliconen, SLS, parabenen... zo gevaarlijk zijn deze beauty-ingrediënten écht
Aluminium, parabenen, siliconen... deze stofjes, die in heel wat cosmetica zitten, worden maar al te vaak in een negatief daglicht gesteld. “Onterecht,” vindt Frédérick Warzee, cosmetisch wetenschapper bij Detic. “Eén negatieve studie wil niet zeggen dat het ingrediënt gevaarlijk is.”
Beauty-ingrediënten onder de loep
“Controverse is de basis van de wetenschap,” volgens Frédérick Warzee, cosmetisch wetenschapper bij Detic. “Elk toegelaten ingrediënt was het onderwerp van verschillende studies. Eén negatieve studie wil niet zeggen dat het ingrediënt gevaarlijk is. De concentraties die door de SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) worden toegelaten in cosmetica zijn 100% veilig. Het is aan jou om jezelf te positioneren na het bekijken van alle beschikbare gegevens.”
1. Aluminium
Een metaal dat in cosmetica gebruikt wordt als antitranspirant. Het kan zweetklieren blokkeren en zo geurtjes voorkomen. Als het in heel hoge dosissen in de bloedbaan terechtkomt, kan de stof neurologische stoornissen veroorzaken maar het dringt niet door de huid. Het wordt vaak in verband gebracht met borstkanker, maar heel wat wetenschappelijke studies pleiten de stof vrij.
2. Hydroquinone
Een van de meest effectieve ingrediënten om bruine vlekken aan te pakken. Het depigmenteert de huid door de omzetting van tyrosine naar melanine af te remmen. Het bleekt dus niet maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken. Aangezien het snel irritatie kan veroorzaken, is het in cosmetica verboden. Op voorschrift kan het wél, maar enkel onder begeleiding van een arts. Meestal gebruik je het zo’n 6 weken, de dosis is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid.
3. Parabenen
Doeltreffende en weinig allergene conserveermiddelen die in de juist concentratie niét schadelijk zijn. In cosmetica worden er vier gebruikt: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.
4. Siliconen
Wordt gebruikt om een product zacht te doen aanvoelen. Siliconen als dimethicone en cyclomethicone vormen geen enkel gevaar voor de menselijke gezondheid of het leefmilieu. Cyclo-pentasiloxane wordt er wél van verdacht blijvend rond te zweven in zee en werd daarom sinds begin dit jaar in alle reinigingsproducten verboden. Schadelijke siliconen als cyclotetrasiloxane worden al lang niet meer in cosmetische producten gebruikt.
5. SLS (sodium lauryl sulfaat)
Een van de hardste, meest effectieve reinigers. Vormt doorgaans geen probleem als het niet in contact blijft met je huid, maar echt mild is het dus niet. Het ingrediënt wordt best vermeden in shampoos of reinigers voor de gevoelige (hoofd)huid.
Lees meer over beauty-ingrediënten in het juninummer, nu in de winkel.
Meer weten over ‘hormoonverstoorders’? De zin en onzin volgens Dr. Barbara Geusens van Nomige lees je hier.
Meer beauty
- Zomer-pedicure: de routine om je voeten weer mooi zacht te maken
- Zo krijg je een perfect bruin kleurtje van thuisuit
- Dit is de enige juiste manier om je zonnecrème veilig aan te brengen
Openingsbeeld: GettyImages
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier