9 veelvoorkomende oorzaken van acne bij volwassenen

Komt het door stress? Of omdat je jouw gezicht niet reinigt? Eet je misschien iets verkeerd? Of moet je het schermpje van je smartphone regelmatiger poetsen? Het antwoord op volwassenen acne is vaak moeilijk te zoeken. Daarom: een lijstje met de meest voorkomende oorzaken.

9 mogelijke oorzaken voor volwassen acne

Hieronder een lijstje met dingen die misschien weleens de oorzaak kunnen zijn van jouw plaatselijke puistjes. Blijft het probleem lang aan en heb je er (emotioneel) veel last van? Raadpleeg dan zeker een dermatoloog.

1. Je raakt je gezicht vaak aan

Probeer je gezicht niet onnodig aan te raken. Het zorgt voor slechte bacteriën op je huid die puistjes kunnen veroorzaken. Vergeet ook zeker niet elke dag je smartphone even te poetsen, zodat die geen broeihaard van bacteriën wordt.

2. Je eet meer zuivel dan gewoonlijk

Als je van die harde, pijnlijke, onderhuidse bultjes krijgt op je kin, kaaklijn of hals zou het kunnen dat je meer zuivel (kaas, boter, melk, room...) hebt binnengespeeld dan je lichaam toelaat. Wil je weten of dit de oorzaak is, probeer dan eens 3 weken geen zuivel te eten. Als je geen nieuwe cyste ontwikkelt, heb je jouw probleem hoogstwaarschijnlijk gevonden. Probeer nadien zuivel te consumeren met mate en vervang je koemelk bijvoorbeeld door havermelk.

3. Je bent de laatste tijd heel gespannen

Stress heeft een effect op de conditie van je huid. Er ontstaat een overproductie van cortisol in de bijnieren en door deze steroïde maken talgklieren meer olie aan. Hierdoor wordt je huid extra vet en heb je extra veel kans op ‘puspuistjes’. Deze veranderingen in je eetpatroon kunnen ervoor zorgen dat stress en oververmoeidheid vermindert.

4. Je reinigt niet voor je gaat slapen

Je weet waarschijnlijk wel dat gaan slapen met je make-up slecht is voor je huid. Maar ook olie, vuil en uitlaatgassen stapelen zich op doorheen de dag. Dit kan onzuiverheden veroorzaken. Daarom: reinig, ook als je geen make-up ophad. Hier vind je de reiniger die bij jouw huidtype past.

5. Je smeert nieuwe verzorgingsproducten

Vooral als je een nieuwe exfoliant in huis haalt, kan het zijn dat je hiervan puistjes krijgt – maar dat is in eerste instantie niet erg. Als het probleem meer dan 4 tot 6 weken aanhoudt, wil het zeggen dat-ie niet geschikt is voor je huid. Tip: gooi je verzorgingsroutine stapsgewijs overboord als je verandering wilt (smeer eerst een weekje een nieuw serum, de week erna pas je nieuwe moisturizer...). Als je huid op iets reageert, weet je meteen op welk product.

6. Je hebt schommelende hormonen

Fluctuerende hormonen kunnen gewichtstoename, depressie, slapeloosheid en volwassenen acne veroorzaken. Ook je menstruatie kan een effect hebben op je hormonen. Vitamine B6 kan in dat laatste geval helpen, als je het een week voor je cyclus inneemt. Ook calcium-magnesium biedt vaak soelaas. Heb je écht veel last van je hormonen, raadpleeg dat een gynaecoloog.

7. Je nam onlangs het vliegtuig

De lage vochtigheid op het vliegtuig zorgt ervoor dat je huid deshydrateert. De huid gaat zichzelf proberen herstellen door nog meer olie te produceren. In olie broeien bacteriën beter en die bacteriën kunnen leiden tot onzuiverheden. Als je toekomt op je bestemming, exfolieer je huid dan en hydrateer de nieuwe huid die vrijkomt. Tijdens de vlucht kan je natuurlijk ook een hydraterend maskertje leggen. Ook dit kan je beter doen op een langeafstandsvlucht.

8. Het weer is wisselvallig

Als het weer de ene dag warm is en de andere dag koud, geraakt je huid in verwarring. Je raadt het al: een huid die uit balans is, kan leiden tot onzuiverheden.

9. Je gebruikt een reinigingsborstel of gezichtsscrub

Als je een gevoelige huid te hard en te veel scrubt, maak je jouw poriën te hard open. Hierdoor kan alles wat je erna smeert je poriën verstoppen – gebruik zéker geen serums of crèmes op basis van olie. Wil je op een zachtere manier komaf maken met dode huidcellen, overweeg dan een chemische exfoliant, maar zéker niet dagelijks.

Raad van de dermatoloog

Openingsbeeld: Sézane

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content