6 x redenen waarom jouw skincare niet doet wat-ie belooft
Soms blijken (dure) huidverzorgingsproducten niet aan je verwachtingen te voldoen. Hou daarom deze weetjes in het achterhoofd om ontgoocheling te vermijden.
1. Je gebruikt je skincare niet lang genoeg
Vaak starten mensen met iets nieuws en verwachten ze instant resultaat. Dat is niet enkel zo met skincare; ook nieuwe sporten, eetgewoonten... scheppen meteen hoge verwachtingen. Onthou: een nieuw ingrediënt smeren en daags erop in de spiegel kijken om te zien of er al verbetering is, is – in de meeste gevallen – een utopie. Reden? Onze huid bestaat uit meerdere lagen die zich maar om de 28 dagen vernieuwen. Als je een product gebruikt dat tot in de diepere huidlagen moet werken (pakweg een anti-acne crème of een serum tegen hyperpigmentatie), heeft je huid daarvoor meerdere cycli nodig. Dermatologen hebben het over een gemiddelde werkingsduur van 3 maanden vooraleer je iets van effect mag verwachten. Al zijn er wel enkele uitzonderingen op de regel, denk aan reinigers en crèmes met hyaluronzuur.
2. Je smeert niet consistent
Een voorbeeldje: je hebt acne en smeert je probleemzone in met een anti-acne product met retinol. Zodra je ziet dat de acne is weggetrokken stop je weer met je routine. Daarna wacht je tot je acne terugkomt en dan herstart je weer. FOUT. Wil je een langdurig effect van je huidverzorgingsproduct, dan moet je simpelweg consistent blijven, óók nog een poosje nadat je probleem verbeterd is.
3. Je gebruikt jouw producten verkeerd
Een klassieke fout die in heel wat routines gemaakt wordt? Enkel de probleemzone behandelen in plaats van het hele gezicht, terwijl een product vaak ontworpen werd om ‘preventief‘ in plaats van ‘curatief‘ te werken. Zorg er ook voor dat je steeds de correcte hoeveelheid product gebruikt. Bij medicinaal gebruik moet je vooral niet overdrijven, terwijl je bij een vochtinbrenger dan weer niet te zuinig hoeft te zijn. Ook de volgorde van je producten is van belang!
4. Je bent te kwistig en smeert teveel tegelijk
Veel mensen gebruiken producten omdat ze ‘denken dat ze die nodig hebben’ en raken zo vaak het noorden kwijt. Zie je een rimpel? Enter: antirimpelcrème. Merk je onzuiverheden? Hallo, spot treatment. Pigmentvlekjes? Doe er nog maar een verhelderend serum bovenop. Door deze cumulatieve mindset geraakt je huid vaak overweldigd door al die verschillende ingrediënten en bovendien zorgt de interactie vaak voor problemen. Deze stofjes combineer je bijvoorbeeld beter niét met elkaar. Onze gouden raad: behandel eerst je korte termijn kwaaltje en nadien pas je lange termijn probleem.
5. Je negeert veranderingen en past je routine niet aan
De huid is een levend orgaan; het verandert mee met de fasen van ons leven. Hormonale schommelingen, een zwangerschap, verandering van klimaat... hebben daar allemaal een invloed op. Je huidverzorging moet zich mee aanpassen met die veranderingen; het is niet omdat je als tiener een vette huid had dat dit als volwassene nog steeds zo is.
6. Je verwachtingen zijn te hoog
Sommige producten kunnen symptomen misschien wel verzachten en bepaalde problemen aanpakken, ze 100% wegnemen doen ze nòòit. Voorbeeldje: een anti-acne crème gaat het aantal acne-opstoten waarschijnlijk wel verminderen maar als je van je crème verwacht dat er nooit nog een puistje zal verschijnen, ga je waarschijnlijk ontgoocheld zijn.
Meer beautytips
- Bepaalde lippenbalsems kunnen droge lippen net verergeren: dit moet je weten
- Er is een ‘juiste’ en ‘foute’ manier van hydrateren – dit is wat je moet weten
- Opgelet: deze 5 fouten moét je vermijden als je retinol gebruikt
Openingsbeeld: GettyImages
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier