Wetenschapper Barbara Geusens: “Er zijn zoveel beautyhypes die geen steek houden”
Als wetenschapper en ondernemer stoorde Barbara Geusens zich aan de hardnekkige cosmeticamisvattingen en pseudowetenschappelijke claims. Sterker: ze schreef er een onthullend boek over, vol fabels én feiten. Hier deelt ze enkele beautyfacts.
‘Te veel product gebruiken, kan de huid lui maken. Dat ligt aan de basis van heel wat huidproblemen’
Zelfs met een wetenschappelijke achtergrond als biotechnoloog en doctor in de dermatologie vond Barbara Geusens het moeilijk om door alle claims van cosmeticaproducten heen te kijken. Toen ze als ondernemer (met Nomige, huidverzorging op maat van je DNA) zelf deel uitmaakte van de cosmetica-industrie werd er haar heel wat duidelijk. “In de cosmeticawereld is veel pseudowetenschap, ingegeven door marketing. Er zijn zoveel hypes, mythes en gewoontes die geen steek houden.” Maar als kleine ondernemer merkte Barbara Geusens ook hoe moeilijk het was om daar tegenin te gaan. Dus schreef ze Het cosmeticacomplot, waarin ze je de nodige inzichten geeft om kritisch te zijn en de zin van de onzin te kunnen scheiden. Feeling geeft je een voorproefje:
3 x beauty facts
1. De kwaliteit van een product leid je niet af uit de ingrediëntenlijst
“De INCI-lijst (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, het internationale naamgevingssysteem voor cosmetica-ingrediënten, red.) geeft geen informatie over de concentraties van de actieve ingrediënten, de manier waarop het product geformuleerd of geproduceerd is of de afkomst van de ingrediënten. Het maakt geen onderscheid tussen actieve stoffen (die de werking van het product bepalen) en hulpstoffen (die nodig zijn om het product te ondersteunen en de textuur te bepalen).” Daarom zijn apps ook geen goed idee, volgens Barbara. “Ze oversimplificeren alles en zijn dus niet betrouwbaar. Ze houden geen rekening met je huidtype, noch met de concentratie van actieve ingrediënten en hoe die samenwerken. En ik verdenk ze er ook van dat ze gesponsord worden door bepaalde merken.”
2. Meer producten gebruiken is niet per se beter
“De huid is zelfregulerend: in geval van een tekort aan bepaalde stoffen, zal ze die zelf proberen aan te vullen. Wat ze niet nodig heeft, zal ze niet gebruiken. Maar te veel product gebruiken, kan de huid lui maken. Dat ligt aan de basis van heel wat huidproblemen. Drie zaken zijn essentieel: reinigen, hydrateren, beschermen. De rest is optioneel.”
3. Producten in potjes kun je maar beter vermijden
“Hoe minder de crème in contact komt met de buitenwereld, hoe beter. Licht en lucht zorgen immers voor oxidatie, wat ingrediënten instabiel maakt en hun werkzaamheid verlaagt. Crèmes in een pot hebben een hoger risico op bacteriële besmetting en hebben bijgevolg meer conserveringsmiddelen nodig om de houdbaarheid van het product te waarborgen. Koop dus een lucht- en lichtdichte verpakking die de inhoud volledig afschermt.”